Close button

Як Карпати виявилися в європейських магазинах і що зміниться

Як Карпати виявилися в європейських магазинах і що зміниться

Україна виграла арбітражний спір з ЄС. Там намагалися довести, що заборона на вивіз лісу-кругляка з країни порушує Угоду про асоціацію, повідомляє Обозреватель.

Однак арбітражна група вирішила, що таке обмеження - право держави на захист своїх національних інтересів. При цьому сам мораторій потребує вдосконалення.

Яке рішення прийняв арбітраж і що він дасть?

Більшість українців привітали підписання Асоціації з ЄС, але в результаті не звернули уваги на ряд невигідних для нас положень угоди, розповідає екс-нардеп Микола Томенко. Він був одним з авторів рішення про заборону вивозити з країни ліс-кругляк. За його словами, через це він позбувся місця в парламенті.

Дане рішення в суді намагався скасувати ЄС. Їм вигідно купувати сировину і вже в своїх країнах виробляти, наприклад, меблі. Але Арбітраж зайняв сторону України: він визнав законною заборону на вивіз лісу-кругляка, але при цьому уточнив, що саме рішення потрібно вдосконалити.

"Рішення арбітражного суду - важливе для нас. Ліс наш, і це доведено судом. Я згадую, скільки опору нам довелося подолати з боку уряду Яценюка. Стосовно прем'єрів до експорту лісу можна сказати, чиї інтереси вони відстоювали: міжнародних компаній або держави. І якщо вони за міжнародні компанії, то, може, їм там і працювати ", - розповів Томенко.

За словами політика, наступним кроком має стати створення електронних реєстрів, за допомогою яких можна буде в режимі онлайн простежити всю вирубку і переміщення. "Ми в законі передбачили електронні реєстри, які повинні були фіксувати весь ринок. Ми вимагали від Кабміну необхідну програму, проте Кабмін не підготував", - говорить Томенко.

А ось в Єврокомісії оцінили результати спору по-своєму. Мовляв, головне, що мораторій треба міняти. Тому Україні варто негайно його зняти. "Остаточне рішення комісії по врегулюванню суперечок, створеної відповідно до Угоди про асоціацію між ЄС і Україною, встановило, що український заборона на експорт всієї необробленої деревини несумісний з Угодою про асоціацію. Отже, очікується, що Україна скасує заборону на експорт якомога швидше" , - заявили на сайті Єврокомісії.

Незаконна вирубка лісів триває, а проблему ще треба буде розв'язати

Україна може заробити 40 млрд доларів, якщо перестане вивозити свій ліс за кордон і почне виробляти меблі всередині країни, заявив на презентації аудиту прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Отримати таку суму можна буде за 10 років роботи. Відзначимо, держава повинна всім іноземним кредиторам близько 42 млрд доларів. Ці гроші брали всі попередні уряди. І якби хоча б одне з них змогло повністю вирішити проблему лісів, можливо, зараз Україна змогла б жити без гігантських кредитів.

Проблема вирубки лісів має три складові:

Корупція і бандитизм. Без схвалення місцевих чиновників і контролюючих органів масштабної незаконної вирубки бути не може. Маленький приклад - начальник Львівського обласного управління лісового господарства Анатолій Дейнека. Офіційно він на двох роботах заробляє 25 тис. Грн, а його дружина володіє компанією "Грінвуд", яка займається оптовою торгівлею лісоматеріалами. Пара при невисокому "білому" доході живе в будинку площею понад 500 квадратів, задекларувала понад мільйон гривень заощаджень. І нікого не бентежить, що чоловік за службовими обов'язками повинен берегти ліс, а дружина - продавати його.

До речі, дуже часто чиновники тільки формально переписують фірми на своїх дружин, щоб нібито позбутися конфлікту інтересов.Кстаті, дуже часто чиновники тільки формально переписують фірми на своїх дружин, щоб нібито позбутися конфлікту інтересів.

Економічні втрати. Україна могла б самостійно переробляти деревину в готові вироби: меблі, складові конструкцій і т.д. Замість цього довгі роки, легально і контрабандою, з країни вивозять дешеву сировину. Ліс рубають, порушуючи всі екологічні вимоги. Потім під виглядом дров експортують ліс-кругляк.

Як стверджує британська організація Earthsight, контрабандний український ліс використовує для виготовлення меблів, наприклад, компанія IKEA. "Українські ліси повністю знаходяться в державній власності і страждають від епідемії незаконного господарювання. Під підозру потрапляють 40% лісоматеріалів на суму 1 млрд євро, які щорічно відвантажуються в ЄС", - йдеться в публікації. За їхніми оцінками, саме Державне агентство лісових ресурсів України перебуває в центрі проблеми.

Проблеми IKEA з української деревиною не обмежуються буковими стільцями. Більшість товарів з дерева - включаючи меблі, полиці і кухонні шафки - виготовляються з дешевих плітоматеріалов, покритих шпоном або меламіном. Другий у світі за величиною виробник таких плит (і важливий постачальник ІКЕА) - компанія під назвою Egger.

Протягом 2019 року його імпортувала деревини від українських постачальників майже на 2 мільйони доларів. Ці постачальники неодноразово ставали суб'єктами кримінальних проваджень, пов'язаних з незаконними рубками та незаконною торгівлею деревиною. Один з них, лісгосп в Чернівецькій області в українських Карпатах, в 2018 році за такі дії оштрафували на сотні тисяч доларів.

Екологічні втрати. Подібними темпами вже в найближчі 10 років Україна ризикує втратити більшу частину своїх лісів. А це не тільки матеріали для паперової та меблевої промисловості, але і кисень, життя величезної кількості птахів і тварин, які мешкають в лісі.

Якщо не почати жорстко карати всіх чиновників, які пов'язані зі схемами вивезення лісу, не поліпшити систему контролю і не налагодити електронний облік, навіть з рішенням ЄС про законність заборони на вивезення лісу ситуація на краще не зміниться.

Новини

Популярні теми форуму

analytics