Close button

Від британського депутата вимагають плати за гріхи предків-рабовласників

Від британського депутата вимагають плати за гріхи предків-рабовласників

Від багатого британського парламентарія зажадали виплат репарацій за участь його сім'ї в работоргівлі в Карибському басейні. Приводом для закликів послужили дописи в ЗМІ про те, що тепер політик контролює плантацію, на якій майже 400 років тому його предки створили першу в Британській імперії цукрову плантацію, де використовувалася підневільна праця, пише The Guardian, повідомляє ИноТВ.

Як пояснює видання, депутат-торі від Південного Дорсета Річард Дракс успадкував 250-гектарну плантацію Дракс-хол на Барбадосі від свого батька, який помер у 2017 році. При цьому політик все ще не вніс інформацію про землю або знаходиться на її території майно в парламентський реєстр.

Водночас офіційні джерела в Бриджтауні, Барбадос, підтвердили The Guardian, що депутат тепер керує Дракс-холом. Один документ показує, що в лютому він оформив плантацію як бізнес у місцевій Реєстраційній палаті на своє повне ім'я.

Днями провідні діячі в репараційній комісії організації Карибська спільнота (Caricom) назвали Дракс-хол "місцем злочину" і "полем смерті", де через жахливі умови утримання з 1640 по 1836 рр. загинули десятки тисяч рабів-африканців. Предки депутата також володіли плантацією на Ямайці, яку вони продали в XVIII столітті.

Видатний барбадоський дослідник рабства Хіларі Беклз заявив, що політик повинен визнати, що його сім'я отримала свій статок завдяки рабству. "Якби зараз переді мною виявився Річард Дракс, я б сказав:"Містер Дракс, народ Барбадосу і Ямайки має право на відшкодування збитків", - зазначив він.

"Коли я сьогодні проїжджаю через Дракс-хол і його околиці, я чітко відчуваю, що перебуваю на величезному полі смерті з безіменними могилами", - додав Беклз. За словами історика, праця чорношкірих рабів принесла мільйони багатьом представникам англійської еліти, але предки депутата експлуатували його набагато довше, ніж інші.

"Протягом століть багатство, яке повинно було залишитися на Барбадосі, грабували й вивозили, - заявив представник острівної держави в Caricom Девід Комішнг. - Це було злочином проти людяності, і ми покладаємо на нього [Дракса] і його сім'ю моральну відповідальність внести свій внесок в зусилля по відшкодуванню збитку".

Як і багато його предків, Дракс - депутат від графства Дорсет і, ймовірно, найбагатший землевласник в палаті громад. Він володіє 5,6 тис. гектарів сільськогосподарських угідь і лісів. Інформація про доходи з його володінь недоступна широкому загалу. Але відомо, що їх контролюють не менше шести трастів та інших незв'язаних між собою фінансових організацій, звертає увагу The Guardian.

За словами видання, на Барбадосі до наших днів зберігся великий будинок сімейства Дракса, побудований близько 1650 року, який вважається найстарішою будівлею в західній півкулі. Більш того, на плантації продовжують вирощувати цукор.

Дракс рідко коментує історію рабовласництва своєї сім'ї. В одному зі своїх інтерв'ю під час виборів до парламенту 2010 року він підкреслив, що не відповідає за те, що "відбувалося 300 або 400 років тому", і припустив, що цю інформацію тиражують його політичні противники.

"Я добре обізнаний про работоргівлю в Вест-Індії, і роль, яку зіграв в ній мій дуже далекий предок, викликає глибокий жаль. Але сьогодні ніхто не може нести відповідальність за те, що сталося багато сотень років тому. Це частина історії країни, з якої ми всі повинні винести уроки", - заявив Дракс напередодні.

Проте барбадоський історик Беклз дотримується іншої думки. "Річард Дракс не повинен відповідати, що це питання його не стосується, адже він є власником і спадкоємцем. Вони повинні виплатити репарації", - упевнений він.

Новини

Популярні теми форуму

analytics