Close button

Визначена температура загибелі дерев

Визначена температура загибелі дерев

Кліматологи з'ясували, що якщо середня температура повітря піднімається вище в 25,4°С, це негативно впливає на життя дерев у тропіках, різко скорочуючи їх життя. Статтю з результатами дослідження опублікував науковий журнал Proceedings of the National Academy of Sciences, повідомляє Курс Украины.

Вчені вважають, що глобальне потепління і пов'язане з ним збільшення концентрації вуглекислого газу в атмосфері в цілому благотворно вплинуть на рослини. У більшості випадків завдяки цьому фотосинтез стане ефективніше, що дозволить рослинам запасати більше поживних речовин і швидше рости.

Це вважаються безумовним плюсом для сільського господарства і виживання людства. Однак подібні міркування засновані на передумові про те, що збільшення концентрації СО2 в атмосфері Землі не змінить нічого, крім продуктивності рослин. Дослідження останніх років показують, що через зменшення кількості опадів і числа запилювачів, а також збільшення числа шкідників урожай оливок, кава, кукурудзи та багатьох інших рослин уже в цьому столітті різко зменшиться.

У новому дослідженні професор Університету Лідса (Велика Британія) Мануель Глоор і його колеги відкрили ще один негативний ефект, пов'язаний з глобальним потеплінням. В ході роботи вони вивчали структуру річних кілець понад сто тисяч дерев з різних регіонів світу.

Нова загроза для лісів

За товщиною, кольором та іншими характеристиками річних кілець дерев можна зрозуміти, з якою швидкістю вони росли, а також які негативні фактори, в тому числі посухи і негода, впливали на їхнє життя. Керуючись цією ідеєю, дослідники зіставили структуру кілець дерев, які ростуть в різних кліматичних поясах.

Виявилося, що в тропіках дерева росли приблизно в два рази швидше, ніж в помірних широтах. При цьому в середньому вони жили набагато менше: тропічні дерева - близько 186 років, а рослини з помірних широт часто доживали і до 300.

Як показав подальший аналіз, частково це було пов'язано з тим, що тривалість життя дерев різко падала, якщо середня температура повітря піднімалася до 25,4°С. Кліматологи поки не можуть точно сказати, чому це відбувається. Вони лише припускають, що це пов'язано з тим, що в таких умовах рослинам доводиться витрачати більше води та інших ресурсів на охолодження листя і інших тканин.

На думку Глоора і його колег, це явище може пояснювати, чому дерева в Амазонії в останні роки стали гинути частіше навіть при обліку негативного впливу посух і наслідків систематичних вирубок лісів. Вчені очікують, що щось схоже найближчим часом почне відбуватися в басейні річки Конго та інших тропічних регіонах Африки, де середня температура повітря поки не досягає в 25,4°С.

Новини

Популярні теми форуму

analytics