Close button

Хто розділив 100 млн грн на "приватні" ПЛР

Хто розділив 100 млн грн на "приватні" ПЛР

Комерційні лабораторії далеко не завжди допомагають державним лабораторним центрам проводити тести на COVID-19. Що пішло не так, повідомляє Лига.net.

Уже два місяці, з 9 жовтня, приватні лабораторії готові за бюджетні гроші робити тест на коронавірус. Виділені 100 млн грн, які повинні допомогти розвантажити державні лабораторії, надійшли в регіони. Але освоїти їх непросто - критерії співпраці виписані таким чином, що допуск приватних лабораторій можливий далеко не завжди.

Що не так з системою і що тепер буде з грошима

Куди пішли 100 мільйонів

Щоб з'ясувати, як розподілилися і на що витрачаються виділені Міністерством охорони здоров'я кошти, LIGA.net розіслала запити в усі обладміністрації та регіональні лабораторні центри МОЗ. Протягом 9-10 грудня ми отримали відповіді від 19 з 24 адресатів. Чи не відповіли Вінницький, Волинський, Київський, Тернопільський і Черкаський обллабцентри.

Дніпропетровський лабцентр (замість відповіді по суті) порадив ставити питання про гроші Нацслужби здоров'я.

Як повідомили в Міністерстві охорони здоров'я, гроші розійшлися по регіонах пропорційно числу жителів в кожній з областей.

Правда, цифри свідчать про інше: в лідерах по фінансуванню Харківська, Донецька, Сумська та Черкаська області. Хоча, за даними Держстату, найбільше людей живуть в Дніпропетровській області.

9k_ed6fp7q_big.jpg

Ще одна особливість програми МОЗ: схоже, не всі лабораторії підходять для співпраці. Зокрема, в Житомирському регіональному лабцентрі повідомили, що в області приватних лабораторій просто немає.

Хоча це не так - згідно з інформацією на офіційних сайтах компаній, в Житомирі працюють як мінімум дві лабораторії Сінево і лабораторія Dila.

20201209142631-7926.jpg

У Херсонській області, за даними обласного лабцентру МОЗ, функціонує всього одна приватна лабораторія Лабдіагностіка з потужністю не більше 150 тестів на добу. Хоча тільки в самому Херсоні є три лабораторії Сінево. Та й географічних обмежень для укладення договорів з приватниками немає.

Зате є інше непроста умова.

"Згідно з інструкцією штабу по боротьбі з COVID-19, лабцентр може укладати договори з частими лабораторіями, тільки якщо протягом семи днів поспіль співвідношення середньої кількості не протестованих зразків біоматеріалу до середньої кількості ПЛР-досліджень перевищить 1,5", - розповідає заступник директора департаменту охорони здоров'я Херсонської обласної державної адміністрації Ліна Бондарева.

Тобто для того, щоб залучити до тестування приватників, держлабораторію потрібно тиждень працювати в авральному режимі із завантаженням 150%.

За словами в.о. гендиректора Рівненської обласної лабцентру МОЗ Романа Сафонова, в його відомстві був тільки один день, коли критерій залучення приватних лабораторій було актуальним. "Я думаю, що 80% лабцентрів не можуть скористатися послугами приватників", - говорить Сафонов. Схожу відповідь дав і в.о. гендиректора Чернівецької обласної лабцентру Сергій Торський.

У кого вийшло?

Багато з опитаних лабцентрів повідомили, що не мають потреби в залученні до проведення ПЛР-тестів лабораторій з комерційного сектора - справляються власними силами.

Зокрема, такі відповіді дали Луганський, Кіровоградський, Хмельницький, Херсонський, Чернівецький і Закарпатський лабцентри.

Про це свідчить і динаміка ПЛР-досліджень за останні два місяці.

Хоча частина регіонів все ж налагодили співпрацю з приватниками.

Донецький лабцентр освоїв 63% виділеної суми (7,588 мл грн), замовивши рекордну кількість тестів (серед областей відповідали на запит LIGA.net) - 9133 ПЛР-дослідження в приватних лабораторіях. Яка кількість з них вже виконані та оплачені, в медустанові не повідомляють.

Харківський лабцентр виявився на другому місці за кількістю тестів і на першому - за кількістю підрядників. Десять лабораторій виконали 8000 тестів. "Це дозволило нашому центру вийти з ситуації, коли багато зразків не встигали тестувати", - говорить в.о. гендиректора Харківського обласного лабцентра Любов Махота.

Полтавський обласний лабцентр замовив дослідження у столичній та харківських приватних лабораторій, всього - 5772 тесту, розповідає в.о. гендиректора лабцентра Андрій Хайлов. Запорізький лабцентр замовив у приватників 3862 тестів. Миколаївського лабцентр - 4257 тесту. Сумській обллабцентр - 2000 досліджень.

Степанов оцінював собівартість тесту в 700-800 грн. Деякі приватні лабораторії, про які повідомили в регіональних лабцентрах, контрактували ПЛР по 800-855,02 грн за дослідження. Наприклад, 855,02 грн - максимальна вартість тесту, за бюджетною програмою на 2020 рік, зазначає в.о. гендиректора Донецького обласного лабцентра Сергій Моховик.

Для порівняння, ціна, запропонована мережею лабораторій Діла - 700 грн. А львівська лабораторія УНІЛАБ запропонувала місцевій владі закуповувати тести всього по 420 грн.

Ми зібрали інформацію про лабораторії, які стали партнерами держави і можуть розраховувати на бюджетні гроші (оплата проводиться за фактом виконання тестів; дані тільки по областям, які відповіли на запит LIGA.net).

З 10 найбільших комерційних лабораторій, які роблять ПЛР-тести (нижче в таблиці), договори уклали з одиницями.

Що буде з грошима, які лабцентри не встигнуть витратити? За словами Романа Сафонова з Рівненського лабцентра, невикористані кошти повернуться в бюджет.

На ці гроші можна було б купити обладнання в держустанови, говорить Сафонов.

Але умови фінансування цього не передбачають.

Марина Бровінская

Новини

Популярні теми форуму

analytics