Close button

Лукашенко заявив про необхідність вакцини, адже COVID "вічний"

Лукашенко заявив про необхідність вакцини, адже COVID "вічний"

Білорусь може налагодити виробництво власної вакцини від коронавірусу. Про це Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив сьогодні під час зустрічі з колективом 4-ї міської клінічної лікарні імені Н.Е.Савченко, повідомляє БелТА.

Глава держави пояснив, що зараз розглядаються три основні варіанти протидії поширенню коронавірусної інфекції: закупівля російської вакцини, організація в Білорусі виробництва вакцин з російського штаму, а також розробка власної вакцини.

"Я не виключаю, що нам доведеться задіяти всі три варіанти. Нам треба буде купити вакцину, щоб терміново вакцинувати групи ризику (це лікарі та медсестри насамперед). Нам непогано було б налагодити виробництво. Справа навіть не в тому, що ми потім зможемо продати її, але треба для себе і своїх людей зробити вакцину. Тому підемо усіма цими напрямками. і якщо напрацювання наших вчених виявляться серйозними, будемо займатися власною вакциною", - зазначив Олександр Лукашенко.

За його словами, російська сторона готова надати Білорусі все необхідне, щоб налагодити тут виробництво вакцини.

"Чому я не виключаю виробництва власної? Я переконаний, що ця зараза (коронавірус. - Ред.) Залишиться з нами назавжди. Тому нам потрібна буде вакцина. І не тільки сьогодні-завтра, але і післязавтра, - пояснив глава держави. - Якщо ми навчимося виробляти самі, отримаємо досвід, значить, у нас будуть хороші фахівці, вчені, хороші медики, і охорону здоров'я таким чином буде розвиватися. Взагалі біотехнології - це велика перспектива", - підкреслив він. Пропозиції по виготовленню власної вакцини главі держави представили фахівці з Вітебська і вчені з Національної академії наук.

Президент звернув увагу, що в світі зараз ведеться боротьба за розробку і виробництво вакцини.

"Мене насторожує в цій вакцині - бійка за гроші. У цьому обертаються мільярди доларів, і всі почали битися за ці гроші, часом нехтуючи відповідальністю і за вакцину, і тих людей, які в даному випадку на випробуваннях", - сказав Олександр Лукашенко.

Усі зазначені варіанти планується обговорити 17 грудня на рівні глави держави за участю зацікавлених сторін.

Новини

Популярні теми форуму

analytics