Close button

Болгарія знову висилає дипломата посольства РФ через шпигунство

Болгарія знову висилає дипломата посольства РФ через шпигунство

Міністерство закордонних справ Болгарії оголосило персоною нон грата дипломата посольства РФ в Софії і дало йому 72 години, щоб покинути країну через дії, несумісні з його дипломатичним статусом, повідомляє Украинская правда.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на державне болгарське агентство БГНЕС.

Міністерство закордонних справ повідомило, що нота була передана заступнику керівника дипломатичної місії, якого викликали в МЗС.

Заява відомства з'явилася після того, як у четвер головний прокурор повідомив міністру внутрішніх справ про зібрані докази у справі про шпигунство відносно російського дипломата.

Дипломатична посаду особи, якого звинувачують в шпигунстві, не вказана, але за даними російських ЗМІ це військовий аташе посольства РФ.

Міністр закордонних справ Болгарії Катерина Захарієва отримала лист від головного прокурора Івана Гешева про те, що в ході досудового провадження було встановлено, як відповідний дипломат збирав інформацію, що становить державну таємницю.

Оскільки підозрюваний користувався імунітетом відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні зносини, досудове провадження було припинено.

Прокуратура уточнила, що громадянин Російської Федерації здійснював розвідувальну діяльність, в рамках якої збирався військову інформацію, в тому числі про кількість американських військовослужбовців, дислокованих на території Болгарії під час навчань.

Для здійснення своєї незаконної діяльності громадянин Росії підтримував контакти з громадянином Болгарії, який мав доступ до відповідної секретної інформації, і обіцяв йому фінансову винагороду.

Нагадаємо, у вересні Болгарія вислала двох російських дипломатів за звинуваченням у шпигунстві.

Дипломати шукали інформацію про плани модернізації збройних сил Болгарії, в тому числі про можливість і ресурсах технічного обслуговування американських винищувачів F-16, наміри Болгарії придбати безпілотники.

У січні болгарська прокуратура також звинуватила першого секретаря посольства і співробітника Торгового представництва Росії в шпигунстві. Через кілька днів дипломатів вислали з Болгарії.

Новини

Популярні теми форуму

analytics