Close button

Як Путіна роблять недоторканним "цапом-відбувайлом" Росії

Як Путіна роблять недоторканним "цапом-відбувайлом" Росії

У Москві назріває переформатування системи російської влади. Але сусідам Росії це не обіцяє нічого хорошого, повідомляє Деловая столица.

Заголовки російських новинних стрічок стають все цікавіше. Ось, навскидку, приклад сайту newsru.com, за російськими мірками ліберального: о 16:03 - "Росіяни стали частіше купувати стрілецьку зброю в період пандемії", о 17:00 - "Держдума прийняла закон про додаткові гарантії недоторканності екс-президента РФ" , о 18:04 - "в Петербурзі силовики в ході рейду барами побили кийками дівчат", а вже о 18:52 - "Путін пояснив зростання цін на продукти в РФ світовою кон'юнктурою і нарощуванням експорту". Не те щоб ці новини були пов'язані прямо, але єдину логіку в них, безсумнівно, видно - логіку катастрофи, що наближається.

aba2d2b1-b288980fddaa9d96ca86a78928e4be7

Тут, втім, потрібно уточнення. Катастрофа, тобто, обвалення існуючого російського режиму, з важкими наслідками для рядових жителів цієї нещасної країни, ще не означає вирішення проблем, пов'язаних з Росією, оскільки Росія нікуди не зникне. На її місці лише виникне щось нове, але зібране з тих же людей, з тими ж цінностями за поняттями і кримінальним мисленням, тільки ще більш наляканих і озлоблених на весь світ.

Реалісти, "калашников" і загроза хаосу

Почнемо з продажів цивільної зброї, які в Росії дійсно виросли, причому це зростання почався саме в період пандемії. Не завадили йому і жорсткі обмеження на право володіння. Найбільшим попитом у легальних російських покупців користуються цивільні версії штурмових карабінів і багатозарядні дробовики, а обмеження компенсуються нелегальним збройовим ринком.

Звичайно, підвищений попит на зброю для самооборони і у відповідь бажання влади обмежити до нього доступ - загальносвітове наслідок кризи популістської влади. Криза цей глобальний, оскільки всі популістські диктатури і популістські імітації демократій влаштовані, в цілому, однаково: потураючи ницим інстинктам охлосу, вони формують свою підтримку, маніпулюючи його страхами і надіями. Пандемія повсюдно порушила рівновагу, що склалася обіцянок і погроз, і, оскільки, пошук нової рівноваги вимагає часу і породжує масу приватних проблем, механізми маніпуляцій на виході з штатного режиму дають збій.

Це породжує видимі прояви кризи, і населення, відчуваючи слабкість влади, озброюється, щоб захиститися самостійно. Зростання попиту на зброю, що виник в США на тлі виступів BLM, викликаний зовсім подібними причинами.

Але реальний запас міцності влади в США, в ЄС і в Росії істотно розрізняється - і експерти, на відміну від публіки, обізнані про цю різницю. У Росії, на відміну від США, падіння влади і наступ хаосу цілком ймовірно. А високий градус агресії, який породжує загальну ненависть всіх до всіх, і тотальна криміналізація, характерні для радянського і пострадянського суспільства, гарантують катастрофу більш жорстоку і масштабну, ніж навіть розпад Російської Імперії столітньої давності.

Розпад СРСР, його підсумки і подальші перспективи

За схожим сценарієм, правда, в відносно м'якому, без світової кризи в якості фону, варіанті, міг статися і розпад СРСР, але цього вдалося уникнути в 1989-93 роках. Активне втручання Заходу дозволило провести розділ СРСР за формальними кордонів союзних республік зі збереженням РРФСР, перетвореної в РФ в ролі центру пострадянського світу. Події в Югославії, спроектовані на російські реалії, і перспектива втрати контролю над радянськими запасами озброєнь налякали Захід, а труднощі і пастки десовєтизації при збереженні цілісності Української РСР-РФ були їм недооцінені.

Як наслідок, тактичний виграш у вигляді відносно мирного розпаду СРСР був досягнутий ціною стратегічного програшу: радянські спецслужби зуміли реалізувати свій план захоплення влади в РФ і почали боротьбу за весь пострадянський простір, включаючи не тільки СРСР, а й колишні країни соцтабору.

В основі західного сценарію лежало ослаблення російської вертикальної моделі влади, покрокове розширення впливу ТНК і поступова вестернізація інших союзних республік до рівня країн Третього світу. Цей сценарій був складовим - продуктом складного внутрізападного компромісу. В силу своєї компромісної природи він виявився вкрай вразливий.

Успішним же дій КДБ СРСР, який вижив після розпаду Союзу, сприяло також і те, що його план також передбачав реалізацію державно-корпоративної моделі, але при провідній ролі російської держави, закритого від решти світу в межах нео-СРСР, з центром в Кремлі. Це дозволило спадкоємцям Дзержинського і Берії на перших порах успішно симулювати співпрацю з Заходом, використовуючи його ресурси в своїх цілях.

В кінцевому підсумку складне переплетення цих двох планів породило патову ситуацію повільного, але неухильного розкладання Росії, в пошуках виходу з якої Кремль і неоднорідні складові Заходу з перемінним успіхом вели боротьбу за вплив один на одного.

При цьому всередині неорадянськими російських еліт почав заглиблюватися розкол на тих, хто був готовий задовольнитися роллю молодших партнерів Заходу, без претензій на рівність з ним, і тих, хто в силу різних причин вибрав шлях протистояння західної гегемонії. Перших Захід прагнув приручити і зробити частиною себе.

Друге намагався санкціонувати, примушуючи до співпраці на своїх умовах, а ті, в свою чергу, намагалися піти з-під тиску, граючи на внутрізападних протиріччях, або зближуючись з антизахідними полюсами сили.

Все це розвивалося досить повільно, і справа мало-помалу йшло до нічиєї, за результатами якої Росія, остаточно розклавшись, виявилася б мостом між Заходом і Китаєм, ставши зручним майданчиком для їх співпраці. Але Коронавірусние криза прискорила процеси її розкладання - і поставив інший світ перед низкою викликів, на тлі яких російські проблеми відійшли на другий план. Виникла ймовірність обвалення старої влади при відсутності сил, здатних втрутитися, не допустивши некерованого хаосу. Та сама ситуація, якій не вдалося уникнути в 1917 і вдалося в 1991.

Ознаки майбутнього

Пандемія коронавируса наочно демонструє не стільки криза російського управління, скільки його повний розпад, перш за все на місцях. Кремль ще утримує контроль у великих містах і в інформаційному полі, але і це дається йому все з великими труднощами. Проте, нездатність забезпечити населення необхідним мінімумом медичної допомоги прикривається поки розмовами про химерної вакцині і зовнішніх ворогів, які прагнуть скомпрометувати її, а майбутня економічна катастрофа списується на "загальносвітова криза" - або, як згадувалося вище, на "світову кон'юнктуру і нарощування експорту" .

Тим часом, більшість російського населення стрімко убожіє. Ціни на товари першої необхідності за останній рік зросли на 14%. При цьому росіян готують до того, що рецесія триватиме не менше двох років.

Але, хоча дворічна рецесія - оптимістичний прогноз для Росії, навіть вона може викликати катастрофу. Запас міцності російської держави в усіх сферах в даний час вичерпано.

Передчуваючи неминучий крах, російський "колективний Путін" концентрує увагу росіян на Путіні персональному, прикриваючи його чином пороки неосовєтськими системи в цілому. Держдума в терміновому порядку приймає закон про додаткові гарантії недоторканності екс-президента РФ (яких живуть на даний момент немає, в наявності лише один перспективний), а образ Путіна коригується і роздвоюється, оскільки йде підготовка до двох сценаріїв його заміни.

Перший сценарій - м'який, умовно його можна назвати "добрий дідусь йде на спочинок": почесні проводи, гарантії недоторканності і лише в подальшому поступове списання всіх провалів на "спадок Путіна".

Другий - більш жорсткий, на випадок крайнього загострення ситуації: відсторонення Путіна в рамках класичного "виявився наш Батько не батьком, а сукою", і його осудження - але теж з переходом на приватне, що веде від критики режиму в цілому. При цьому Путін залишиться прикритий гарантіями недоторканності, так що і цей осуд буде носити виключно моральний характер.

Сам Путін, за офіційною версією, самоізолювався в підмосковному Ново-Огарьово. Але за багатьма ознаками, він ховається в сочинській резиденції "Бочаров ручей", де збудована копія його Новоогарьовського кабінету. Про це говорить, наприклад, той, що, коли третього листопада Путін оглядав криголам "Віктор Черномирдін" в Санкт-Петербурзі, його борт, за даними сервісу Flightradar24, вилетів туди з Сочі, хоча, за офіційними даними, всі попередні дні глава Путін працював в Ново-Огарьово. З іншого боку, немає впевненості в тому, що на людях з'являється саме Путін, а не його двійник.

На двійника вказує і те, що, з'являючись на публіці - і на криголамі, і в закритому місті Саров в кінці листопада, Путін не носив маски і тиснув руки зустрічаючим його біля трапа людям, які теж були без масок. Тим часом, офіційні ЗМІ писали про те, що все, кому належить особисто зустрітися з Путіним, попередньо проходять 14-денну ізоляцію, щоб не наражати на його ризику зараження.

Іншими словами, в Кремлі явно заготовлено і третій сценарій: визнання відсутності Путіна. Цей сценарій розрахований на різку зміну курсу при близькому загрозу втрати контролю: оголошення про те, що вся конфронтація із Заходом була обумовлена особистою позицією Путіна, створення ейфорії в зв'язку з його відходом і симуляція капітуляції за підсумками підкилимного торгу, на максимально почесних і вигідних умовах, які можуть включати і претензії Москви на контроль над усім простором колишнього СРСР, або, щонайменше, над його частиною.

Всі ці плани Кремля припускають, що Москва, навіть втрачаючи контроль над ситуацією всередині країни, чи встигне закликати на допомогу сторонні сили, не допустивши повного хаосу. Але це не є очевидним.

Вийшовши з-під контролю Кремля Росія може провалитися в ще більш глибокий, ніж сьогодні, неопатріотіческій пекло сталінсько-Кимовського зразка, самоізолювався "в одній, окремо взятій країні". Така самоізоляція за зразком КНДР може тривати досить довго, а воронка, що утворилася при цьому, здатна затягнути в себе і більшість колишніх радянських республік, включаючи Україну.

Це тим більш імовірно, що для Росії Україна сьогодні стала чинником стабілізації, що згуртовує новий імперський проект. На українському питанні закінчуються всі розбіжності між російською владою та опозицією. У той же час готовність України протистояти ковзанню в російську яму сьогодні критично знижена, як економічно, так і ідейно.

Сергій Ільченко

Новини

Популярні теми форуму

analytics