Close button

Чому хочуть звільнити міністра оборони і до чого тут Бутусов

Чому хочуть звільнити міністра оборони і до чого тут Бутусов

Депутати двох фракцій вимагають відставки міністра оборони Тарана. У провину міністру ставлять критичний стан забезпечення армії та провалене оборонне замовлення. Втім, замість того, щоб виправити помилки, Міністерство вже тиждень займається низькопробним листуванням з журналістом Юрієм Бутусовим, повідомляє Буквы.

Ми дізнавалися, що не так в роботі міністерства, чим це загрожує і чому звільнити міністра буде складно.

Вимога звільнити міністра оборони Андрія Тарана озвучили на початку грудня на погоджувальній раді представники фракцій "Європейської солідарності" і "Голосу".

Співголова фракції "ЄС" Ірина Геращенко зазначила некомпетентність Міноборони, що загрожує безпеці як військових, так і країни.

"Приголомшлива інформація, що зараз відбувається в Збройних Силах - в зиму заходять без палива, зірваний тендер на закупівлю дизеля, форму вже беруть зимову зі стратегічних запасів, не використано 10 млрд, які повинні були піти на забезпечення Збройних Сил цього року. У цьому контексті ми вимагаємо не звіт, а відставки міністра охорони здоров'я Степанова і міністра оборони Тарана зі своїх постів як некомпетентних і тих, хто працює на ліквідацію армії й системи охорони здоров'я в Україні", - зазначила Геращенко.

Лідер фракції "Голос" Сергій Рахманін як член комітету з нацбезпеки почав ще раніше говорити про те, що міністр оборони повинен піти у відставку.

"Це дуже велика розкіш під час війни мати на такий ключовій посаді людину, яка відверто не впоралася з покладеними на неї обов'язками. Ось буквально яку позицію не візьми, міністр Таран не впорався. Починаючи від фактичного згортання реформ, закінчуючи незадовільним виконанням контрактів в рамках державного оборонного замовлення. Куди не кинь, починаючи від закупівлі паливно-мастильних матеріалів, закінчуючи співпрацею з парламентом і законодавчою роботою, людина просто знаходиться не на своєму місці ", - заявив депутат на погоджувальній раді на початку грудня.

"Я дуже ціную пана Тарана за його філософські вправи, глибокі роздуми про життя і майбутнє цієї армії і країни, але це занадто велика розкіш містити за державний рахунок людини, який завалив все, що можна завалити на важливому посту. Законотворчої діяльності немає, співпраці з парламентом немає, реформ немає. У нас до цих пір є підрозділи, які не мають постійного пункту дислокації, вони живуть між окопами і наметами на зборах. У нас до цих пір величезні проблеми з паливно-мастильними матеріалами, з речовим майном, їжею ", - продовжив Рахманін з трибуни Ради.

У розмові з нами Рахманін вказує, що з 8 робочих груп з міністром не відбулося жодної, а три візиту міністра до комітету закінчилися розмовами ні про що.

"Мова йде про фактичний зрив низки оборонних контрактів і ймовірний зрив державного оборонного замовлення 2021 року. На жаль, більш конкретно не можу розповісти, оскільки мова йде про державну таємницю ", - говорить депутат.

З того, що відомо з відкритих джерел - в першому півріччі було зірвано 44,7% від загальної кількості оголошених торгів на загальну очікувану вартість 3,46 млрд грн. Це при тому, що ⅔ всіх своїх публічних закупівель МО і так здійснює через "переговорну процедуру для потреб оборони".

Серед скасованих тендерів:

  • Перевезення громадським залізничним транспортом на суму 699,4 млн грн .;
  • Індивідуальне обмундирування - 648,9 млн грн .;
  • Продукти харчування - 279 млн грн .;
  • Організація харчування - 241,02 млн грн .;
  • Кухонне приладдя - 212,02 млн грн .;
  • Ремонт і технічне обслуговування транспортних засобів військового призначення - 154,7 млн грн.

При цьому у вересні був ліквідований Центр оборонних закупівель, який був створений при попередньому міністрі Андрія Загороднюка, щоб підвищити конкуренцію на закупівлях і зменшити корупцію.

По суті, таке буксування прозорих закупівель залишає можливість для залаштункових переговорів з гравцями ринку.

Більш того, минулого тижня з'ясувалося, що ні Міноборони, ні Мінстратегпром не підготували підзаконні акти, які дозволили б заробити з 1 січня 2021 Закону "Про оборонні закупівлі", і тепер його доведеться відкласти мінімум на пів року. Інакше оборонні закупівлі чекає просто колапс.

"На жаль, Парламент поставили перед фактом, що не зробили підзаконні акти, і тепер ми повинні відстрочити дію закону", - визнала проблему нардеп від "Слуги народу", член комітету з нацбезпеки Мар'яна Безугла.

Втім, це навіть квіточки у порівнянні зі зривом державного оборонного замовлення. Ще в травні експерти StateWatch вказували, що фінансування оборонного замовлення завмерло. На це впливали зміни в уряді, коронавірус та економічна криза. Але навіть коли гроші були виділені, питання не зрушилося з мертвої точки.

Про те, що зірваний державне оборонне замовлення безпосередньо ставить під загрозу нашу безпеку в умовах війни, депутати говорять з жовтня. "Представники Міноборони приходять, розповідають нам щось про те, як космічні кораблі борознять простори нашого великого театру", але ніякої конкретики так і не повідомили ", - говорить один з представників комітету з нацбезпеки.

За останній рік МО зуміло зіпсувати відносини не тільки з опозиційної частиною комітету, але і з самими "слугами".

Як кажуть в комітеті, вони б були не проти зміни міністра, але це сфера відповідальності президента. "У якийсь момент Давид Арахамія навіть пролобіював на посаду міністра оборони Гусєва (нового главу Укроборонпрому), але все зірвалося, бо Таран має лояльність Єрмака", - говорить наш співрозмовник.

Тим часом за останній рік відбулася низка скандалів. Спочатку через закупівлю бронемашин "Козак" за ціною на мільйон дорожче за одиницю, ніж в 2019, що коштувало бюджету в 130 млн грн. Потім замість випробувань українських мінометів купили болгарські ЕМ-120.

Останній скандал стався через артилерійської установки "Богдана", випробування якої зупинили, а тепер купують чеський аналог.

Над українською гаубицею почали працювати в 2016 році. У 2018 дослідний зразок вже продемонстрували на параді в День незалежності України. Але в 2019 випробування зупинили через відсутність боєприпасів і проблеми зі стовбуром.

Краматорському заводу важкого верстатобудування довелося відстоювати проведення випробувань через суд, тому що Міноборони не йшло на контакт.

Тепер про "Богдані" згадали, тому що МО знову хоче купити чеську гаубицю "Дана". Її хотіли купити ще за часів Петра Порошенка, і хоча зараз кількість замовлення скоротили, але ціна зросла в півтора раза.

В історії з "Даною" також важливо, що Міноборони вибрало зразок зброї, який не відповідає стандартам НАТО. А сам міністр Таран навесні назвав повну адаптацію збройних сил України до стандартів НАТО "амбітної, але недосяжною" метою. Це викликало хвилю критики, тому в грудні міністр на зустрічі з послами вже змінив позицію і заявив, що Збройні Сили України готові збільшити національні внески в операції НАТО і залучатися до планування операцій Альянсу.

Влітку міністр нагородив мера Кривого Рогу, ексрегіонала Юрія Вілкула медаллю "За сприяння Збройним Силам України", а у вересні віддав скандальний наказ про штрафи за відкриття вогню по противнику на сході. За це міністра вже почали називати "ватником".

Більшість скандалів навколо корупції в Міноборони описувалися на сайті "Цензор.НЕТ" або в блогах його редактора Юрія Бутусова. Минулого тижня МО початок листування з Бутусовим на Facebook, де спочатку запропонувало пройти співбесіду й обійняти посаду в міністерстві для боротьби з проблемами, а потім заявило, що його рівень компетенції не відповідає високим вимогам міністерства.

На що Бутусов заявив, що співбесіда з ним не проводили, і він збирається захищати свою честь в суді.

Між тих 10 грудня міністерство вивісило повідомлення, що державне оборонне замовлення він виконує, а заяви про проблеми - це вигадки зацікавлених політико-фінансових груп.

"У 2020 році стан виконання державного оборонного замовлення на зараз становить 94%. Залишилося здійснити доавансування і розрахунок за поставлену продукцію ", - запевнили в Міноборони.

"Окремі політики, журналісти, громадські діячі дозволяють собі спотворення і довільне тлумачення фактів, тому що питання закупівель для оборонного сектора, в тому числі за ДОЗ, політизовані і скандалізуються окремими політиками, журналістами, громадськими діячами в інтересах конкретних політико-фінансових груп", - заявили в міністерстві.

Тетяна Ніколаєнко

Новини

Популярні теми форуму

analytics