Close button

Чи можна стерти пам'ять людині

Чи можна стерти пам'ять людині

Виборче стирання спогадів може в ряді випадків допомогти впоратися з психологічними травмами. Чи є сьогодні методи, що дозволяють стерти пам'ять про певні події, повідомляє ПМ.

Мозок людини - складний орган з мільярдами клітин, з'єднаних між собою трильйонами зв'язків. Ми ще далеко не до кінця розуміємо, як влаштований наш мозок і, зокрема, як працює наша пам'ять. Зрозумілим є одне: пам'ять - НЕ записна книжка, а динамічна змінюється структура, на яку впливає кожне нове дію або відчуття, запомненное нами.

В результаті фізичної або психічної травми, алкоголізму і ряду інших причин може наступити амнезія. Залежно від типу цього захворювання людина може забувати події з життя до початку хвороби, втрачати здатність запам'ятовувати інформацію, не пам'ятати те, що трапилося кілька хвилин тому і так далі. Поки що надійного способу повернути людині спогади або вибірково стерти їх, у вчених немає.

Однак, дослідники вже змогли вибірково стерти пам'ять морської равлику аплізіі. Вчені з'ясували, що збільшення сили з'єднання між нейронами для асоціативної і неассоціатівное пам'яті управляється за допомогою двох різних молекул. Блокуючи одну з молекул, дослідники змогли вибірково стерти спогади, пов'язані з утворенням синаптичних зв'язків одного з нейронів. Однак, за словами вчених, потрібні додаткові клінічні випробування, щоб точно визначити, які лікарські препарати зможуть послабити неассоціатівное пам'ять.

Інша робота, опублікована в журналі Science Advances, показує можливість стирання пам'яті за допомогою анестетика пропофолу. У всіх людей була запланована операція, перед якою їм повинні були внутрішньовенно вводити цей препарат. За тиждень до операції всім їм показували історії у вигляді слайд-шоу з негативним забарвленням: у одній йшлося про хлопчика, який потрапив в автомобільну аварію, а в іншій - про жінку, на яку вночі напали злочинці.

Перед самою операцією їм нагадали про історію та випробувані їх чітко згадали. Після операції і через добу після того, як добровольці відійшли від наркозу, їх ще раз запитали про подробиці історій, які їм показували. Виявилося, що учасники набагато гірше пам'ятають негативно забарвлені моменти історій. Все це означає, що деякі негативні спогади все ж можна, якщо не стерти, але дуже сильно заглушити. Такі методи «заглушення» спогадів можуть допомогти для лікування посттравматичного стресового розладу.

Новини

Популярні теми форуму

analytics