Close button

Присвоєння Росією "Масандри" назвали військовим злочином

Присвоєння Росією "Масандри" назвали військовим злочином

Росія привласнила виноробний завод "Массандра", розташований у тимчасово окупованому Криму. Керівник прокуратури АР Крим та м.Севастополя Ігор Поночовний пояснив, чому такі дії окупанта є військовим злочином, повідомляє ZN.ua.

"Тому що відповідно до IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни тисяча дев'ятсот сорок дев'ять державі-окупанту забороняється привласнювати як публічну, так і приватну власність на окупованій території. Держава-окупант вправі користуватися громадським майном тільки у військових цілях. У цьому випадку після окупації півострова РФ майно "Масандри" було "націоналізовано", фактично експропрійовано, передано в федеральну власність - управління справами президента РФ, потім повернуто в "власність Республіки Крим" відповідно, ніякої військової необхідності в такому привласненні і передачі майна не було ", - зазначив Поночовний .

За його словами, виставлення активів "Масандри" на аукціон і покупка заводу російською компанією підтверджують той факт, що окупаційна адміністрація не тільки незаконно заволоділа цим майном, а й незаконно ним розпоряджається. Поночовний також повідомив, що прокуратура АРК розслідує кілька епізодів, що стосуються майна виноробного заводу. Зокрема, мова йде не тільки про присвоєння, а й про продаж землі під виноградниками в Гурзуфі компанії, пов'язаної з власником "Лукойлу" Вагітом Алекперовим.

Також відкрито провадження щодо "директора" "Масандри" Яніни Павленко, самовільно відкрила 240-річну пляшку "Херес де ля Фронтера" для Володимира Путіна і Сильвіо Берлусконі. Тепер "справа" Масандри "поповниться і компанією-покупцем. При цьому, за словами Поночовний, озвучену суму збитків в 1 трлн 80 млрд гривень встановили без дослідження всієї інформації про втрати України в окупованому Криму.

"У нас є великий кейс про присвоєння публічного та приватного майна в Криму, в рамках якого зафіксовані численні факти захоплення," націоналізації ", федералізації державного майна України. Це факти масштабного і систематичного присвоєння майна, що дозволяє кваліфікувати дії окупаційної адміністрації РФ в Криму як військовий злочин ", - додав прокурор.

Поночовний зазначив, що завдання прокуратури в рамках кримінального провадження - встановити точну цифру втрат, які понесла Україна. Для цього були зібрані дані міністерств і державних органів по їх майну, що залишився в окупованому Росією Криму, а також про його вартості тощо. У свою чергу експертна установа, з яким працює прокуратура АРК, розробило методику і певну формулу, по якій можна буде розрахувати точну вартість майна та збитків, завданих окупацією Кримського півострова.

"Також зараз наближаємося до фіналізації експертизи, пов'язаної з будівництвом моста через Керченську протоку. Ще 2017 було зареєстровано кримінальне провадження з попередньою правовою кваліфікацією" порушення правил екологічної безпеки ". Ми залучили кожен контролюючий орган, який належить до сфери управління Міністерства екології, вони готові надати інформацію, яка прискорить експертизу щодо шкоди, заподіяної екології будівництвом Керченської міст а ", - підсумував Поночовний.

Новини

Популярні теми форуму

analytics