Close button

Китайський місячний модуль відправився до Землі

Китайський місячний модуль відправився до Землі

Службовий модуль китайської місячної місії «Чан'е-5» відправився до Землі з капсулою з пробами місячного речовини на борту: переліт займе 112 годин, повідомляє ПМ.

Апарат перейшов на траєкторію польоту до Землі і скоро доставить капсулу з місячним грунтом

Місячна місія «Чан'е-5» була успішно запущена 23 листопада 2020 року, а 1 грудня два модуля місії здійснили посадку поблизу вулкана Пік Рюмкер на видимій стороні Місяця, здобувши за пару днів два кілограми зразків місячного грунту і розгорнувши прапор країни. Потім злітна модуль зістикувався зі службовим на навколомісячної орбіті і перевантажив на нього контейнер з пробами, після чого його звели з орбіти і розбили об поверхню Місяця.

В рамках місії китайцям вдалося зібрати фрагменти породи і реголіт, здобуті як з поверхні Місяця, так і з приповерхневого шару. Попередні дані, отримані спускаються модулем «Чан'е-5», підтверджують гіпотезу про те, що здобуте речовина на кілька мільярдів років молодше зразків, доставлених на Землю екіпажами «Аполлонов» і радянськими автоматичними станціями.

Після операції перевантаження грунту службовий модуль провів кілька днів на навколомісячної орбіті та 12 грудня перейшов з кругової орбіти на еліптичну. 13 грудня в 1:17 за Всесвітнім координованим часом службовий модуль на 22 хвилини включив чотири двигуни і здійснив перехід на траєкторію перельоту до Землі. Політ займе 112 годин. Очікується, що при підльоті до Землі від модуля відокремиться капсула з грунтом, яка 17 грудня увійде в атмосферу і приземлиться на території Внутрішньої Монголії на півночі Китаю.

Новини

Популярні теми форуму

analytics