Close button

У небі 21 грудня можна буде побачити рідкісне явище

У небі 21 грудня можна буде побачити рідкісне явище

Нинішній 2020 рік був не найвдалішим, але під кінець приготував рідкісний новорічний сюрприз. 21 грудня в небі можна буде побачити "Різдвяну зірку" - з'єднання Юпітера і Сатурна. Нинішнє з'єднання планет буде особливим, адже останній раз планети так близько підійшли один до одного 397 років тому, повідомляє 112.

Дізнатися більше про це явище, а також прочитати поради про те, як краще його спостерігати, можна далі.

443972.jpeg?timestamp=1608219537

Дві планети в ролі Різдвяної звізди

Із Землі 21 грудня буде видна одна велика яскрава "Різдвяна зірка" - якщо дивитися неозброєним оком, відстань між ними не буде перевищувати десяту градуса, а мізинець на відстані витягнутої руки легко охопить обидві планети в небі. Але насправді між Юпітером і Сатурном буде зберігатися відстань в сотні мільйонів кілометрів. Але навіть таку відстань - це рекорд.

Юпітер і Сатурн зближуються кожні 19 років, але на цей раз планети зійдуться на найближчу відстань з XVII століття. Таке буває лише раз у житті, тому не пропустіть.

Велике з'єднання Юпітера і Сатурна

Велике з'єднання Юпітера і Сатурна

Спостерігаючи за рухом планет, люди зрозуміли принцип пристрою Сонячної системи задовго до того, як змогли відправитися в космос.

З причини того, що ця подія відбувається перед Різдвом (католицьким), багато людей говорять про це з'єднанні як про знамениту Віфлеємської Зірки.

як дивитися

Хоча велике з'єднання настане 21 грудня, до тих пір щоночі можна спостерігати, як зближуються Юпітер і Сатурн. Також можна буде дивитися рух планет як серіал: спочатку Сатурн буде трохи слабше і з'явиться трохи вище і лівіше Юпітера до 21 грудня, коли Юпітер його наздожене, вони поміняються місцями в небі.

443973.jpeg?timestamp=1608219556Велике з'єднання Юпітера і Сатурна "Різдвяна зірка" Фото: NASA

"Різдвяна зірка" при наявності телескопа буде особливо красивою, говорить астроном Джек Фаерті з Американського музею природної історії в Нью-Йорку, передає Scientific American.

"Якщо у вас є телескоп, ви зможете одночасно побачити і кільця Сатурна, і Галлілееви супутники Юпітера (Іо, Європу, Ганімед і Каллісто), розташовані близько один до одного", - заявив Фаерті.

Також ви можете детально побачити майбутнє з'єднання в бінокль. Але найкраще в ньому те, що ми зможемо спостерігати "Різдвяну зірку" неозброєним оком, для цього потрібно:

  • Знайти місце, де можна спостерігати захід з чистим горизонтом без дерев або будівель, наприклад, поле.
  • Приблизно через годину після заходу спочатку на заході з'явиться Юпітер, а потім Сатурн. Обидві крапки, що світяться, відрізняються від зірок тим, що вони не мерехтять.

Ще одна порада від NASA - З'єднання Юпітера і Сатурна можна буде легко сфотографувати на камери DSLR і багато камер смартфонів. Пропонується використовувати функцію "нічного режиму" на iPhone, Pixel або Galaxy, щоб отримати стабільну фотографію з довгою витримкою.

"Спробуйте обрамити планети чимось - силуетом дерева, пейзажем, аркою будівлі або навіть неонової вивіскою", - сказали в NASA.

443974.jpg?timestamp=1608219569Велике з'єднання Юпітера і Сатурна "Різдвяна зірка" Фото: NASA

Для "глядачів" в США, Канаді і Європі може бути складно побачити цю "Різдвяну зірку" через те, що вона буде перебувати низько на горизонті в Північній півкулі. Умови для перегляду найкраще ближче до екватора.

Якщо небо буде хмарним - це не привід хвилюватися, адже з'єднання і розбіжність планет триватиме з 17 по 25 грудня.

Ще один бонус

443981.jpg?timestamp=1608226829

В якості додаткового бонусу до "Різдвяної зірки" любителі спостерігати за зоряним небом отримають ще одна значна астрономічна подія. 21 грудня відбудеться зимове сонцестояння - найдовша ніч у році, після якої дні будуть ставати все довшими з кожним днем, а ночі - коротше. Те, що сонцестояння і зближення Сатурна і Юпітера пройдуть в один день, - це просто збіг, стверджують астрономи.

"Дата з'єднання визначається положенням Юпітера, Сатурна і Землі на їх шляху навколо Сонця, а дата сонцестояння визначається нахилом земної осі. Сонцестояння - найдовша ніч у році, тому це рідкісний збіг дасть людям відмінний шанс вийти на вулицю і побачити Сонячну систему", - заявив астроном NASA Генрі Труп.

Після того як це велике з'єднання закінчиться, звіздарям потрібно буде почекати 60 років до наступного. Ще одне рандеву планет-гігантів, на якому вони будуть розділені всього шістьма кутовими хвилинами, відбудеться 15 березня 2080 року.

Новини

Популярні теми форуму

analytics