Close button

Під Гаазький трибунал за Донбас потраплять і українські військові

Під Гаазький трибунал за Донбас потраплять і українські військові

В Україні спостерігається різка зміна ставлення до вирішення Гаазького трибуналу почати розслідування військових злочинів, скоєних на території нашої країни, повідомляє Страна.ua.

Спочатку заява Міжнародного кримінального суду (МКС) в Києві багато хто сприйняв з ейфорією: мовляв, тепер Гаага притягне до відповідальності Росію за дії в Криму і на Донбасі.

Саме таку риторику використовував МЗС України й деякі представники попередньої влади.

Однак пізніше почалося "прозріння".

По-перше, прокурори МКС заявили, що військові злочини скоювали "різні сторони конфлікту". Тобто дії України під час бойових дій також можуть стати об'єктом розслідування.

А по-друге, Росія юрисдикції Гааги не визнає, тому і видавати нікого не буде. А ось Україна зобов'язана буде представити до кримінального трибуналу всіх, на кого він вкаже.

Звичайно, залишається опція цього не зробити. Проте іміджеві наслідки від цього передбачити неважко.

Що вирішив суд

Прокурор Гаазького трибуналу 11 грудня закінчила досудове слідство і почала офіційне розслідування по Україні. Мова про військові злочини, політично вмотивовані переслідування, затримання і страти - саме ці питання входять до компетенції суду.

Слідство охопить періоди починаючи з 20 лютого 2014 року. Тобто - починаючи з розстрілів на Майдані. А також - події в Криму і війна на Донбасі. Будуть досліджуватися епізоди, які увійшли до звітів ООН щодо порушення прав людини в Україні.

Точний список злочинів, за якими відкрили виробництво в Гаазі, поки невідомий. Але, як пообіцяли в суді, мова про порушення міжнародного права з усіх різних сторін конфлікту. Такими МКС назвав Україну, "ДНР / ЛНР" і Росію.

У цьому сенсі важливо розуміти, що із зазначених сторін тільки Україна визнала над собою юрисдикцію МКС (це сталося у 2014 році).

Отже, якщо військовим злочинцем визнають людину, яка віддала наказ, наприклад, завдати ракетного удару по центру Луганська, то Київ зобов'язаний буде його видати. А та ж Росія - ні. Не кажучи вже про "ЛДНР".

І цей момент виглядає для України максимально проблематичним: тема військових злочинів ЗСУ в країні максимально табуйована. І в перспективі рішення Гааги може вилитися для української влади в дуже неприємні наслідки.

Вісники "перемоги"

Проте після того, як прокурор Фату Бенсуда зробила свою заяви, окремі українські політики почали висловлювати радість.

"У 2015 Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду в Гаазі з воєнних злочинів і злочинів проти людяності на сході України й в Криму. Прокурори вивчили документи й сьогодні оголосили історичне рішення: є всі підстави для початку офіційного розслідування.

Міжнародне правосуддя не швидке, але невідворотне. Настане день, коли російські злочинці обов'язково постануть перед судом ", - написав у себе у Твіттер міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B0(1).

Україна дійсно зверталася до кримінального суду ООН - але не тільки у 2015 році. Кулеба не сказав, що також було звернення роком раніше щодо подій на Євромайдані. Охоплює воно період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

В цілому ж звернень в МУС Україна направила за останні роки більше десятка. Ясна річ, що мова йшла про злочини протиборчої сторони - Росії й "республік" Донбасу.

Мабуть, на цьому будується впевненість Кулеби, що дзвін у Гаазі дзвонить по Москві.

Водночас МКС, як уже говорилося, знайшов злочину у всіх сторін конфлікту. Більш того, Київ сам погодив Гаазькому трибуналу такий формат роботи - МЗС під керівництвом Павла Клімкіна без будь-яких застережень визнав юрисдикцію суду над Україною.

Тому ніщо не заважає суду залучати до відповідальності всіх, кого він вважатиме за потрібне.

Але це не завадило й ейфорії у зв'язку з рішенням суду. Колишній генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Україна йшла до цього сім років. І розповів, як їздив до Гааги, щоб переконати суддів не працювала з України, а судити тільки Росію і сепаратистів.

"Довго довелося доводити, що Україна сама дасть правову оцінку окремим правопорушенням наших військовослужбовців на нашій території. Ми просимо міжнародного суду щодо злочинів, здійснених на тимчасово непідконтрольній нам окупованій частині України", - написав він.

%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%

Відзначився на темі й експрем'єр Арсеній Яценюк, який згадав, що це його уряд звертався до Гаазького трибуналу з приводу Росії.

"МКС починає повноцінне розслідування злочинів, пов'язаних зі збройною агресією Росії проти України, і злочинних дій режиму Януковича під час Революції Гідності", - заявив Яценюк.

%D1%8F%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%8E%D0%BA(4).

Відзначимо, що на сайті трибуналу немає ні слова про "злочини Януковича" або про те, що буде розслідуватися виключно агресія РФ.

Там, повторимося, говорилося, що під слідством - в тому числі і українська сторона. І окремо сказано, що в Україні йде, в тому числі і внутрішній збройний конфлікт.

І незабаром, багато в Україні подивилися на ситуацію під іншим кутом і тут же побачили в рішенні Гааги початки "зради".

"Чому радіємо?"

Про те, що з виробництвом Гаазького трибуналу проти України не все так гладко, написав колишній активіст Майдану і екс-нардеп Ігор Луценко.

"Ці персонажі, які нічого не розуміють ні в праві, ні в захисті, домоглися того, що Україна визнала разово юрисдикцію МКС з військових злочинів у зв'язку з подіями на Сході України і в Криму.

А тепер - увага. МУС вважає, що у нас на Сході - ГРОМАДЯНСЬКА ВІЙНА. Так, визнаються випадки втручання в нього РФ, але - МКС вважає це внутрішнім конфліктом.

А використання збройних сил в проти власних громадян - це військовий злочин без терміну давності. Так що я вітаю всіх, хто взявся за зброю. Ми, за версією МКС, учасники громадянської війни, тобто - військові злочинці ", - пише Луценко.

Він каже, що з усіх учасників війни на Донбасі, тільки українські військові будуть реально доступні гаазькому правосуддю. Інші або відсидяться в "ЛДНР", або їх не видасть Росія.

"Ким тоді буде займатися МКС реально? Правильно, нами. А що саме буде цікавити МКС - почитайте звіти різних організацій, що займаються правами людини в Донбасі. Там велика і краща частина - це про" злочини "української сторони, про взяття заручників, обстріли", - нагадує колишній депутат.

"Наприклад, взяття в полон - це військовий злочин. Оскільки до 2019 року не було введено воєнний стан, то ніяких полонених де-юре у нас не могло бути. Це - не полонені, з точки зору МКС, це - заручники, кримінальний злочин без терміну давності.

Тим більше, що в мінських угодах, перших і других, Україна мудрою рукою Леоніда Даниловича Кучми визнала наявність заручників і "незаконно утримуваних осіб" прямими текстом. Всі докази для МКС готові ", - пише Луценко.

%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%8C_%D0%BB%D1

Український активіст Геннадій Друзенко написав розгорнутий пост під заголовком: "Чому радіємо?".

Він нагадав, що юрисдикції Міжнародного кримінального суду не визнають багато країн світу - Росія, США, Ізраїль, Туреччина. А прокурора, яка відкрила справу за Україну, американці обклали санкціями - за те, що Гаазький трибунал минулої весни почав розслідувати американські військові злочини в Афганістані.

Друзенко заявив, що повноваження прокурора Бенсуда скоро закінчуються, і вона почала фіналізувати справи, які вела.

"Український кейс потрапив до першої категорії. Але небезпека його саме в тому, що МКС може прийняти його до розгляду. І тоді в України почнуться проблеми. Тому що вироки по різним гиркинам, російським чиновникам і українським колабораціоністам, які скоювали злочини проти людяності або військові злочину, залишаться без прямих юридичних наслідків для злочинців.

РФ не ратифікувала Римський статут і не визнає юрисдикцію МКС. Більш Росія недавно відкликала свій підпис під цим міжнародною угодою. А український парламент навпаки визнав ad hoc юрисдикцію "Гаазької Феміди" в подіях, пов'язаних з російською агресією й анексією Криму. Це означає, що перша і головна мета "гаазького правосуддя" - саме українські добровольці, які не мали статусу комбатантів в російсько-українській війні ".

При цьому автор поста пише, що хитрість Луценко, Яценюка і Клімкіна, які попросили Гаагу розслідувати тільки злочину Росії, не вдалася.

"Частина 2 статті 44 Процесуальних Правил Суду (Rules of Procedure and Evidence) прямо і однозначно забороняє такі" хитрощі ":" якщо держава повідомляє секретарю (Registrar) Суду про свій намір представити заяву про прийняття юрисдикції, Секретар інформує відповідну державу, що подача такого заяви тягне за собою визнання юрисдикції щодо ВСІХ злочинів, що мають відношення до відповідної ситуації", - цитує Друзенко правила судочинства в Гаазі.

"Українських добровольців їхня батьківщина змушена видати Гаазі, як Косово недавно змушений був видати МКС свого президента і героя національно-визвольної війни", - резюмує Друзенко.

%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D0%

%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D0%

Олександр Шахов

Новини

Популярні теми форуму

analytics