Close button

Без Кернеса: в Харкові готують регламент "під Терехова"

Без Кернеса: в Харкові готують регламент "під Терехова"

В Єдиному міському реєстрі актів опублікували проект нового регламенту з головуючим і секретарем на випадок відсутності мера, повідомляє KharkivToday.

На другій сесії Харківської міської ради депутатам запропонують проголосувати за проект рішення "Про затвердження регламенту Харківської міської ради восьмого скликання". Відповідний документ опублікований в Єдиному міському реєстрі актів.

Рішення проекту буде з підписом новообраного секретаря Харківської міської ради Ігоря Терехова. Контролювати виконання рішення будуть постійні комісії і сам секретар. Документ складається з 49 сторінок.

"Регламент встановлює порядок діяльності, основні правила та процедури роботи міської ради, її органів і посадових осіб, в тому числі порядок скликання сесії міськради, підготовки і розгляду нею питань, прийняття рішень про затвердження порядку денного та інших процедурних питань", - сказано в проекті регламенту.

Депутати повинні затвердити регламент міськради не пізніше, ніж на другій сесії. Всього в регламенті - 81 стаття.

Серед них - "Діяльність міськради", "Закриті засідання", "Присутність на засіданнях міськради", "Доступ до пленарних засідань", "Перша сесія нового скликання", "Сесії міськради", "Головуючий на засіданні міськради", "Обов'язки головуючого або тимчасово головуючого на засіданні міськради "," Попередження безладу на засіданні "," Міський голова "і" Секретар міськради ".

У регламенті зазначено, що під час карантину доступ на пленарні засідання міськради буде здійснюватися з урахуванням карантинних обмежень, проте що мається на увазі (тільки наявність масок або обмежена кількість учасників), не сказано.

Регламент описує процедуру вибору головуючого і призначення секретаря, як це і сталося на першій сесії міськради восьмого скликання. Причина - відсутність мера з поважної причини.

"З моменту обрання секретаря міської ради він головує на пленарних засіданнях міської ради", - зазначено в проекті.

Головуючому дозволено зупинити промовця, якщо він відхиляється від порядку денного або використовує образи, позапланові дебати, перервати засідання в разі надзвичайних ситуацій або грубого порушення громадського порядку.

У статті "Проекти рішень" жирним шрифтом виділено правило про візуванні проектів першим заступником міського голови. Окрема стаття присвячена секретарю міськради, який стає головним замість мера.

"Секретар міської ради здійснює повноваження міського голови у разі дострокового припинення повноважень міського голови або неможливості виконання ним своїх повноважень міського голови", - сказано в проекті регламенту.

Секретар скликає і веде сесії, координує діяльність постійних комісій, організовує підготовку до референдумів і виборів в органи місцевої влади та самоврядування. Але його можуть достроково звільнити від повноважень, якщо під час таємного голосування таке рішення прийме більше половини депутатів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics