Close button

Виявлена ускладнююча перебіг COVID особливість імунітету

Виявлена ускладнююча перебіг COVID особливість імунітету

Вчені з Єльського університету знайшли у пацієнтів з коронавирусною інфекцією COVID-19 особливість імунітету, яка ускладнює перебіг захворювання, повідомляє The Guardian, повідомляє РБК.

Дослідники порівняли імунні реакції заражених і неінфікованих і виявили у перших безліч «неправильних» антитіл, які атакували не вірус, а організм людини - тканини, органи і безпосередньо імунну систему.

Так звані аутоантитіла блокували противірусний захист, знищували корисні імунні клітини і атакували організм носія інфекції - від мозку, кровоносних судин і печінки до сполучної тканини і шлунково-кишкового тракту, з'ясували фахівці. Як показали подальші дослідження, чим більше таких антитіл було крові пацієнта, тим важче протікало захворювання.

«У пацієнтів з COVID-19 виробляються аутоантитіла, які фактично заважають імунної відповіді на вірус», - заявив Аарон Ринг, іммунобіологіі Єльського університету і один з авторів дослідження. «Оскільки антитіла можуть зберігатися протягом тривалого часу, цілком ймовірно, що вони можуть сприяти розвитку захворювань, викликаних тривалим перебігом COVID», - додав він.

У своєму дослідженні, яке ще не пройшло рецензування, вчені відзначають, що в крові у ряда пацієнтів була присутня певна кількість аутоантитіл ще до зараження, але під час розвитку хвороби їх ставало більше.

Звичайні антитіла блокують віруси, чіпляючись за білки на їх поверхні, але аутоантитіла мають неправильну форму і помилково націлені на білки, які знаходяться на клітинах людини, зазначає Guardian.

Як раніше повідомили вчені з медичного центру «Маунт Синай» в Нью-Йорку, антитіла можуть захистити від повторного зараження коронавирусной інфекцією. Вони також здатні послабити викликає захворювання вірус SARS-CoV-2, якщо людина заразиться знову. Фахівці попередили, що у тих, хто перехворів COVID-19, антитіла зберігаються близько п'яти місяців.

Дослідження вчених з Лондонського імперського коледжу в той же час показав, що антитіла після захворювання COVID-19 можуть за кілька місяців знизитися до такого рівня, що не стануть захистом від повторного зараження. Вони зафіксували особливо швидке падіння рівня антитіл у тих, хто переніс інфекцію безсимптомно, і у перехворілих старше 75 років.

Наталія Анісімова

Новини

Популярні теми форуму

analytics