Close button

Гора Еверест стала вище, оприлюднені нові виміри

Гора Еверест стала вище, оприлюднені нові виміри

Гора Еверест на 0,86 м вище, ніж раніше, але це не ускладнить задачу. Чому? До сих пір Непал і Китай розходилися в думках про те, чи слід вносити снігову шапку на вершині Евересту в офіційні вимірювання, повідомляє Econet.

Гора Еверест досягає нових висот

Як повідомляє BBC, чиновники з міністерства закордонних справ і департаменту досліджень Непалу тепер підтвердили, що обидві країни домовилися про нову висоті, яка збігається з початковими вимірами Непалу.

Нова висота Евересту - 8848,86 м. У Китаї раніше офіційна висота становила 8844,43 метра, що майже на чотири метри нижче, ніж в Непалі.

Оскільки гора стоїть на кордоні між Китаєм і Непалом - альпіністи піднімаються на гору з обох сторін - це вимір раніше було точкою суперництва між двома країнами.

Обидві країни домовилися спільно оголосити про новий вимірі під час візиту президента Китаю Сі Цзіньпіна в столицю Непалу Катманду в минулому році, повідомляє Бі-бі-сі.

Чому відрізняються вимірювання висоти?

Щоб розібратися в цьому, до укладення нової угоди китайські чиновники твердо стояли на тому, що офіційні вимірювання показують тільки висоту скель на Евересті. Непальські влади, з іншого боку, стверджували, що сніг на вершині повинен бути частиною офіційної цифри.

Нові виміри також є частиною нового дослідження, першого у своєму роді, проведеного країною Непал - 8848 м висоти, яку Непал використовував для Евересту, було визначено Дослідженнями Індії в 1954 році.

Для нової топографічної зйомки четверо непальських землевпорядників провели два роки навчання, перш ніж відправитися на вершину. Під час їхнього сходження команда провела ряд попередніх розрахунків - з використанням 12 різних нижніх піків, що дивляться на вершину Евересту, - щоб допомогти розрахувати висоту.

Для вимірювань геодезисти також використовували GPS-пристрій, який було встановлено на вершині командою з Китаю в 2005 році. Новий вимір, узгоджене між Китаєм і Непалом, включає в себе снігову шапку, що робить її вище, ніж попередній показник Китаю.

Новини

Популярні теми форуму

analytics