Close button

Штрафи для комунальників: куди скаржитися

Штрафи для комунальників: куди скаржитися

Відповідно до ст.7 закону "Про ЖКП" споживач має право на компенсацію в разі надання йому неякісних комунальних послуг, повідомляє UBR.

Для цього він повинен викликати в квартиру представника виконавця для перевірки для фіксації проблеми. Відреагувати на виклик зобов'язані, кажуть юристи. Прибути на місце повинні не пізніше ніж протягом доби з моменту отримання заявки від споживача.

У заяві варто вказати, що саме не влаштовує споживача, і чому він вважає, що послуга була надана не в повному обсязі і в які терміни це відбувалося, а також іншу інформацію, що характеризує ненадання послуг.

За результатами перевірки якості надання комунальних послуг або якості послуг з управління багатоквартирним будинком складається акт-претензія, який підписується споживачем та виконавцем комунальної послуги або керуючим.

"Якщо факт надання послуги неякісно підтвердиться, виконавець комунальної послуги або керуючий багатоквартирного будинку зобов'язаний самостійно провести перерахунок вартості комунальної послуги або послуги з управління багатоквартирним будинком за весь період її ненадання, а також сплатити споживачеві неустойку", - розповіла член Асоціації правників України, адвокат ЮК Riyako & Partners Катерина Аніщенко.

При проведенні перевірки якості надаваних послуг з централізованого водопостачання, централізованого постачання гарячої води або поставки природного газу споживач має право здійснити забір проб. Інформація про забір проб включається в акт-претензію.

"У разі встановлення за результатами дослідження відібраних проб факту поставки послуг неналежної якості витрати споживача на оплату проведених досліджень проб підлягають компенсації за рахунок виконавця послуг", - зауважила нам Катерина Аніщенко.

У разі неприбуття виконавця комунальної послуги або керуючого у встановлений строк або необґрунтованої відмови підписати акт-претензію, такий акт підписується споживачем, а також мінімум ще двома "постраждалими" (співмешканцями або сусідами), і направляється виконавцю комунальної послуги або керуючому рекомендованим листом.

Вирішити долю заяви повинні протягом п'яти днів і дати обґрунтовану відповідь. Якщо відповіді не буде, то претензія автоматично буде вважатися визнаними.

Також власник житла може підключити до перевірки представника об'єднання співвласників багатоквартирного будинку або керуючого.

Скаржитися може і представник правління ОСББ. В цьому випадку співвласники беруть участь в перевірці за бажанням.

"Якщо врегулювати спір шляхом направлення акта-претензії не вдалося, то закон визначає, що захист прав споживачів житлово-комунальних послуг здійснюється уповноваженим центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства про захист прав споживачів", - зауважила Катерина Аніщенко.

Після збору доказової бази можна приступати до написання заяви про порушення прав споживача в Госпродпотребслужбу.

В "шапці" заяви необхідно вказати адресата, свої прізвище, ім'я, по батькові, адреса, телефон (для зворотного зв'язку).

Заява пишеться в двох примірниках, один з яких залишається у споживача (з відміткою про отримання відповідним територіальним органом або з доданим до нього поштовим повідомленням про вручення).

"Для отримання відшкодування споживачам комунальних послуг необхідно буде подати акт-претензію і дочекатися результатів перевірки якості послуг ЖКГ", - додала в розмові Катерина Аніщенко.

Новини

Популярні теми форуму

analytics