Close button

До кінця локдауну ОП не втрутиться в ситуацію в Харкові, — експерт

До кінця локдауну ОП не втрутиться в ситуацію в Харкові, — експерт

Який вийшла політична ситуація, яка склалася в Харкові за відсутності переобраного мера міста Геннадія Кернеса? У чому буде полягати стратегія Банкової та місцевих гравців, повідомляє Деловая столица.

Про це ми поговорили з директором Агентства моделювання ситуацій Віталієм Балою.

11 грудня прессекретар Харківської міськради Дмитро Сидоренко повідомив, що у мера Харкова Геннадія Кернеса через ускладнення після ковіду відмовили нирки, він нібито повністю перейшов на гемодіаліз. Цю інформацію підтвердив також друг Кернеса, бізнесмен Павло Фукс. На вашу думку, хто може перехопити контроль над "Блоком Кернеса", якщо його глава не повернеться до Харкова найближчим часом в дієздатної форми?

В. Б. По-перше, недавно була озвучена офіційна інформація, нібито він до 30 грудня збирається повернутися до Харкова і зустріти Новий рік в рідному місті. По-друге, безумовно, що в цій ситуації той, кого мер Харкова назве своєю довіреною особою і закличе підтримати, отримає більше шансів контролювати ситуацію в Харкові. Тут я б згадав про колишнього мера, а після губернаторі Харківщини Михайла Добкіна. Недарма він свого часу реєструвався, потім зняв свою кандидатуру з виборів харківського мера. Схоже, що він може бути варіантом "підстрахування". По-третє, тут дуже багато буде залежати від рішення центральної влади в контексті призначення або не призначення в конкретному випадку нових виборів харківського міського голови.

Як ви вважаєте, якщо в Києві таки приймуть якесь конкретне рішення по ситуації в Харкові, то коли це може статися?

В. Б. На мою думку, рішення в Києві буде прийнято після так званого локдауну, який ще назвали "зимовими канікулами". Навряд чи ситуація буде висуватися до того часу, адже поки серйозних підстав для цього немає. Більш того, я не виключаю, що зараз ведуться серйозні переговори з тим же Ігорем Тереховим, який себе, умовно кажучи, обрав на посаду секретаря міськради й при відсутності міського голови буде керувати засіданнями, тобто ця ситуація може певною мірою затягнутися. Тому, якщо центральна влада домовиться у свою користь з тим же Тереховим, підстав сильно прискорювати проведення нових виборів для Києва в такому разі не буде. Тим більше якщо на Банковій не будуть упевнені в перемозі лояльного до неї кандидата.

Ви згадали про колишнього мера Харкова Михайла Добкіна, якого міг би закликати підтримати Кернес, проте ще до виборів у нього стався конфлікт з командою Кернеса через балотування в мери. Чи може Добкін увійти в конфлікт з Тереховим?

В. Б. Думаю, це цілком можливо. Добкін певною мірою дистанціювався від Кернеса, хоча колись він був у Харкові номером один, а Кернес - номером два. Тобто така ситуація абсолютно ймовірна, і питання - наскільки у кого вистачить запасу міцності. Чию сторону займе велика частина харківського політикуму і бізнесу, той і буде в цьому конфлікті переможцем.

Чи буде Банкова тиснути на владу Харкова, щоб поставити її під свій контроль, яким чином?

В. Б. Поки у Банкової досить слабкі позиції в регіоні, це видно з результатів виборів мера Харкова, на яких колишній губернатор Олексій Кучер отримав дуже невелику підтримку. Київ може застосувати в Харкові ту ж тактику, що і в інших регіонах, тобто обіцяти роздачу посад і одночасно займатися шантажем місцевої влади за допомогою правоохоронних структур.

Саме так Банкова робить, програвши в областях вибори і ставлячи своїх представників на чолі облрад, хоча ми розуміємо, що це може бути певною мірою тимчасово. Не виключаю, що таким же чином центральна влада буде діяти і в Харкові, тому що у них це вийшло, скажімо, в Київській області. Крім усього іншого, це залежить від того, чи буде домовленість Києва з Тереховим.

Кернес так і не прийняв присягу на сесії міської ради, як це передбачено законодавством, проте був оголошений мером. Чи може це стати підставою для походу в суд будь-якої зі сторін політичного процесу, адже таких прецедентів в Україні ще не було?

В. Б. До суду піде той, хто захоче повторних виборів. Тому, якщо хтось це зробить, ми будемо розуміти, яка політична сила хоче нових виборів в Харкові. Але про гіпотетичні шанси кандидатів на виборах ми зможемо говорити, тільки коли буде проведено соцопитування, в який не буде включено Кернес, тоді ми будемо бачити реальну картину, інакше це ворожіння на кавовій гущі.

Хто в центральної влади має намір посилити свій вплив в Харкові, з огляду на нинішню ситуацію в місті?

В. Б. Тут треба згадати про Арсена Борисовича Авакова, який в 2014 році, власне, завадив створенню "Харківської народної республіки". Думаю, у нього є дуже багато підстав робити так, щоб його вплив на Харківщині не зменшувалася, а зростала. Побачимо ми це не за заявами, а за конкретними діями.

Денис Сарбей

Новини

Популярні теми форуму

analytics