Close button

На Віргінських островах арештували українські акції за позовом Росії

На Віргінських островах арештували українські акції за позовом Росії

Східно-Карибський Верховний суд Британських Віргінських островів 10 грудня по клопотанню "ВЕБ.РФ" виніс постанову про арешт акцій української судноплавної компанії Fishing Company SA, повідомляє Бизнес Цензор.

Компанія знаходиться у веденні Державного рибальського агентства України, вона володіє декількома судами, які ведуть рибний промисел у водах Тихого та Атлантичного океанів.

Постанова про арешт акцій стала результатом винесення 10 квітня 2020 року Стокгольмським арбітражним судом двох окремих арбітражних рішень на користь ВЕБ-а, йдеться в повідомленні. У них Україну зобов'язали відшкодувати ВЕБ-у витрати, понесені в ході арбітражного розгляду щодо інвестиційного спору, викликаного експропріацією української "дочки" ВЕБ-а - "Промінвестбанку" (ПІБ).

Україна відмовилася добровільно виконати рішення арбітражу, 15 жовтня Східно-Карибський Верховний суд визнав і привів у виконання рішення Стокгольмського арбітражного суду на території Британських Віргінських островів.

"ВЕБ неодноразово заявляв, що має твердий намір стягнути з України всю суму боргу, і готовий діяти у всіх можливих юрисдикціях", - заявив головний юрист ВЕБ-а Ігор Краснов.

Він зазначив, що поки Україна не почне добровільно виконувати свої зобов'язання, ВЕБ "не має наміру припиняти зусилля для пошуку й арешту її майна по всьому світу".

У вересні 2018 року Апеляційний суд Києва наклав арешт на акції українських "дочок" російських держбанків, включаючи "Промінвестбанк", який належав ВЕБ-у, у зв'язку з заявою про забезпечення позову ряду пов'язаних з бізнесменом Ігорем Коломойським компаній, що мали активи в Криму.

У травні 2019 року спочатку пристав-виконавець, а потім і Київський суд почали вважати акції "Промінвестбанку" російської держвласністю, хоча ВЕБ неодноразово заявляв, що держкорпорація не відповідає зобов'язаннями Російській Федерації.

Акції "Промінвестбанку" були виставлені на продаж.

ВЕБ-у вдалося оскаржити дії української влади в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма. Стокгольмський арбітраж в серпні минулого року наказав Україні призупинити продаж акцій ПІБ-а.

Однак, незважаючи на це рішення, в березні 2020 року пакет акцій "Промінвестбанку" в розмірі 99,77% був проданий в рамках виконавчого виробництва на торгах української фондової біржі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics