Close button

Поліси ОСАГО подорожчають на 10-20%

Поліси ОСАГО подорожчають на 10-20%

За рік поліси автоцивілки в Україні подорожчали на 18%. І 2021-й в цьому плані теж не потішить автомобілістів. Проте подорожчання обов'язкової автостраховки не відлякує водіїв - вони як і раніше старанно переукладають нові договори, повідомляє UBR.

Нагадаємо, ОСАГО - обов'язковий вид страхування, такий поліс повинен бути у кожного автовласника.

Середня ціна поліса ОСАЦВ на зараз

На даний момент є статистика за підсумками 10 міс. 2020 року.

За даними січня-жовтня 2019 році середній платіж по ОСАГО становив 618 грн, за той же період поточного - вже 730 грн, тобто показник збільшився на 18%.

"Таке зростання цін (15-20%) прогнозувалося раніше і мною, і іншими експертами ринку, в ньому немає нічого дивного - приблизно в тому ж діапазоні (10-15%) середня вартість полісу росла і в попередні роки", - розповів гендиректор асоціації "Страховий бізнес" В'ячеслав Черняховський.

З одного боку, говорить експерт, пасажироперевезення автомобільним транспортом впали на 40%, але при цьому обсяги продажів палива в перерахунку на місяць навіть виросли в порівнянні з першим кварталом, який карантин майже не зачепила.

Що точно можна стверджувати - автомобілісти не стали менше страхуватися по ОСАГО або рідше потрапляти в ДТП.

За 10 міс. цього року кількість договорів збільшилася на 3,6%, динаміка практично ідентична минулого року (+ 3,7% за підсумками 2019 р до 2018 г.), а ось кількість заявлених страхових подій зросла на + 4,4%, з 113, 8 тис. шт. до 118,7 тис. шт.

"Основний вплив на вартість поліса проводиться зміною розміру коригувальних коефіцієнтів, що встановлюються розпорядженням регулятора. Нагадаю, що остання зміна коефіцієнтів відбулася в квітні 2019 року", - зазначив нам В'ячеслав Черняховський.

Кожен страховик ОСАГО, формуючи ціну поліса, має право використовувати коригуючі коефіцієнти в рамках встановлених регулятором діапазонів.

Експерт вважає, що зростання вартості полісу викликаний тим, що страховики стали використовувати більш високі коефіцієнти.

Це виправдано, так як розмір середньої виплати теж неухильно зростає (18,1 тис. Грн за підсумками 10 міс. 2019 року проти 19,3 тис. Грн за той же період поточного року), і страхові компанії повинні збирати достатньо грошей, щоб їх вистачало на виплати і підтримку операційної діяльності.

При цьому на ринку ОСАЦВ - досить активна конкуренція, яка не дає цінам різко вирости, оскільки вартість поліса як і раніше є для багатьох громадян важливим критерієм вибору страховика.

Ціни автоцивілки в 2021-м

Якщо ситуація з пандемією радикально не погіршиться, вважає експерт, то динаміка укладення договорів ОСАГО станеться дуже близькою до показників поточного року, або трохи збільшиться.

"Причин для різкого зменшення припливу кількості автомобілів в країну я не бачу, а контроль за наявністю поліса буде тільки посилюватися. Зростання середньої вартості полісу буде еволюційним в залежності від зростання вартості ремонту, динаміки кількості ДТП та тяжкості їх наслідків", - помітив нам В'ячеслав Черняховський .

За прогнозом експерта, в наступному році можна очікувати зростання цінника на ОСАГО в межах торішніх подорожчань - на 10-20%.

Новини

Популярні теми форуму

analytics