Close button

Чи потрібно платити податок після продажу авто

Чи потрібно платити податок після продажу авто

Згідно з податковим кодексом, є кілька видів податків, пов'язаних з продажем автомобіля, повідомляє Bigmir.net.

Як відомо, в Україні є так званий в народі, "податок на розкіш" і його зобов'язані платити деякі автовласники. При цьому, щодо сплати цього податку у водіїв є багато питань.

Транспортний податок в Україна 2020

На даний момент податком в 25 тисяч гривень обкладаються автомобілі, вік яких, не більш п'яти років, і вони коштують більше 375 мінімальних зарплат на момент 1 січня поточного року. Як відомо, у 2021 році розмір мінімалки виросте і українцям потрібно буде платити тільки за ті автомобілі, вартість яких не перевищує 2,25 мільйона гривень (зараз - 1,7 млн гривень).

У той же час, в році 365 днів, тому у власників виникає багато питань, пов'язаних з податком на транспорт, а саме коли платити податок на транспорт при покупці авто і коли можна не платити податок якщо продав авто. Розберемо найпопулярніші питання.

Чи потрібно платити податок на автомобіль за весь рік, якщо він був куплений в середині року?

Якщо легковий автомобіль придбаний протягом року, декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий автомобіль, а податок сплачується, починаючи з місяця, в якому виникло право власності на нього (пп. 267.6.4 ПК).

Як потрібно платити податок, в тому році, коли автомобілю виповнюється 5 років?

У разі закінчення п'ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) 5-ти років (пп. 267.6.7 ПК).

Хто повинен платити податок за авто при продажу?

Під час переходу права власності на автомобіль від одного власника до іншого протягом року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності, а новим власником - починаючи з місяця, в якому він придбав право власності на цей об'єкт (пп. 267.6.5 ПК).

Таким чином, навіть якщо ви користувалися авто більшу половину місяця, але ДКП укладений в цьому ж місяці, то податок за автомобіль вже буде платити покупець. Таким чином, якщо продав авто, то вже не потрібно платити податок.

Податок при продажу автомобіля в Україна 2020

Під час самої процедури переоформлення автомобіля, також доведеться заплатити деякі податки в бюджет.

Оподаткування продажу авто: якщо власник продає свій автомобіль перший раз за рік, то податок платити не потрібно. Всі наступні продажі вже будуть обкладатися податком, який становить 5% від вартості зазначеної в договорі, але не нижче його середньоринкової або оціночної вартості.

Оподаткування купівлі авто: податок необхідно платити тільки при покупці нового автомобіля.

Залежно від ціни автомобіля, збір до пенсійного фонду складає від 3 до 5 відсотків:

  • 3% - якщо вартість машини не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • 4% - якщо вартість транспорту від 165 до 290 розмірів прожиткового мінімуму;
  • 5% - якщо вартість авто перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму.

Новини

Популярні теми форуму

analytics