Close button

3 речі, які ми дізналися про Марс від зонда InSight

3 речі, які ми дізналися про Марс від зонда InSight

Космічний апарат НАСА InSight приземлився на Марсі 26 листопада 2018 роки для вивчення глибинних надр планети. Через трохи більше одного марсіанського року стаціонарний апарат, що спускається зафіксував понад 480 землетрусів і зібрав найповніші метеорологічні дані про Марс, повідомляє AstroNews.

Зонд InSight, який з усіх сил намагався закопати свій датчик під поверхню, щоб виміряти температуру планети, також досяг певного прогресу.

Були часи, коли поверхні Марса і Землі були дуже схожі. Обидві планети були теплими, вологими і оточені щільною атмосферою. Але 3 або 4 мільярди років тому ці два світи пішли різними шляхами. Місія InSight (скорочення від Internal Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) полягала в тому, щоб допомогти вченим порівняти Землю з її іржавим братом. Вивчення того, з чого зроблені глибини Марса, з яких він складається шарів і як швидко з нього йде тепло, може допомогти вченим краще зрозуміти, як вихідні матеріали планети роблять її більш-менш здатною підтримувати життя.

InSight пропонує ще більше наукових даних, але ось три висновки про наш червоному сусіда.

Слабкі тряски - норма

Сейсмометр InSight, наданий французьким космічним агентством Centre National d "Etudes Spatiales (CNES), досить чутливий, щоб виявляти легкі тряски з великих відстаней. Але тільки в квітні 2019 року сейсмологи зі Служби землетрусів, координованої ETH Zurich, виявили свій перший сигнал. З тих пір Марс більш ніж заповнив втрачений час, часто, хоча і м'яко, здригаючись, без землетрусів з магнітудою понад 3,7.

Відсутність землетрусів силою більше 4 балів являє собою якусь загадку, враховуючи, як часто Червона планета здригається через невеликі землетрусів.

«Трохи дивно, що ми не побачили більшого події», - сказав сейсмолог Марк Пеннінг з Лабораторії реактивного руху НАСА в Південній Каліфорнії, яка очолює місію InSight. «Це може говорити нам щось про Марсі або може сказати нам щось про удачу».

Іншими словами: можливо, Марс просто більш статичний, ніж очікувалося, або що InSight приземлився в особливо спокійний період.

Сейсмологам доведеться терпляче чекати сильних землетрусів, щоб вивчити шари глибоко під земною корою. «Іноді ви отримуєте великий обсяг інформації, але більшу частину часу ви вивчаєте крихти від те, що вам підказує природа», - сказав головний дослідник InSight Брюс Банердт з JPL. «Це більше схоже на спробу простежити за хитросплетіннями підказок, ніж на отримання відповідей в красиво упакованому пакеті».

Вітер може приховувати землетрусу

Як тільки InSight почав виявляти землетруси, вони стали настільки регулярними, що в якийсь момент вони відбувалися щодня. Потім, в кінці червня цього року, вони практично припинилися. З тих пір було зареєстровано всього п'ять землетрусів, все з вересня.

Вчені вважають, що марсіанський вітер несе відповідальність за ці сейсмічно порожні періоди: планета вступила в самий вітряний сезон марсіанського року приблизно в червні. Ми знали, що вітер може вплинути на чутливий сейсмометр InSight, який оснащений куполообразним вітровим і тепловим екраном. Але вітер і раніше стрясає землю і створює буквальний шум, що приховує землетрусу. Це також могло сприяти тому, що здавалося тривалим сейсмічним мовчанням перед першим землетрусом InSight, оскільки космічний корабель приземлився, коли пилова буря на планеті заспокоювалася.

«Перед посадкою ми повинні були припустити, як вітер вплине на коливання поверхні», - сказав Банердт. «Оскільки ми працюємо з подіями, які набагато слабкіші за тих, які ми бачимо на Землі, ми повинні приділяти набагато більше уваги вітрі».

Поверхневі хвилі відсутні

У всіх землетрусів є два набори об'ємних хвиль, які проходять через внутрішню частину планети: первинні хвилі (P-хвилі) і вторинні хвилі (S-хвилі). Вони також пульсують уздовж верхньої частини земної кори як частина третьої категорії, званої поверхневими хвилями.

На Землі сейсмологи використовують поверхневі хвилі, щоб більше дізнатися про внутрішню структуру планети. Перш ніж потрапити на Марс, сейсмологи InSight очікували, що ці хвилі дадуть можливість зазирнути на глибину близько 400 кілометрів під поверхнею, в подкорового шар, званий мантією. Але Марс продовжує таїти загадки: незважаючи на сотні землетрусів, ні в одному з них не було поверхневих хвиль.

«Немає нічого дивного в тому, щоб спостерігати землетрусу без поверхневих хвиль, але на Марсі це було несподіванкою», - сказав Паннінг. «Наприклад, на Місяці їх також немає, але це тому, що Місяць розсіює їх набагато краще, ніж Марс».

Суха місячна кора має багато тріщин, ніж Земля або Марс, через що сейсмічні хвилі відбиваються більш неуважно, що може тривати більше години. Відсутність поверхневих хвиль на Марсі може бути пов'язано з великими тріщинами в перших 10 км. Це також може означати, що зафіксовані InSight землетрусу виходять з глибини планети, оскільки вони не викликають сильних поверхневих хвиль.

Звичайно, в розгадуванні таких загадок і є суть науки, і з InSight це ще не все.

Новини

Популярні теми форуму

analytics