Close button

Вчені назвали найефективніші типи масок

Вчені назвали найефективніші типи масок

Найкраще від зараження коронавірусом захищають респіратори N95, з простих засобів - маски з нейлону. Про це повідомили вчені Університету охорони здоров'я Північної Кароліни, їх дослідження опубліковано в науковому журналі JAMA Internal Medicine, повідомляє РБК.

Фахівці перевіряли ефективність різних захисних виробів на одному піддослідному, дорослому чоловікові без бороди. Було встановлено, що універсальні респіратори практично гарантовано захищають людину від інфекції, їх ефективність дорівнює приблизно 98%.

З числа «споживчих» немедичних масок кращий результат показала двошаровий нейлонова. Її ефективність коливається в залежності від наявності нетканої вставки і алюмінієвого перенісся від 44,7% до 79%. При цьому маска стала корисніше після одного прання, яке підняло її захисні властивості.

Бандани і маски з бавовни або поліестеру показали скромніші результати. Навіть тришарова бавовняна маска з металевим переніссям, за висновками вчених, здатна забезпечити захист не більше ніж на 26,5%. Бавовняна бандана, «складена в бандитському стилі», як зазначено в дослідженні, ефективна на 50%. Одношарова поліестерова маска в середньому захищає на 39,3%.

«Ефективність масок споживчого класу в багатьох випадках практично дорівнює або вище ефективності медичних масок», - зазначили вчені. Медична маска захищає свого носія на 38,5%.

При цьому фахівці вказали, що якщо зав'язки медичної маски щільніше обв'язати навколо вух, її ефективність зросте до 60,3%.

Данські вчені з'ясували, що ефективність масок, в разі якщо інші їх не носять і не дотримуються соціальну дистанцію, становить 15-20%. При цьому маски оцінювалися тільки як засіб захисту від зараження, а не від передачі вірусу.

Новини

Популярні теми форуму

analytics