Close button

Антикорупціонери проти Зеленського: чим закінчиться справа Ситника

Антикорупціонери проти Зеленського: чим закінчиться справа Ситника

У Володимира Зеленського було кілька реальних можливостей звільнити Артема Ситника, але, затягнувши з прийняттям рішення, президент сам собі "вистрілив в ногу". Коло замкнулося: тепер Зеленський змушений чекати, коли рупори НАБУ будуть говорити про те, що саме президент кришує корупцію, повідомляє Деловая столица.

Сьогодні одночасно вийшло два гучних матеріали. Один - інтерв'ю Артема Ситника, в якому він довго і плаксиво розповідав, як йому всі заважають. Примітно, що в цьому інтерв'ю керівник НАБУ в декількох абзацах хвалить свого найлютішого ворога Ірину Венедиктову. Після цього з'явився пост головних речників НАБУ - Центру протидії корупції. І тут Ірина Венедиктова виявилася "дівчинкою по виклику". Не будемо обговорювати склад "громадських діячів". Більш важливим є те, що Ситник і Шабунін зіграли в хорошого і поганого поліцейського. І головним піддослідним виступила генеральний прокурор.

Можна довго говорити про справу Олега Татарова і про те, чи є склад злочину в діях колишнього адвоката екснардепа Микитася. Але це питання до суду, якого ми можемо чекати місяцями. Важливішим є інший аспект цієї історії: ми знову входимо в ситуацію, коли в країні немає жодної проблеми, крім захисту "антикорупціонерів" від "корупціонерів". Ще раз хочу звернути увагу - не боротьба з корупцією, а саме захист одних від інших.

Головна відмінність нинішньої ситуації від того, що було при пізньому Порошенко, полягає в тому, що з'явився фактор "зовнішнього управління" і поки немає прямої атаки на президента як на головне джерело корупції. Але, судячи з того, що все повторюється - ніяких нових ввідних не буде і "головним покровителем корупції" Зеленський стане вже в найближчі місяці. Точніше, маючи пул з п'яти-шести топ спікерів (видань) перед нами будуть розігрувати комедію, коли одні будуть розповідати про умовно хороших справах умовної Венедиктової, а через годину нібито незалежне ЗМІ або блогер буде вставляти "ніж у спину" і все підгодовані ЗМІ й блогери будуть підхоплювати саме цей негатив.

Поки у Зеленського ще є шанс зупинити цей процес, але поле діяльності весь час звужується. Річ у тому, що він повинен або звільнити Ситника, або звільнити Венедиктову з Татаровим. Ніяких інших опцій просто немає. Але Зеленський тягне час не розуміючи, що домовиться просто не вийде. І не тому, що Ситник не йде на компроміси й працює тільки на боротьбу з корупцією. Річ у тім, що справа надто публічно і для Ситника визнання Микитася - це манна небесна, На тлі повного провалу всього, що він (не) робив п'ять років, юридично поки слабенькі, але піарно виграшні звинувачення можуть продовжити його довге політичне життя людини, якій все завжди заважають.

Чим все це закінчиться? Потрібно відразу обмовитися, що існує майже нереалістичний сценарій, коли Зеленський відправить Ситника у відставку. І це при тому, що з 16 грудня 2020 року, згідно з рішенням Конституційного суду, нинішній глава НАБУ не може займати свою посаду (невиконання рішення КС - 8 років в'язниці). Але варіант звільнення і розглядати не варто.

Судячи з усього, Зеленський буде тягнути час, не наважуючись прийняти якесь рішення. Не виключено, що буде зроблена спроба обміну: ми "забуваємо" про одну справу, а ви "змушуєте" генпрокурора відпустити якесь інша справа. Але це ніяк не вплине на ситуацію в цілому: Зеленський буде втягнутий у вир зовнішнього управління.

В офісі президента просто не хочуть зрозуміти одного: зовнішнє управління для них - це те ж саме, що і "торгівля на крові" для Порошенка. Поки це ще некритично, але з кожним місяцем вийти з цього тренда буде все складніше.

Але повернемося до боротьби з корупцією. Тут все сумно: її як не було, так і не буде.

Вадим Денисенко

Новини

Популярні теми форуму

analytics