Close button

У Києві впаде кількість споруджуваних будинків, а ціни зростуть

У Києві впаде кількість споруджуваних будинків, а ціни зростуть

У 2021 року кількість споруджуваних об'єктів житлової нерухомості в столичному регіоні може скоротитися на 30%. Про це повідомила директор з маркетингу житлового комплексу Basa City Вікторія Погасий, повідомляє UBR.

За її словами, через незавершеність реформи містобудівної діяльності, економічної невизначеності, на ринку зберігається досить хитка ситуація.

"Забудовники не поспішають виводити нові проекти, особливо це стосується об'єктів економ-класу, попит на які продовжує знижуватися. Тому цілком ймовірно, що в 2021 році кількість нових об'єктів на ринку, в порівнянні з 2020 роком, може скоротитися як мінімум на 1/3 ", - вважає експерт.

Скорочення обсягів будівництва призведе до того, що попит і пропозиція досягнуть свого балансу, а в окремих сегментах, наприклад, об'єктах підвищеної комфортності (нових форматів житла), попит може перевищити пропозицію на 10-15%.

"У 2021 року попит переважно буде сконцентрований на об'єктах нових якісних форматів житла, будівництво яких розраховано на 3-7 років з поетапним будівництвом 2-3 пускових черг, і в яких вже практично завершено будівництво першої черги", - розповіла Погасий.

Різниця в ціні квартири в новій черзі, будівництво якої тільки починається, добре зарекомендував житлового комплексу, в порівнянні з чергою, будівництво якої близьке до завершення, складає в середньому 20-25%.

При цьому найчастіше створення основних об'єктів інфраструктури забудовники планують саме в 2-й і 3-й чергах.

"Не варто забувати, що інвестування в житло нових черг відмінно зарекомендувало себе, є фінансово вигідним для покупця, при цьому ризики інвестування на котловані значно знижені", - підкреслила експерт.

На думку Погасий, в 2021 році надійність вкладень в "первинку" буде визначатися 3 головними факторами:

  • новою бізнес-моделлю забудовника, яка полягає в акумулюванні до 40-60% коштів для будівництва конкретного ЖК;
  • якістю будівництва і реалізованої концепцією об'єкта;
  • наявністю вже побудованих черг в інвестованих ЖК.

"У 2021 році очікується, що найбільшою популярністю будуть користуватися об'єкти форматів" місто в місті", багатофункціональні ЖК в Києві, nature friendly-комплекси в передмісті столиці", - розповіла експерт.

Що стосується вартості квартир у 2021 році, будівельники допускають, що цінова політика забудовників навряд чи буде однорідною.

На думку Погасий, найбільше зростання - до 15% - може бути зафіксоване в об'єктах підвищеної комфортності, так як висока ймовірність того, що собівартість будівництва таких об'єктів може збільшитися за рахунок зростання вартості будматеріалів і часткової реконцепції об'єктів, спрямованої на підвищення комфортності споруджуваного об'єкта.

"На первинному ринку продовжиться тенденція перерозподілу попиту в бік більш якісного житла. Об'єкти економ-класу продовжать втрачати покупців, тому ймовірно, що в 2021 році зростання гривневих цін в цьому сегменті не перевищить 3-5%, що значно нижче інфляційного економічного прогнозу", - сказала вона.

Новини

Популярні теми форуму

analytics