Close button

Ворог мій - друг мій: яка сформувалася влада в облрадах

Ворог мій - друг мій: яка сформувалася влада в облрадах

Хто очолив облради після виборів і як непримиренні (начебто) вороги починають дружити заради політичних бонусів, повідомляє Лига.net.

"Євросолідарності" Петра Порошенка на цих місцевих виборах обіцяла "ні за яких обставин" не створювати коаліції з "ОПЗЖ" і "Слугою народу". І порушила свою обіцянку. СН Володимира Зеленського націлилася на максимальну кількість голів обласних рад. І, схоже, справляється з цим завданням навіть у тих регіонах, де програла - завдяки альянсу з ОПЗЖ. Партія "За майбутнє", яку пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським, отримала кілька посад в керівництві нових облрад - в союзі з проектами Зеленського і / або Порошенко.

Хто очолив облради після виборів і як непримиренні (начебто) вороги починають дружити заради політичних бонусів: аналіз

ДОВІДКА. Офіційно в обласних і міських радах немає коаліцій. Навіть якщо політичні гравці під прицілом відеокамер підписують меморандум, договір або декларацію про наміри. Це ситуативні союзи, які створюються під певні завдання. Однак в цілому конфігурацію можна оцінити за розподілом посад. Хто глава облради, хто його перший зам - це і є приблизна коаліція.

СН + "Євросолідарність". Хиткий мир

На національному рівні партії Порошенко і Зеленського, як і їхні лідери, ведуть запеклу інформаційну війну. П'ятий і діючий президенти часто обмінюються взаємними звинуваченнями і їдкими репліками через пресу, соцмережі і відеозвернення.

З останнього: Зеленський в своєму відеоролику звинуватив Порошенка в подвійних стандартах за роботу його спортклубу "5 елемент" на карантині вихідного дня ( "ви або рятівник, або комерсант звичайний"), а Порошенко в своєму Telegram-каналі пригадав виступи "громадянина Зеленського" в Москві і заявив про реванш проросійських сил в Україні.

Головний штабіст "Євросолідарності" Олександр Турчинов в ефірі 5 каналу обіцяв, що партія Порошенко ні за яких обставин не формуватиме коаліції з СН, ОПЗЖ або іншими прокремлівськими проектами. Але, незважаючи на ворожнечу перших осіб, відразу в декількох облрадах СН і "Євросолідарності" пішли на співпрацю і сформували більшість.

Одеська облрада вибирала керівництво з боєм - в прямому сенсі. З бійками депутатів, псевдомінірованіем залу і поламаною меблями.

Перше місце в регіоні зайняла проросійська ОПЗЖ, яка набрала 26,8% голосів виборців. Представники Бойко-Медведчука серйозно розраховували, що очолять облрада в коаліції з партіями "За майбутнє" (10% на виборах) і Шарія (5%).

Але ОТЗЖ не змогла взяти під контроль Одеську облраду. Глибокої вночі 5 грудня коаліцію сформували чотири партії: СН, "Євросолідарності", "Батьківщина" і партія Геннадія Труханова "Довіряй справам". Облраду очолив Григорій Діденко (СН), крісло заступника віддали Батьківщині. Одеське більшість буде досить хитким: 44 проти 40 депутатів.

Ще один союз Порошенко і Зеленського склався у Львівській облраді. Вибори в області виграла "Євросолідарності", яка набрала майже третину голосів виборців. Формально партія оголосила, що підписала меморандум про співпрацю з "Народним рухом", "Батьківщиною" і "Української галицької партією". Але голосування за керівництво обласної ради показало формування зовсім іншої більшості.

На сесії 1 грудня облрада вибрав главою представника "євросолідарності" Ірину Гримак. Її заступниками стали депутати від СН і "Батьківщини". "Євросолідарності" і СН. Ось все, що потрібно знати про нову коаліцію ", - написала в Facebook депутат облради від" Самопомочі "Інна Свистун. Партія давнього опонента Порошенко Андрія Садового в коаліцію не потрапила.

На національному рівні партії Порошенко і Зеленського, як і їхні лідери, ведуть запеклу війну. На місцях - без проблем вступають в союзи і створюють більшість: як в Одеському, Закарпатському та Львівській облрадах.

Закарпатську облраду очолив голова обласної держадміністрації Олексій Петров (СН). Посади заступників дісталися представникам "Батьківщини" і "євросолідарності", а голоси, яких бракує дало "Рідне Закарпаття". Але коаліція буде досить хиткою: навіть з союзниками за Петрова голосували трохи більше половини депутатів. Партія угорців демонстративно покинула засідання.

9whqb84vka_big.jpg

СН + ОПЗЖ. Посади не пахнуть

СН після місцевих виборів не приховували, що можуть піти на співпрацю з ОПЗЖ в деяких облрадах, оскільки "цього не уникнути". Особливо на сході України, де ОПЗЖ традиційно користується підтримкою. Як уточнювала нардеп, заступник голови фракції СН Євгенія Кравчук, мова йде тільки про голосуваннях за ті чи інші господарські питання, не за політичні.

На ділі союзи з ОПЗЖ вимальовуються не тільки на сході і не тільки "з господарських питань".

У Київській області СН об'єднала голоси з ОПЗЖ і Батьківщиною, щоб очолити Київську облраду. Крісло керівника дісталося Олександру Склярову (СН). Голосування було таємним, але обласна Батьківщина прямо заявила, що три партії погодили кандидатуру Склярова на спільному засіданні. За це у Батьківщини - крісло першого заступника, у ОПЗЖ - заступника голови облради.

Вибори голови Київської облради супроводжувалися низкою скандалів. СН звинувачували "За майбутнє" в спробах скупити голоси на користь їхнього кандидата Москаленко, в партії Коломойського парирували, що продаж посад організувала сама СН. Москаленко стверджує, що партійні торги вийшли далеко за межі облради: нібито "Батьківщині" пообіцяли за голоси посаду міністра розвитку громад і територій та першого заступника голови КМДА, а ОПЗЖ - ще й посаду начальника інфраструктури і транспорту.

Перше місце в Харківській області отримав "Блок Кернеса", лідер якої з вересня лікується в німецькій клініці Шаріте від наслідків COVID-19. На перше засідання нового Харківська облрада зібрався тільки через півтора місяці. Весь цей час йшли переговори про форматах більшості. Розглядалися варіанти "Блок Кернеса" + ОПЗЖ, "Блок Кернеса" + всі, крім ОПЗЖ, і навіть коаліція без Кернеса.

В результаті під час відсутності харківського мера контроль над областю взяла партія Зеленського. На виборах вона фінішувала лише четвертою (пропустивши вперед проект Кернеса, ОТЗЖ і "євросолідарності") з результатом всього 8,75%. Але за день до голосування представник "Блоку Кернеса" Сергій Чернов відмовився від претензій на посаду глави Харківської облради, і крісло після таємного голосування дісталося Артуру Товмасяну (СН). Харківські активісти пояснили, що це - людина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

З чотирьох заступників голови облради три дісталися "Блоку Кернеса", один - ОПЗЖ. На думку аналітиків, це і є коаліція: СН, Кернес, ОПЗЖ. Можливо, частина "Євросолідарності" теж буде ситуативно брати участь в голосуваннях.

Коаліція з СН і ОПЗЖ склалася і в Сумській облраді. На виборах вони отримали два перших місця: майже 20% і 17% відповідно. Зметикували на трьох: "золотою акцією" для створення більшості виступила фракція "Наш край".

На першій сесії ОПЗЖ, СН і "Наш край" синхронно голосували за обрання керівництва під акомпанемент зіткнень за участю Нацкорпуса і Правого сектора на вулиці. Очолив Сумську облраду бізнесмен Віктор Федорченко (СН), який висунув своїм заступником представника ОПЗЖ. Фракції "Євросолідарності", "Батьківщини" і "За майбутнє" виявилися поза процесом.

У Миколаївській області коаліцію теж склали лідери виборів: ОПЗЖ (23,4%) і СН (21,2%). Миколаївська облрада очолила Анна Замазеева (СН), посаду першого заступника вона дала представнику ОПЗЖ. У коаліційних переговорах брав участь особисто голова Миколаївської ОДА Віталій Кім. Журналісти НікВесті опублікували його листування в WhatsApp с, ймовірно, в.о. глави ОПЗЖ в області Юрієм Загороднім. Губернатор написав: "Все голосують, не випадають з домовленостей".

Для "Євросолідарності" обрання керівництва облради закінчилося скандалом. Лідер обласного осередку Михайло Талпа склав свої повноваження в знак протесту через "управління партією по телефону" і перетворення депутатів на рабів. Депутати навіть написали Порошенко лист, в якому повідомили про тиск і шантаж: нібито все домовлялися голосувати "проти" Замазеевой, а їм заборонили. Депутати запитували у Порошенка, чи дійсно він не хотів, щоб вони брали участь в голосуванні.

Слуги народу пішли на створення коаліцій з партією Бойко-Медведчука. У Київській області зметикували на трьох з ОПЗЖ і "Батьківщиною", в Харківській в союзі з ОТЗЖ навіть очолили облрада - хоча на виборах посіли лише четверте місце

У Херсонській області СН на виборах отримала лише третій результат, але скооперувалася з ОПЗЖ і проєктом "Нам тут жити" і очолила Херсонська облрада: головою став Олександр Самойленко. Партнери слуг по коаліції отримали за це: ОПЗЖ - крісло першого заступника, "Нам тут жити" - заступника голови. Не брали участі в голосуванні за голову облради депутати від партії ЄС.

У Кіровоградській області союз СН і ОПЗЖ (в альянсі з "Радикальної партією" і "пропозиції") потіснив в облраді лідера передвиборної гонки - Батьківщину. Їх голосами головою Кіровоградської облради 11 грудня було обрано Сергія Шульга (СН). Іншим трьом учасникам коаліції дісталися посади заступників.

nbpjxqqntd_big.jpg

Де СН на других ролях або навіть за бортом

"Свобода" за підсумками виборів зберегла свою присутність в електорально "своїй" Тернопільській області (20,3%), але поступилася першим місцем "євросолідарності" (26,56%). А СН взагалі фінішувала в регіоні тільки четвертою.

Але в більшість в Тернопільській облраді партія Порошенко не потрапила. Основу більшості склала "Свобода": представник партії Михайло Головко очолив обласну раду. У цьому їй допоміг альянс з СН і партії Коломойського - фракції отримали крісла заступників. Четвертим суб'єктом більшості стала найменша фракція "Довіра" в облраді. Їй дісталося крісло голови бюджетної комісії. "Євросолідарності" звинуватила "Свободу" в відсутності здорового глузду і перейшла в опозицію.

У Черкаській облраді найбільшу фракцію набрав проект "Черкащани" - більше 28% на виборах. Навколо цього проекту і сформувалася більшість. До нього увійшли "Євросолідарності" і "Батьківщина", які взяли в області тільки четверте і п'яте місце. Головою облради залишився Анатолій Підгорний (Черкащани). "Євросолідарності" отримала посаду першого заступника голови, ним став політв'язень Роман Сущенко. Фракції з трійки лідерів - СН і "За майбутнє" - залишилися за бортом.

На місцевих виборах в Івано-Франківській області свободівці взяли перше місце. "Євросолідарність" фінішувала другою і з невеликим відривом - але їй місця в коаліції не знайшлося. СН - теж. У новому Івано-Франківській облраді "Свобода" скооперувалася з "Батьківщиною", "За майбутнє" і "Платформою громад". Керувати облрадою вже втретє буде представник "Свободи" Олександр Сич. Першим заступником голови став представник "Батьківщини", заступником - депутат від партії "За майбутнє".

Вінницька облрада залишився під контролем партії Гройсмана. За результатами місцевих виборів "Українська стратегія" сформувала найбільшу фракцію (40 мандатів з 84). І замість того, щоб отримати голоси, яких бракує від "євросолідарності" (Гройсман був прем'єром за квотою БПП), Українська стратегія склала коаліцію з "Батьківщиною", "За майбутнє" і СН. Очолив депутатський корпус представник "Української стратегії" В'ячеслав Соколова. Не дали голоси за нього тільки партія Порошенко і ОПЗЖ.

Маленький бенефіс Коломойського

Для політичного проекту За майбутнє, який пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським, ці місцеві вибори стали першими. У загальнонаціональному заліку на виборах він фінішував на четвертому місці - після СН, "Євросолідарності" і ОПЗЖ. Але в деяких областях зміг скласти основу більшості і отримати глав облрад. Заручаючись при цьому навіть підтримкою давніх опонентів з партії Порошенко, з яким у Коломойського "особливі" стосунки після націоналізації ПриватБанку.

Крім чотирьох обласних рад (Тернопільський, Івано-Франківський, Вінницький, Рівненський), де "За майбутнє" склала більшість зі "Свободою", "євросолідарності" або СН, в двох регіонах партія Коломойського змогла очолити облради.

Порошенко на екранах телевізорів відкрито ворогує з Коломойським, Зеленський - намагається від нього дистанціюватися. Але в кількох регіонах їх політичні проекти об'єдналися, а в двох За майбутнє навіть очолила облради

У Хмельницькій області вибори виграв місцевий проект Команда Сімчишина, друге і третє місце зайняли "За майбутнє" і СН. Але в коаліцію СН не потрапила. А партія Коломойського - не тільки потрапила, але і очолила Хмельницька облрада: главою стала представник За майбутнє Віолетта Лабазюк. Посади її заступників відійшли представникам Команди Сімчишина і "Євросолідарності".

У Волинській облраді партія Коломойського на виборах взяла третину депутатських крісел. Дотягнути до більшості За майбутнє вирішила, минаючи СН і євросолідарності: союз з нею склали "Батьківщина" і "Свобода". Представник партії "За майбутнє" Григорій Недопад очолив облраду і запропонував партнерам по коаліції крісла своїх заступників.

збірна солянка

Коаліцію в Чернігівській облраді зрозуміли ще до голосування за керівництво. Судячи з синхронним діям, в більшості увійшли три політичні сили: виграв вибори проект "Рідний дім" (30% голосів), СН і "Радикальна партія". Вони мовчки, не попередивши інші фракції, розпустили лічильну комісію з обрання голови і вибрали нову. Незважаючи на третє місце партії на виборах, облрада очолила представник СН Олена Дмитренко. "Рідному дому" і "Радикальної партії" за її пропозицією дали заступників.

У Рівненській облраді склався союз партій Порошенко і Коломойського. Перше місце на виборах в області отримала євросолідарності, навколо якої сформувалася більшість з "За майбутнє", "Свободи" і "Радикальної партії". Їх голосами головою облради було обрано представника "євросолідарності" Сергій Кондрачук. Заступниками залишилися представники "Радикальної партії" і "Свободи". Депутати від СН, "Батьківщини" і партії Сила і честь покинули зал і не брали участь в голосуванні.

Вибори в Житомирській області виграла СН, але в цілому в Житомирську облраду пройшли дев'ять партій, тому сталої більшості тут не було чисто арифметично. На етапі розподілу посад в облраді склалася коаліція з фракцій СН, "Наш край" і "Пропозиція". Вони ж розділили між собою посади. Очолив раду представник партії Зеленського - Володимир Федоренко. Нашому краю дісталося крісло першого заступника, а "Пропозиції" - заступника голови облради.

У Полтавській облраді сформувалась широка коаліція з п'яти фракцій. Головою обрали представника партії Довіра Олександра Біленького. Крісла чотирьох заступників голови облради отримали СН, "Батьківщина", "Рідний край" і "Євросолідарності".

торги тривають

Три облради через півтора місяці після виборів досі не визначилися з керівництвом і складом більшості.

У Дніпропетровській області триває сутичка за вплив між Зеленським і Коломойським. Сесія призначена на 16 грудня. Зайняла перше місце на виборах в регіоні СН претендує на посаду голови Дніпропетровської облради.

Схоже, Коломойський втрачає область: паралельно з коаліціадою, Зеленський змістив з посади Олександра Бондаренко, якого відносять до сфери впливу Коломойського, і призначив главою ОДА Валентина Резніченко, близького до тандему Філатов-Корбан.

У Чернівецькій області перше місце у СН - 18,74%. Ще три партії "Єдина альтернатива", "Євросолідарність" і "Батьківщина" взяли по 14% голосів. Чернівецька облрада ще жодного разу не збирався на засідання. СН поки не можуть зібрати голоси під свого кандидата, яким, ймовірно, буде Володимир Жаровський. Перша сесія призначена на 17 грудня.

Запорізька облрада 11 грудня засідав до глибокої ночі, але не зміг вибрати керівництво і розійшовся зі скандалом, після бійки і взаємних звинувачень у фальсифікаціях. Консультації по керівництву тривали більше восьми годин.

За словами ряду депутатів, перед голосуванням виникла негласна коаліція СН, ОПЗЖ і "Батьківщини", які намагалися обрати головою "слугу народу", чинного губернатора Боговін. В "Євросолідарності" стверджували, що депутатів примушували ставити в бюлетенях не галочки або плюсики, а свої порядкові номери. Голосів все одно не вистачило. Другу спробу депутати зроблять у вівторок, 14 грудня.

Валерія Кондратова

Новини

Популярні теми форуму

analytics