Close button

Учені виявили несподівану здатність коронавірусу

Учені виявили несподівану здатність коронавірусу

Невеликі фрагменти геному коронавируса здатні включатися в геном людини, з'ясували вчені з Массачусетського технологічного інституту. Результати роботи опубліковані на порталі bioRxiv, повідомляє РИА Новости.

Щоб перевірити, чи може геном РНК SARS-CoV-2 інтегруватися в ДНК наших хромосом, учені додали ген зворотної транскриптази (ОТ) - ферменту, що перетворює РНК в ДНК, в людські клітини - і культивували сконструйовані клітини з SARS-CoV-2.

В одному експерименті дослідники використовували ген ВІД з ВІЛ. Вони також надали ОТ з використанням послідовностей ДНК людини, відомих як елементи LINE-1, що є залишками древніх ретровірусних інфекцій. Клітини, що виробляють будь-яку форму ферменту, привели до того, що деякі фрагменти РНК SARS-CoV-2 були перетворені в ДНК і інтегровані в хромосоми людини.

Якщо послідовності LINE-1 природним чином викликають ОТ в людських клітинах, інтеграція SARS-CoV-2 може відбутися у людей з COVID-19. Таке трапляється і у людей з коінфекцією SARS-CoV-2 і ВІЛ.

Таким чином, знайшлося одне з пояснень позитивних ПЛР-тестів на коронавірус у тих, хто вже переніс інфекцію і більше не заразний. І це може збити з пантелику дослідження методів лікування COVID-19, які покладаються на тести ПЦР для непрямого вимірювання змін кількості інфекційного SARS-CoV-2 в організмі.

"Є відкриті питання, на які нам потрібно відповісти", - зазначив керівник дослідження, молекулярний біолог Рудольф Дженіш.

Поки не можна точно сказати, на який термін коронавірус впроваджується в клітини людини, як це робить ВІЛ.

Крім того, як відзначають опитані журналом Science вчені, залишається відкритим питання, наскільки справедливі висновки вчених в реальних умовах, а не в лабораторії, як це зробила група під керівництвом Дженіш.

Пандемія коронавируса охопила майже весь світ. Заражене майже 74 мільйони чоловік, з яких майже 1,7 мільйона померли. Найбільше випадків інфікування зафіксовано в США, Індії та Бразилії.

Новини

Популярні теми форуму

analytics