Close button

День зимового сонцестояння: традиції, прикмети і заборони

День зимового сонцестояння: традиції, прикмети і заборони

Зимове сонцестояння - астрономічна подія, при якому Сонце опівдні знаходиться на мінімальній висоті над горизонтом, повідомляє РБК-Украина.

У Північній півкулі Землі спостерігається найкоротший світловий день. У 2020 році він випаде на 21 грудня і відбудеться в 12:02 за київським часом. В цей день сонце буде перебувати на самому віддаленому відстані по відношенню до екватора Землі. Саме тому наші предки вважали день зимового сонцестояння перемогою світла над темрявою. Люди влаштовували свята і торжества. Що було заборонено робити в період зимового сонцестояння, а також які з ним пов'язані прикмети і традиції - читайте нижче.

Традиції на день зимового сонцестояння

У слов'ян в день зимового сонцестояння вважалося народне свято Коляда. Наші предки в цей день традиційно розпалювали велике вогнище, який повинен був допомогти народитися новому Сонця. Вважалося, що чим веселіше пройде свято, тим яскравіше бог нового Сонця освітить життя його шанувальників. Також в цей день близькі робили один одному подарунки, йшли колядувати, водили хороводи, змагалися в силі.

Предки вірили, що в день зимового сонцестояння з'являються злі духи, щоб підживитися живою енергією, тому розвішували по будинку ялинові гілки. Вважалося, що їх різкий запах відлякає небажаних гостей. Люди вірили, що бажання може здійснитися, якщо його написати на папірці і спалити в день зимового сонцестояння. Також предки клали монети напроти дзеркала, щоб поліпшити свій фінансовий стан, а для того, щоб привернути удачу в будинок, вранці ставили склянку з водою, а ввечері випивали.

По тому, яким був день зимового сонцестояння, визначали, яким буде урожай в наступному році. Якщо на деревах є іній, значить, буде багатий урожай.

Що заборонено робити в день зимового сонцестояння

День зимового сонцестояння вважається небезпечним часом, коли злі сили ходять по землі. У цей час наші пращури захищалися від зла за допомогою обрядів, майстрували обереги і вели себе обережно, щоб ненароком не накликати біду.

21 грудня не варто перевтомлюватися, братися за складні справи і завдання. Вважалося, що слабке за силою сонце не зможе допомогти, а увага в цей день повністю розсіюється, тому точні завдання відкладали на інший день.

Тим, хто в цей день сумує і печалиться, загрожують неприємності. Наші предки вірили, що затіяний суперечка, конфлікт або бійка виллються проблемами на весь рік.

Предки радили не надягати темні і тісні речі 21 грудня. В іншому випадку, робочі питання вирішити не вдасться, а в любовних відносинах настане затяжна пауза.

Прикмети на 21 грудня

  • За приймете, в день зимового сонцестояння можна збільшити урожай, якщо потрясти фруктові дерева.
  • Якщо в день зимового сонцестояння на деревах іній - рясно родить пшениця і жито.
  • В цей день йде дощ - треба очікувати мокрій весни.
  • Тихий і морозний день - зима буде м'якою і сніжною.
  • Яка погода в день зимового сонцестояння, така погода буде і 31 грудня.

Новини

Популярні теми форуму

analytics