Close button

"Техаська народна республіка": що чекає США після виборів

"Техаська народна республіка": що чекає США після виборів

Учора колегія вибірників в США, як і очікувалося, проголосувала за Джо Байдена і формально обрала його президентом. За Байдена - 306 голосів. За Трампа - 232, повідомляє Страна.ua.

Тепер цей вердикт повинен затвердити Конгрес 6 січня (юридичною мовою - сертифікувати результат).

Звичайна формальність, втім, цього разу може перетворитися в останню битву Дональда Трампа за президентське крісло - з опорою на своїх прихильників-конгресменів.

Теоретично вищий законодавчий орган може не схвалити рішення колегії вибірників, але практично шанси Трампа переломити ситуацію настільки примарні, що в це майже ніхто вірить.

Байден виграв з перевагою в більш ніж 7 млн голосів, а позови штабу Трампа відхилили всюди, включаючи Верховний Суд.

Тим часом "трампісти" по всій країні вже сплеснулися в прямому сенсі слова з прихильниками Байдена (в минулу суботу на мітингу "Зупиніть злодійство" у Вашингтоні побилися прихильники Трампа і ліві радикали), а частина підтримали Трампа штатів вже подейкують про створення якогось свого "союзу ".

Розбиралися, чи можуть ще бути сюрпризи в Конгресі й чого чекати в США далі.

Бути чи останньому бою в Конгресі

На засіданні Конгресу 6 січня віцепрезидент США Майк Пенс, як президент Сенату, буде розкривати конверти від всіх штатів і засвідчувати голоси вибірників. За правилами, конгресмени мають право подати письмові заперечення і спробувати скасувати голоси вибірників.

Про підготовку "перевороту" в Конгресі попереджають в ліберальній пресі США, яка симпатизує демократам, але можливий маневр вважають приреченим на провал.

Як повідомила New York Times, група республіканців на чолі з конгресменом від Алабами Морісом Бруксом збирається зробити останню спробу оскаржити результати виборів. А саме - спробувати анулювати результати виборів і голоси вибірників в Арізоні, Пенсільванії, Неваді, Джорджії й Вісконсині, посилаючись на масові фальсифікації.

"У нас верховна роль за Конституцією, вище ніж у Верховного Суду або будь-якого федерального судді, у суддів штату. Як ми скажемо, так і буде. Це фінальний вердикт, - заявив Брукс про роль Конгресу США у виборах президента. - Моя головна мета полягає в тому, щоб виправити вкрай недосконалу виборчу систему Америки, яка занадто легко дозволяє здійснювати підробку або розкрадання голосів. Досягнення цієї мети дозволить отримати як бонус офіційну перемогу Дональда Трампа в колегії вибірників, у що я особисто вірю".

За Конституцією, свої заперечення конгресмени зобов'язані надати в письмовому вигляді з підписом на кожному. Досі жоден республіканський сенатор не заявляв, що готовий буде підтримати таку спробу оскаржити результати виборів. Якщо ж це станеться, то заперечення повинні заслухати від члена кожної з палат Конгресу.

Після чого Сенат і Палата Представників видаляються на двогодинні дебати, щоб окремо розглянути й провести голосування з питання недійсності голосів вибірників згаданих штатів. А потім голосують, дискваліфікувати голоси вибірників від конкретного штату чи ні.

Рішення приймається простою більшістю голосів. У разі відсутності консенсусу протест конгресменів не приймається.

У демократів більшість у Палаті Представників, а четверо сенаторів від Республіканської партії, у якій в Сенаті за підсумками виборів 52 голоси, вже публічно відкинули ідею зміни результатів виборів Конгресом США (голосів цієї четвірки, на думку експертів, буде досить, щоб не допустити дискваліфікації голосів вибірників).

Брукс, проте, намагається консолідувати підтримку - конгресмен минулого тижня зустрівся з кількома сенаторами. План можуть підтримати два члени Палати представників. Але, на думку New York Tımes, все ж ставлення однопартійців в нижній палаті Конгресу до задуму Брукса дуже насторожене через побоювання втратити підтримку рядових виборців.

"І демократи, і республіканці неодноразово робили подібні маневри, але не домагалися свого з 19-го століття", - пише New York Times.

Тому, якщо до січня не відбудеться нічого несподіваного і в Конгресі раптом не знайдеться більшість голосів за Трампа, ця "схема" не спрацює.

"Якби навіть і набралося достатньо голосів, щоб переламати ситуацію через Конгрес, це викликало б таку бурю, таке політичне цунамі, яке могло б привести до найрадикальніших наслідків - від затяжних масових протестів і хаосу до громадянської війни й розколу країни. Тому, звичайно, Конгрес на це не піде. Інше питання, що товариств настільки поляризоване, що наслідків, зокрема, у вигляді бурління в окремих штатах і кризи легітимності презенту Байдена, все одно не уникнути ", - говорить вашингтонський політолог Кріс Сіттон.

Техаські "сепари"

Розвал США на грунті політичних розбіжностей між прихильниками і противниками Трампа, експерти зараз також вважають фантастичним сценарієм.

Водночас очевидно, що розкол між штатами після виборів поглиблюється.

У Техасі (саме цей штат ініціював позов до Верховного суду з метою скасувати вибори в спірних штатах), місцеві республіканці закликають створити якийсь "союз" по захисту конституції.

Техаські прихильники Трампа розсудили так: якщо штат не має юридичного права висловлюватися щодо прозорості процедур виборів президента в іншому штаті, значить, за їхньою логікою, ніякої федерації просто не існує. І Пенсільванія з Джорджією вибрали президента тільки для себе, а не для Техасу.

Техаські республіканці оцінили рішення Верховного суду як "легітимацію політичного беззаконня в США". І вони запропонували всім штатам, хто виконує виборчі закони, об'єднатися і сформувати новий конституційний союз.

Паралельно пожвавилися техаські націоналісти (вони завжди були, але, до недавніх пір, перебували в суто маргінальної ніші). Вони вже навіть виставили свій акт про вихід зі складу США на слухання в місцевому Конгресі.

А в соцмережах став популярним гасло "Texit" (за аналогією з Brexit) про відділення Техасу від решти Америки.

Кореспондент CNN в Білому домі Джим Акоста заявив, що техаські політики фактично "пускають в хід ідею виходу зі складу Сполучених Штатів".

Втім, за словами експертів, вийти зі складу США ні окремий штат, ні група штатів, просто так не можуть. Але можливе формування якоїсь коаліції штатів, яка візьме курс на ослаблення зв'язків з федеральним центром. Аж до відмови виконувати розпорядження Байдена.

Що думають "трампісти"

Частина прихильників Трампа готова до радикальних дій.

"Вони дочекаються, що люди вийдуть на вулиці зі зброєю. Я особисто готовий захищати свій вибір, який у мене вкрали. Справа навіть не в Трампа, а в тому, що не можна так просто списати пів країни", - сказав прихильник Трампа з Чикаго, підприємець Деніел Росс.

"Демократи не можуть допустити, щоб Трамп правив два терміни, як багато колишніх президенти (Білл Клінтон, Джордж Буш, Барак Обама). Хоча Байден і його син крутили справи з Китаєм, Україною і Росією. У влади - корумповані політики і ліберали. Думаю , якщо хоча б півмільйона прихильників Трампа зберуться під Конгресом, Трамп ще може виграти. якщо що, я готова їхати на протест", - говорить Шерон Рейб з техаського Остіна.

Інші хоч і розчаровані поразкою Трампа, боротися вже не мають наміру.

"Після рішення Верховного суду шансів не залишилося. Протести вже безглузді, президентом оголосять Байдена. Таким чином, ми офіційно стали банановою республікою, адже вибори були нечесними. Ми побачимо, як швидко прихильники Байдена почнуть плакати, коли його лівий порядок денний позначиться на їхніх гаманцях", - вважає Конні Стамбо з Тампи (Флорида).

Олександра Харченко

Новини

Популярні теми форуму

analytics