Close button

Як в Україні торгують "лівими" тестами на коронавірус

Як в Україні торгують "лівими" тестами на коронавірус

Єгипет посилює контроль за довідками про ПЛР-тести українських туристів. Сертифікати повинні бути видані офіційно зареєстрованої лабораторією, містити її печатку, підпис лікаря та QR-код з посиланням на результат тесту на офіційному сайті лабораторії, повідомляє Страна.ua.

"У Єгипті нам вже давно натякали, що з українськими тестами, м'яко кажучи, щось не те", - розповів турагент з Одеси.

ОАЕ також приймає від українських туристів довідки тільки з акредитованих цією країною лабораторій. Крім того, проводиться повторне тестування в аеропортах. Причому, формально воно вибіркове. Але, як розповіли нам в одній з українських авіакомпаній, "з наших літаків тестують практично усіх пасажирів".

Довідки на коронавірус від українських туристів - під підозрою у багатьох країн. Після того, як повторні перевірки почали давати занадто багато позитивних результатів (хоча тести з українських лабораторій - негативні) наші довідки в "чорному списку".

Довідки з негативним тестом на коронавірус можна купити як через посередника (оголошення про продаж потрібних довідок по 500-1000 гривень є в інтернеті), так і просто в турагентствах.

"Ліві тести на COVID продають, мінімум 70% туристичних агентств. Єгипет вже не раз відправляв ноту по туристичних каналах про велику кількість підроблених тестів. А скільки людей заразилося через це. У середньому, агентство на продажу одного тесту заробляє 500 грн", - розповів нам турагент, що працює у великому обласному центрі.

Сам він, до речі, недавно з'їздив в рекламний тур до Єгипту, і, хоча сам здавав тест чесно, заразився. "Багато колег у відкриту говорили, що нічого не здавали, а просто купили тести", - говорить він.

Розбиралися, як в Україні торгують лівими коронавірусними довідками.

500 гривень і пару годин часу

Довідки з негативними тестами на коронавірус продаються в Україні ще з літа. Першими цю тему підхопили посередники, які давно сидять на медичній теми і торгують медоглядами, лікарняними і тому подібним.

Подібні оголошення можна знайти в інтернеті. За 500-1000 гривень обіцяють довідку про негативний тест на ковід протягом двох-трьох годин. Потрібно просто продиктувати по телефону свої реквізити і можна під'їжджати за довідкою. Ніякі тести здавати не доведеться.

Ціни залежать від призначення довідки. Скажімо, якщо це тест для роботодавця (деякі компанії вимагають довідки, якщо людина хворіла, скажімо, ГРВІ або довго була відсутня), то цінник - 500 гривень. Для виїзду за кордон - тисяча гривень. До недавніх пір було 1,5 тисячі, але, після того, як в комерційних лабораторіях ціни просіли, з'явилися "знижки" і у посередників.

"Лівими тестами торгує 70% турфірм"

Ще одна схема - купівля довідки прямо в турфірмі. Йдеться про тести для виїзду за кордон. Власне, тести - це додаткова послуга для клієнтів турфірми. Ви купуєте путівку і заодно - потрібний тест.

Як стверджує наше джерело, що працює турагентом, довідками торгують багато фірм по всій Україні.

"Одеса, Запоріжжя, Херсон та інші міста. Колеги, які самі продають" ліві "довідки, про це відкрито говорять у профільних чатах", - розповідає він.

У турфірмах цю тему обговорюють неохоче.

"Може, і є десь таке, чув про такі випадки, але особисто не стикався", - говорить глава мережі "Феєрія мандрів" Ігор Захаренко.

У туркомпанії "Пілігрим" відзначають, що у них є договори з кількома лабораторіями, куди вони відсилають туристів для здачі тестів. І, за цими договорами, їхні клієнти отримують знижку. Але це - єдина перевага. Тести все одно потрібно здавати і який результат буде - так і вкажуть в довідці.

Втім, як каже наше джерело, насправді працює і інша схема.

"Шукають співробітника в приватній клініці або лабораторії, який забезпечує бланки. Його частка - 500 гривень з теста. Решта 500 гривень бере турфірма. При цьому туристи ніяких тестів не здають, їм просто видають негативний результат", - каже джерело.

Втім, в лабораторіях причетність до "лівих" тестів спростовують.

"У переважній більшості випадків лабораторії ніяк не причетні до фейковий результатах, у лабораторій основний бізнес в іншому - робити тести. Підробкою займаються в основному ті, хто добре володіє фотошопом", - говорить комерційний директор Synevo Україна Микола Скавронський.

При цьому він розповів, що сам стикався з підробленими аналізами, нібито, від їх лабораторії.

Як каже голова правління Українського медичного товариства Костянтин Надутий, так як 30% ПЛР-тестів можуть бути помилково-позитивними або негативними, довести, що тест "лівий" не так просто.

"Навіть якщо людина перездасть тест на наступний день і результат буде інший - не можна точно стверджувати, що колишній тест був "лівим" , - пояснив він.

Скавронський каже, що лабораторії довго не зберігають зразки тестів.

"Немає можливості довго зберігати і це не вигідно. Максимум - пару днів, але це взагалі не вирішує проблему. Зараз фейкові результати взагалі вийдуть на новий рівень - здає реальний аналіз одна людина, але показує паспорт іншої людини, кому і потрібен результат з наперед заданим параметром" , - пояснив він.

Екс-головний санітарний лікар України Святослав Протас каже, що в лабораторіях можуть зберігатися лише вибіркові зразки тестів для контролю якості.

"Всі інші повинні знищуватися, щоб запобігти внутрішньолабораторному зараженню", - говорить він.

Тобто - довести, здавала людина тест або ж їй просто "намалювали" потрібний результат, практично нереально, за словами Протаса, відстежити - справжній тест або "лівий" можна було б через єдину електронну базу тестів, але її в Україні на сьогоднішній день так і не запущено.

"Але кого ми обманюємо? Мало того, що люди наражають себе на небезпеку, бо можуть виявитися в літаку поруч із зараженим сусідом. Так ще й репутація України на міжнародному туристичному ринку страждає. Все йде до того, що нам взагалі заборонять в'їзд в багато країн . Мовляв, сидіть зі своїми "лівими" тестами вдома", - говорить наше джерело в турагентстві.

Людмила Ксьонз

Новини

Популярні теми форуму

analytics