Close button

Чому в космосі не так темно, як ми думаємо

Чому в космосі не так темно, як ми думаємо

Коли ми дивимося в нічне небо, здається, що темрява огортає собою все навколо, особливо, якщо небо затягнуте хмарами і не видно зірок. На знімках, зроблених космічними телескопами і щедро наданими на огляд широкого загалу, можна побачити планети, галактики і туманності, що красуються на тлі чорного, холодного космосу. Але чи дійсно космос чорний, повідомляє Hi-News.ru.

Згідно з результатами нового дослідження, Всесвіт може виявитися не такою темною, як думали астрономи. За допомогою камер автоматичної міжпланетної станції New Horizons, яка колись відвідала Плутон, щоб виміряти темряву міжпланетного простору, дослідники прийшли до висновку про те, що ми як і раніше погано уявляємо собі, що таке Всесвіт. Отримані в ході дослідження результати показали, що в шість мільярдів кілометрів від Сонця, далеко від яскравих планет і світла, розсіяного міжпланетної пилом, пусте космічний простір було приблизно в два рази яскравіше, ніж очікувалося.

new_horozons_dark-750x422.jpg

Міжпланетна космічної станції New Horizons досліджує космічний простір.

Наскільки темно в космосі?

Протягом століть темрява нічного неба була джерелом парадоксу, названого в честь німецького астронома Генріха Вільгельма Ольберса. Імовірно, в нескінченній статичної Всесвіту кожна лінія зору закінчується на зірці, так що не повинно чи небо виглядати таким же яскравим, як Сонце? Сьогодні астрономи знають, що Всесвіту 13,8 мільярдів років і вона розширюється з прискоренням. В результаті більшість ліній зору закінчуються не на зірках, а на гаснучому сяйві Великого Вибуху, а хвилі світіння тепер настільки розширені, що невидимі для ока. Ось що робить небо темним. Але наскільки темна тьма?

Дослідники з Національної оптичної астрономічної обсерваторії в Арізоні вивчали світло в глибокому космосі за допомогою місії NASA New Horizons. Космічна міжпланетна станція New Horizons була запущена 19 січня 2006 року та пролетіла повз Плутона 14 липня 2015 року. 1 січня 2019 Нові Горизонти пролетіла повз Аррокота, який раніше називався Ультіма Тулі, одного з незліченних космічних айсбергів, що мешкають в поясі Койпера на околиці Сонячної системи. Сьогодні станція успішно продовжує свою космічну подорож.

Kuiper_Belt-750x425.jpg

Загальний вигляд Сонячної системи і об'єктів Пояси Койпера. Жtлтой лінія показана траєкторія руху місії "Нові Горизонти"

Вимірювання команди астрономів, опубліковані в новому дослідженні, засновані на семи знімках з далекого розвідувального тепловізора New Horizons, зроблені в момент, коли станція знаходилася приблизно в 2,5 мільярди кілометрів від Землі. На такій відстані космічний апарат виявився далеко за межами світіння планет або міжпланетної пилу, які потенційно могли вплинути на якість знімків.

«Наявність телескопа на самому краю Сонячної системи дозволяє нам ставити питання про те, наскільки насправді темно в космосі», - пишуть автори роботи, опублікованої на сервері препринтів Arxiv . «В ході роботи ми використовували зображення далеких об'єктів пояса Койпера. Відніміть їх і будь-які зірки, і залишиться чисте небо ».

Фотографії місії NASA «Нові горизонти»

Як пише The New York Times , камера New Horizons являє собою «формувач білого світла», який приймає світло в широкому спектрі, що охоплює видимі і деякі ультрафіолетові і інфрачервоні хвилі. Отримані зображення потім були оброблені - на всіх знімках був видалений весь світ з усіх відомих астрономам джерел, включаючи будь-які відносно близькі зірки.

Обробляючи отримані знімки дослідники також видалили світло, що виходить від галактик, які, як вважають автори наукової роботи, існують, але до сих пір не були виявлені. В результаті були отримані зображення глибокого космосу без будь-якого світлового забруднення. Цікаво, що, незважаючи на видалення всіх джерел світла (як відомих, так і невідомих джерел), на отриманих зображеннях як і раніше багато світла. Звідки саме береться залишився світло - невідомо.

new_horizons_gal-750x514.jpg

Сьогодні вчені оцінюють кількість галактик в спостережуваного Всесвіту в два мільярди.

Дослідники вважають, що світло може виходити від ще не відкритих зірок або галактик. Однак не можна виключати припущення про те, що світло на отриманих зображеннях може виявитися чимось абсолютно новим. Безсумнівно, будуть проведені додаткові дослідження, оскільки вчені продовжать пошуки джерела світлового забруднення, однак на сьогоднішній день джерело додаткових фотонів світла залишається загадкою.

На думку Дена Хупера, фізика з Національної прискорювальної лабораторії Фермі в Батавії, висунув припущення про те, що винуватцем додаткового освітлення є таємнича темна матерія. В електронному листі журналістам The New York Times він повідомив, що він і його колеги, розмірковуючи над можливим джерелом світла, так і не придумали жодної нової фізики, здатної пояснити його присутність на зображеннях, «за винятком кількох справді непривабливих варіантів».

Вважається, що Всесвіт наповнений «темною матерією», точний зміст якої невідомо, але гравітація якої формує видимий нам космос. Згідно з деякими теоріями ця матерія може бути хмарами екзотичних субатомних частинок, які розпадаються радіоактивно або стикаються і анігілюють у спалахах енергії, які додають світло до універсального сяйва. Ще одним можливим розгадкою може виявитися звичайна помилка. На думку авторів дослідження, можливість того, що астрономи помилилися і пропустили джерело світла існує, правда становить всього 5%. Ну що ж, сподіваємося що майбутні дослідження зможуть пролити світло на цей темний ділянку ближнього космосу.

Новини

Популярні теми форуму

analytics