Close button

Hubble знайшов "двійника" Дев'ятої планети

Hubble знайшов "двійника" Дев'ятої планети

Нова екзопланета, виявлена астрономами в сузір'ї Південний Хрест, може допомогти розкрити одну з таємниць Сонячної системи. Дослідження показали, що вона схожа на Дев'яту планету - загадковий об'єкт, який, на думку ряду вчених, розташований позаду Плутона і впливає на орбіти космічних тіл, повідомляє The Astronomical Journal, повідомляє Мир24.

Планета отримала назву HD106906 b. Вона розташована на відстані 336 світлових років від Землі. Її маса в 11 разів більша за масу Юпітера.

Планета обертається навколо двох яскравих молодих зірок, але знаходиться дуже далеко від них - на відстані 738 астрономічних одиниць. Для порівняння - відстань між Сонцем і Плутоном становить від 29,7 до 49,3 а.о.

Завдяки даним телескопа Hubble дослідники виявили, що HD106906 b має дуже «похилу і витягнуту» орбіту. Вони припустили, що планета сформувалася за все в трьох астрономічних одиницях від своїх зірок. Потім опір всередині газопилового диска змусило її підійти ближче до світил, і ті «відкинули» її далеко назад.

Астрономи вважають, що щось подібне могло статися з Дев'ятої планетою. Не виключено, що вона мігрувала в зовнішню частину Сонячної системи через взаємодію з Юпітером.

Вчені розрахували, що один повний оборот займає у планети HD106906 b 15 тисяч років. Вона рухається дуже повільно, так як далекі зірки чинять слабкий гравітаційний вплив на неї.

Новини

Популярні теми форуму

analytics