Close button

Чи складеться у Зеленського кадровий пасьянс з Коломойським

Чи складеться у Зеленського кадровий пасьянс з Коломойським

Життєздатність всієї кадрової конструкції найсильніше залежить від затвердження першим віцепрем'єром Юрія Вітренка, заради чого свої голоси за бюджет віддала група "За майбутнє" і депутати з групи Коломойського в "Слугу народу", повідомляє Деловая столица.

Спочатку бюджет, потім - кадрова розплата

Минуле 15 грудня успішне голосування за держбюджет на 2021 рік, під час якого кнопки "за" натиснули 289 народних депутатів, стало першою частиною кадрової комбінації, придуманої Банковою і реалізованої "слугами" і їх ситуативними союзниками. Другою частиною плану Андрія Єрмака і Володимира Зеленського повинні стати кадрові перестановки в уряді, заради яких групи впливу в монобільшості й поза ним, власне, і проголосували за бюджет.

Замінити хочуть міністра охорони навколишнього середовища Романа Абрамовського та міністра у справах ветеранів Сергія Бесараба, а призначити міністром АПК після виділення його з Мінекономіки - главу Госгеокадастра Романа Лещенко. Також планується призначення повноцінним міністром Сергія Шкарлета, нинішнього в.о. міністра освіти і науки. Нарешті, в центрі кадрової комбінації - посаду першого віцепрем'єр-міністра і міністра енергетики, на яку в інтересах Ігоря Коломойського просувають колишнього заступника глави правління "Нафтогазу" Юрія Вітренка.

Енергетику не хочуть віддавати Вітренко

На нараді фракції партії "Слуга народу", що пройшла після затвердження бюджету увечері 15 грудня, обговорювалися всі згадані кадрові перестановки, і кандидатура Вітренко викликала найбільше незадоволення у президентській політсилі, попутно перевівши в публічну площину конфлікт спікера Ради Дмитра Разумкова з президентом Зеленським. Дуже добре розуміючи вагу посади першого віцепрем'єр, який виконує обов'язки глави уряду в разі його відставки, Разумков вступив у перепалку з Вітренко. Спікер поцікавився, чи не соромно ексзаступнику глави "Нафтогазу" відсуджувати у держави 8 млн доларів за Стокгольмський арбітраж і чи не соромно йому за те, що підняв ціну на газ вдвічі. Відповів Вітренко нехитро, як завжди, заговоривши про Стокгольмську перемогу над Росією і так далі. Найактивніше ж підтримували колишнього топменеджера "Нафтогазу" представники умовної групи Коломойського всередині СН.

До речі, неприйняття Вітренко як кандидатури олігарха - не єдина його проблема. Тут можна згадати, що у потенційного віцепрем'єра жорсткий конфлікт з колишнім шефом Андрієм Коболєва, зі взаємними образами, судами й спрагою сатисфакції. Тобто призначення Вітренко швидко призведе до жорсткого конфлікту двох чиновників, здатного викликати різким погіршенням взаємодії по лінії Кабмін - "Нафтогаз". Тут важливо ще й те, що Коболєв для МВФ і наших західних партнерів - свого роду "священна корова", тобто протистояння з ним в будь-який формі не буде вітатися з боку "зовнішніх керуючих".

Абрамовський розраховує на підтримку "екологів" з комітету Ради

Романа Абрамовського хочуть замінити на нинішнього главу Держгеонадра Романа Опімаха. У Абрамовського, який пропрацював міністром всього пів року, - великий досвід в бізнесі й на держслужбі. Він працював заступником голови Мінрегіону в уряді Володимира Гройсмана, а також займав пост замміністра енергетики та захисту навколишнього середовища в Кабміні Олексія Гончарука. У 2013-2014 роках Абрамовський був помічником народного депутата в парламенті VII скликання від Партії регіонів Олександра Бобкова. Також Абрамовського пов'язують з іншим колишнім "регіоналом" Олегом Недавою, який орієнтувався на Юрія Іванющенка.

За відставку цього міністра, як стверджує "слуга" Олександр Дубинський, бореться "лісорубне" лобі, якому сприяє близький до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля глава Держлісагентства Василь Кузьовіч. За словами депутата, міністр системно бореться за те, щоб Держлісагентство перестало бути структурою, яка покриває незаконні рубки й вивезення лісу з України в ЄС, чим явно незадоволений глава уряду. Підтримує Абрамовського й глава парламентського комітету з екології Олег Бондаренко разом зі своїми колегами, який попросив перенести розгляд заяви міністра про звільнення на 17 грудня. (15 грудня його відставку збиралися проголосувати в Раді 16-го, але потім це питання було відкладено - ймовірно, через брак голосів за відставку).

Опімах, досвідчений лобіст в нафтогазовій галузі, деякий час був радником міністра енергетики Володимира Демчишина. Після його відставки Опімах з 2016 по 2019 рік працював виконавчим директором Асоціації газодобувних компаній України. Саме в цей період асоціація активно співпрацювала з державними інституціями України, було впроваджено стимулююче оподаткування для буріння нових свердловин з держгарантіями його незмінності, також було прийнято кілька актів, що сприяють дерегуляції в галузі, які значно спростили життя газовидобувних компаній. Примітно, що період, коли держава почала прислухатися до побажань газовидобувників, почався зі вступом в АМУ компанії Burisma, в керівництві якої був син тодішнього віцепрезидента США Джо Байдена. Тобто деякі любителі конспірології схильні вбачати в цьому призначенні "вуха" Миколи Злочевського. Інші ж роблять акцент на те, що призначення Опімаха в Держгеонадра нібито лобіював Віктор Пінчук.

Увечері 16 грудня депутат від СН Ольга Василевська-Смаглюк повідомила, що питання про відставку Абрамовського не розглядатиметься 17 числа - нібито президент послухав аргументів захисників міністра і буде "глибоко вивчати ситуацію".

Бессараб звільнений, призначення Шкарлета і Лещенко - під питанням

Відставка Сергія Бесараба відбулася 16 грудня. Під час розгляду його заяви про звільнення глава парламентського комітету з питань соцполітики Галина Третьякова подякувала міністру за спільну роботу над декількома законопроєктами, заявивши, що причиною його відставки стало погіршення здоров'я. Замість Бесараба спочатку обговорювали призначення міністром Юлії Лапутин, яка з 2014 року працює заступником начальника департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ. Але, як повідомляють джерела у фракції "слуг", в підсумку вибір зупинили на Олександрі Порхун, який працює першим заступником міністра в Мінветеранів.

Немає у "слуг" єдиної думки про доцільність поділу Міністерства економіки та АПК на два - власне економіки й АПК. Тут багато чого буде залежати від активності президента, адже запропонований на міністра АПК Роман Лещенко - креатура саме президента. Схоже, недавній скандал з хабарем ніяк не вплинув на репутацію Лещенко в очах Зеленського. У майбутньому, в разі призначення Лещенко, це може відгукнутися президенту новими іміджевими втратами.

Що стосується скандального Сергія Шкарлета, проти нього виступає багато відомих учених і діячів сфери освіти. З іншого боку, Шкарлета підтримує "ректорське лобі", в тому числі й вузу, де викладає батько Зеленського.

Хай там як, життєздатність всієї кадрової конструкції найсильніше залежить від затвердження першим віцепрем'єром Юрія Вітренка, заради чого свої голоси за бюджет віддала група "За майбутнє" і депутати з групи Коломойського в СН. Якщо воно провалиться, не виключено, що бракуватиме голосів і за всі інші кадрові пропозиції.

Денис Сарбей

Новини

Популярні теми форуму

analytics