Close button

Як вибрати ідеальний подарунок для дитини

Як вибрати ідеальний подарунок для дитини

"Вести" разом з психіатром і псіхотерапвтом Даніелем Лосем дають п'ять діючих правил вибору ідеального сюрпризу. Прочитавши їх, ви зрозумієте, чому не треба гнатися за дорожнечею, повідомляє Вести.

Чи не шантажуйте дитини

Подарунок не повинен бути способом шантажу. Нам часто говорили: "Я тобі куплю машину, але тільки якщо ти принесеш п'ятірку з математики". Батьки думали, що таким шляхом привчають до дорослого життя, де все дістається не просто так і все потрібно заслужити. І дійсно, дитина починає сприймати світ саме так. Надалі таким людям складно прийняти, що любити можна безоплатно що любов не потрібно доводити або купувати.

Не діліть подарунки на хлоп'ячі та дівчачі

При виборі краще відштовхуватися від захоплень і улюблених занять дитини, а не від його статі. Багатьом дівчаткам буде цікаво пограти з раціями, а деякі хлопчики не відмовляться від посудкі.

Нічого страшного, якщо хлопчик просить її купити. Від такого подарунка він точно не поміняє гендерну ідентичність і не стане вести себе, "як жінка". Це всього лише означає, що на даному етапі йому це цікаво. Надалі таке спокійне ставлення до вибору дитини допоможе йому не залежати від чужої думки і бути вільним від стереотипів.

Не женіться за ціною

Діти не розмірковують над вартістю покупки і сприймають світ через призму сьогохвилинних емоцій. Тому дорогий подарунок має таку ж імовірність бути забутим і залишеним в кутку, як дешева іграшка, куплена в сусідньому магазині. А гра в різнокольорові скельця може принести дитині більше задоволення, ніж дорогі кросівки, цінність яких він не розуміє. Якщо ви купуєте цілеспрямовано дорогий подарунок, задайте собі питання, чи не купуєте ви його для себе?

Не бійтеся нашкодити

Часто батьки побоюються, що іграшка зашкодить психіку дитини. Навіть якщо заєць зеленого кольору, а у ляльки рожеві волосся, дитині не буде від цього складніше сприймати світ. У школі він дізнається, що листя зелене, а стовбури у дерев коричневі, а зараз, поки є можливість, дозвольте йому побути в світі з зеленими зайцями. Дитина мислить зовсім іншими категоріями. Яскравість, форма, звук і функціональність для нього набагато важливіше, ніж їх відповідність реального світу.

Не бійтеся відмовити в подарунок

Якщо раптом дитина замовив занадто дорогий подарунок або його розкупили в магазинах, швидше за все, він засмутиться, якщо ви його не купите. Але це миттєво пройде, якщо дорослий йому пояснить, що "тато не мільйонер і що справжній автомобіль - це занадто дорого, і що ви все одно продовжуєте його любити, хоча і не готові піти жити на вулицю". Потім запропонуйте замінити подарунок на інший, більш прийнятний за ціною.

Анастасія Плієва

Новини

Популярні теми форуму

analytics