Close button

Французький завод перетворили в тюрму - депутати обурюються

Французький завод перетворили в тюрму - депутати обурюються

Близько 50 депутатів парламенту Франції направили уряду відритий лист з вимогою прокоментувати інформацію про розміщення на території французького газового заводу військової бази та в'язниці ОАЕ, повідомляє Le Monde. Як передає видання, зокрема, депутати стурбовані відсутністю критики на адресу Об'єднаних Арабських Еміратів за їх роль в єменському конфлікті з боку французького союзника, повідомляє ИноТВ.

51 французький парламентарій звернувся у відкритому листі до міністра закордонних справ Жан-Ів Ле Дріану з питанням про існування військової бази й центру утримання під вартою армії Об'єднаних Арабських еміратів на території заводу з виробництва ЗПГ під управлінням французької компанії Total в Ємені, повідомляє Le Monde. Їх запит ґрунтується на інформації, опублікованої в листопаді газетою Le Monde про зловживання, що творяться на території об'єкта збройними силами ОАЕ. За словами видання, діяльність заводу, зупинена через війну ще у 2015 році, раніше забезпечувала до 45% податкових надходжень до скарбниці Ємену.

Уже у 2019 році офіційний представник саудівсько-еміратської коаліції, яка веде бойові дії в Ємені з 2015 року, підтвердив існування "камери тимчасового тримання під вартою" на території заводу. За свідченням директора головної лікарні провінції, на початку 2020 року цю камера все ще використовувалася. Він стверджує, що брав у своєму лікувальному закладі колишніх укладені зі слідами тортур. Як нагадує видання, у 2019 році об'єкт Total згадувався в доповідях французьких правозахисних організацій і в запитах депутатів Національної Асамблеї уряду.

"Ми стурбовані тим, що завод в Балхафі, основним акціонером якого є флагман нашої промисловості, використовується для цілей, що суперечать міжнародному праву і конвенцій, які регулюють військове право", - пишуть парламентарі у відкритому листі. Як повідомляє газета, відповідей на запити про коментарі до Міністерства закордонних справ Франції й владі ОАЕ на момент публікації не було.

Як зазначається, до групи підписантів листа, що складається переважно з представників опозиції, приєднався також координатор комісії з оборони президентської партії "Вперед, Республіка" Фаб'єн Гуттефард, який також є головою групи франко-єменської дружби в Національній Асамблеї. Він свідомо приєднався до опозиції у відкритому листі, який "підіймає корисні питання про це газовому об'єкті, колишньому за часів своєї роботи найважливішим джерелом доходу для Ємену". "Було б важливо, щоб наша дипломатія максимально натиснула на Об'єднані Арабські Емірати, з метою розморозити цю тему".

Таким чином французькі парламентарії солідаризувалися з аргументами уряду Ємену, який вважає ОАЕ головною перешкодою для повторного запуску газового об'єкта, зазначає газета. При цьому насправді без політичної угоди всіх воюючих сторін про розподіл газових дивідендів безпеку заводу просто не гарантована, підкреслює Le Monde.

"Завод в Балхафі, він як сейф для всіх гравців в Ємені. Поки все згодні не вдаряти по ньому, оскільки ніхто не стане бити по касі", - пояснив у розмові з виданням джерело, добре знайомий з ситуацією. "Перш ніж відправити людей на майданчик для повторного запуску, потрібно бути впевненими, що Балхаф не стане мішенню і по заводу не випустять ракети", - заявили, своєю чергою, представники Total.

Крім іншого, парламентарі ставлять перед урядом важливе політичне питання про недостатню критиці, висловленої французьким державою щодо ролі його союзника ОАЕ в цьому конфлікті. "Нам здається не менш важливим поставити вас до відома про що дестабілізує ролі, яку відіграє ця потужна Федерація, незважаючи на її оголошення в минулому році про виведення своїх військ з Ємену", - пишуть парламентарі.

Як зазначає газета, Арабські Емірати позиціонують себе як силу, що забезпечує стабільність ближнього Сходу, а також військову державу, провідну боротьбу з джихадистами і терористичними організаціями в регіоні. Однак їх роль в "зануренні в пекло" Ємену в 2015 році, підштовхує до того, щоб поставити під сумнів цей образ, робить висновок газета.

Новини

Популярні теми форуму

analytics