Close button

Ядерна загроза. Страта загострила відносини Іран-ЄС

Ядерна загроза. Страта загострила відносини Іран-ЄС

У відносинах Тегерана і Заходу розгорається скандал, викликаний стратою в Тегерані відомого журналіста, повідомляє Корреспондент.

Іран стратив відомого опозиційного журналіста Рухоллі Заступника, засудженого за звинуваченням у співпраці з іноземними розвідками. Зам кілька років жив у Франції, де отримав політичний притулок. У 2019 він був викрадений силами Корпусу вартових ісламської революції і вивезений до Ірану.

У відповідь Євросоюз скасував запланований на 14 грудня бізнес-форум Іран-ЄС. Страта журналіста загрожує ускладнити нормалізацію відносин Ірану і Заходу, який тепер вивчає можливість повернення до ядерного угоди з Тегераном.

Захід шокований стратою

В Ірані стратили опозиційного журналіста, керівника новинного порталу Amad News Рухоллі Заступника, якого засудили за звинуваченням у співпраці з розвідками США, Франції та Ізраїлю.

Зам був повішений вранці 12 грудня. За чотири дні до цього Верховний суд відмовив йому в пом'якшенні вироку і перегляд справи.

Зам був одним з найбільш відомих опозиційних активістів Ірану і творцем каналу Amad News в Telegram, де публікувався компромат на високопоставлених посадових осіб країни.

Також канал, у якого більше мільйона передплатників, вів активне висвітлення масових протестів в Ірані 2017 року. Іранська влада заявила, що в своїх постах Зам навмисно підбурював читачів до участі в протестних заворушеннях.

Опозиційні журналіст кілька років жив у Франції, яка надала йому політичний притулок. У минулому році його викрав Корпус вартових ісламської революції і вивіз на територію Ірану.

Передбачається, що викрадення відбулося в Іраку, куди Заступника виманили пропозицією взяти ексклюзивне інтерв'ю у одного з місцевих активістів.

Правозахисна організація Amnesty International заявила, що він став жертвою "несправедливого судового процесу, заснованого на свідченнях, даних під тиском".

Міжнародна правозахисна організація Репортери без кордонів також різко засудила страту Заступник.

"RSF обурена цим новим злочином іранського правосуддя і вважає натхненником цієї страти Алі Хаменеї (глава Ірану - ред.)", - написала організація 12 грудня в своєму мікроблозі в Twitter.

У заяві також наголошується, що Репортери без кордонів з 23 жовтня попереджали про можливе приведення смертного вироку у виконання Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет і спецдоповідача ООН з прав людини в Ірані Джаваіда Рехмана.

Раніше на цьому тижні міністерство закордонних справ Франції назвало рішення Верховного суду Ірану залишити в силі смертний вирок "серйозним нападом на свободу слова і свободу преси", а також "варварським вчинком", пише Reuters.

У верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля заявили, що ЄС "найрішучішим чином" засуджує приведення смертного вироку у виконання і не визнає страту ні за яких обставин.

Міністерство закордонних справ Німеччини заявило, що знаходиться "в жаху від здійснення екзекуції". Уряд ФРН "шоковане обставинами винесення обвинувального вироку і особливо викраденням за кордоном.

Зовнішньополітичне відомство Ірану викликало послів Німеччини та Франції в Тегерані, щоб висловити їм протест за засудження страти журналіста.

На цьому тлі було скасовано бізнес-форуму Іран-ЄС, на якому учасники повинні були вивчити можливості відновлення ділової співпраці з Іраном, який постраждав від війни санкцій і тиску на європейських союзників з боку Вашингтона в період правління президента США Дональда Трампа, повідомили головуюча в ЄС Німеччина, а також Італія та Австрія.

Скасування триденного бізнес-форуму стала черговим залпом в новій дипломатичній війні між Іраном та Євросоюзом.

Крім перспектив відновлення ділової співпраці між Іраном і Заходом, страта може негативно позначитися і на перспективах відновлення ядерної угоди з Іраном.

Перемога на президентських виборах в США Джо Байдена, який є прихильником цього договору з Тегераном, дала Євросоюзу надію на повернення Ірану до виконання своїх зобов'язань, а саме скорочення збагачення урану.

Однак на тлі подібних скандалів знайти спільну мову сторонам буде непросто. Крім того, в кінці листопада відбулося вбивство "батька" іранської ядерної програми, вченого Мохсена Фахрізаде Махабад, яке розлютило Іран і стало новим витком в наростаючому конфлікті із Заходом.

"Ліквідація Фахрізаде - це не послання Ізраїлю Ірану. Це замах на людину і на шанс повернення до дипломатії", - написав тоді в Twitter Марк Фітцпатрік, експерт з питань нерозповсюдження ядерної зброї з Міжнародного інституту стратегічних досліджень, який раніше працював в Держдепі США.

Відносини Ірану і США сильно погіршилися після приходу до влади Дональда Трампа, який вийшов з ядерної угоди з Іраном, укладеної адміністрацією Барака Обами. Трамп звинувачував Іран в порушенні угоди, хоча доказів цього не надав.

У січні 2020-го країни опинилися на межі збройного конфлікту, коли американські спецслужби вбили в Багдаді авторитетного генерала Корпусу вартових ісламської революції Касема Сулеймані. Іран у відповідь завдав удару по військовій базі США в Іраку.

Угода з США і провідними країнами про відмову від розробки ядерної зброї в обмін на зняття деяких економічних санкцій Іран уклав в 2015 році.

При цьому деякі країни, зокрема діюча адміністрація США і Ізраїль, побоювалися, що угода не дає твердих гарантій відмови Ірану від розробки ядерної зброї.

Незабаром після виходячи Трампа з угоди Тегеран відмовився дотримуватися умови угоди, і в листопаді цього року МАГАТЕ заявило, що Іран накопичив в 12 разів більше збагаченого урану, ніж допускається угодою.

Новини

Популярні теми форуму

analytics