Close button

Як доступні смартфони покращали в 2020-м

Як доступні смартфони покращали в 2020-м

2020 й рік нарешті котиться до кінця, що не може не радувати тих, хто вірить, що горе і печалі залишаться в минулому просто від зміни цифр на календарі, повідомляє Mobile Review.

Можна вдаватися до смутку, можна перераховувати всі втрати і втрати 2020 го, а можна, навпаки, шукати позитивні риси серед цього безрадісного пейзажу. Не будемо робити вигляд, що на ринку мобільних телефонів все добре, але і говорити, що все тенденції виключно негативні, буде невірно.

Є одна річ, яка пішла проти течії. Недорогі (щодо флагманів, а не ультрабюджетний сегмент) смартфони за цей рік сильно додали. Чи не в ціні, а в якості і можливості.

Частково за це треба дякувати маркетологів компаній-виробників смартфонів, які зрозуміли, що більшість клієнтів не збираються в цьому році розщедрюватися на нові телефони на 1 000 доларів або більше. Так що вони зробили? Вони представили ряд моделей, які були прямо в «доступному» діапазоні, і дали цими телефонами функції, яких ми очікуємо від багатьох більш дорогих пристроїв.

Було б наївно вважати, що це сталося завдяки кризі. Багато з цих зусиль було вжито задовго до того, як почалася пандемія і пов'язані з нею негаразди. Але очевидно, що поліпшення доступних Android-смартфонів середнього і бюджетного сегментів - це той тренд, який багато в чому визначив ринок завершується року.

Відбулося те, чого чекали багато років. Хороші смартфони стали дешевшати, а дешеві смартфони стали краще. Але в чому саме ці поліпшення виражалися? Чудес не буває, виробники не стали випускати апарати, які не приносять їм прибутку.

Якщо виробництво в кризі, то навряд чи ціна виробництва моделі може ставати менше, значить, були якісь компроміси, якісь нові технології, які дозволять не флагманським смартфонам стати гідним пропозицією.

здешевлення матеріалів

002.png

Одним з найбільш очевидних способів скорочення витрат виробниками Android-смартфонів в 2020 році була відмова від використання в деякі новинки дорогих і тендітних сендвічів зі скла і металу на користь більш дешевих, міцних і часто більш легких матеріалів.

Одні з кращих апаратів 2020 року - Samsung Galaxy S20 FE, Google Pixel 4a і Pixel 5 - виконані з пластика, «скла» або алюмінію. Але це майже флагмани. Однак в діапазон від 350-400 до 700 доларів також потрапили відмінні нові пристрої з пластиковими корпусами від TCL, Motorola і навіть OnePlus.

Навіть Apple влилася в цей рух на початку року зі своїм iPhone SE (2020). А в кінці року вже і під флагманську лінійку додала iPhone 12 Mini, який на тлі цін на інші моделі повинен вважатися бюджетним. У разі Apple економія на матеріалах була досягнута не за рахунок відмови від скляної та алюмінієвої конструкції, а за рахунок повторного використання старої конструкції і шасі. Звичайно, iPhone SE важко назвати новим смартфоном в повному розумінні цього слова, але, тим не менш, в 2020 році ми отримали бюджетний (і найдешевший на старті продажів) iPhone.

здешевлення чіпсетів

003.png

В кінці 2019 року Qualcomm представила свої революційні чіпи Snapdragon 865 з вбудованими радіомодулями 5G. Але, як це часто буває з такими новаторськими технологіями першого покоління, чіпи були дорогими. Це призвело до того, що назвали «податком на 5G», при якому ці додаткові витрати перекладаються OEM-виробниками та операторами на споживача.

Показовий приклад: флагманський Samsung Galaxy S10 + в 2019 році продавався за ціною 999 доларів на момент випуску, тоді як оновлений S20 + в 2020 році з 5G модемом стартував уже за ціною в 1 199 доларів. Подорожчання на 200 доларів, яке в значній мірі викликано використанням чіпсета Snapdragon 865.

Подібні приклади можна знайти і в інших виробників: такі компанії, як OnePlus і LG, підвищують ціни на свої флагмани в основному через нових чіпсетів.

З іншого боку, цей податок на 5G відкрив для Qualcomm і MediaTek можливість випуску чіпсетів нижче Snapdragon 865, таких як Snapdragon 765 і Dimensity 1000c, які були не такими дорогими, але вже виконували більшість завдань на рівні флагманів.

У поєднанні з раніше згаданими менш дорогими матеріалами ці чіпи дозволили створити або розширити рівень високопродуктивних, але більш доступних покупцеві смартфонів. Багато пристроїв, які в 2019 році вважалися флагманами топ-рівня з максимальним SoC, перетворилися в доступні флагмани 2020 року. Такі апарати, як Google Pixel 4a 5G і Pixel 5, LG Velvet і LG Wing, Nokia 8.3, Moto Edge і OnePlus Nord, отримали більш дешеву серію Snapdragon 765G, що дозволило знизити ціну для кінцевого покупця. LG Velvet також має варіант з чіпом MediaTek Dimensity 1000c, і не буде нічого дивного, якщо в 2021 році більше смартфонів середнього рівня отримають аналогічні версії.

Як домінуючий виробник чіпсетів компанія Qualcomm зіткнулася з посиленням конкуренції на високому рівні з боку чіпсетів компанії Apple серії A на топ-рівні, а на середньому і низькому рівні - з боку MediaTek. І, схоже, це трохи потіснила гігантського виробника мікросхем на ринку. Але те, що стало проблемою для Qualcomm, на даний момент здається вигідним для споживача.

Поліпшення софтверної підтримки

004.png

Такі компанії, як Apple і Google, були лідерами за тривалістю підтримки програмного забезпечення: перші підтримували iPhone цілих п'ять років, а другі оновлювали «пікселі» до трьох років. Подібні зусилля не тільки роблять телефони більш зручними для користувача, але і допомагають споживачам окупити вартість своїх телефонів використанням протягом тривалого періоду часу.

Чим довше ви можете користуватися своїм смартфоном, тим менше він стоїть на місяць або на рік, а це означає, що багато людей можуть виправдати для себе придбання більш дорогого телефону.

У 2020 році ми можемо спостерігати все більше число OEM-виробників Android, таких як Samsung і OnePlus, які зобов'язуються підтримувати на своїх смартфонах два або навіть три оновлення платформи. Це не тільки робить їх недорогі смартфони, такі як серія Galaxy A або серія Nord, більш привабливими, але також означає, що пристрої річної давності, такі як лінійка Galaxy S10 або серія OnePlus 7, як і раніше є хорошою покупкою.

Зрештою, ви можете отримати новий Galaxy S10 + або OnePlus 7T на кілька сотень доларів дешевше, ніж в минулому році, коли вони були абсолютно новими, знаючи, що зможете розраховувати як мінімум ще на два оновлення платформи. Це велика перемога для користувачів Android.

Костянтин Іванов

Новини

Популярні теми форуму

analytics