Close button

Російський інфекціоніст не побачив унікальності в британській мутації

Російський інфекціоніст не побачив унікальності в британській мутації

Коронавірус SARS-CoV-2 продовжує мутувати, але його патогенність серйозно не змінюється, вважає керівник відділу експериментального моделювання та патогенезу інфекційних захворювань Федерального дослідного центру фундаментальної і трансляційної медицини (Фіц ФТМ, Новосибірськ) Олександр Шестопалов, повідомляє Интерфакс.

"Вірус мутує завжди, з високою швидкістю. Зараз виявлено варіант британський, до цього виявлявся датський - проте в цілому летальність викликаного ним захворювання не змінюється, залишаючись в межах 1-3% в залежності від того, хто як вважає", - сказав він " Інтерфаксу ".

Ще рано прогнозувати, що новий варіант вірусу може стати домінуючим, потрібно продовжувати його вивчати, вважає експерт.

Міжнародний портал медичної інформації Medical Xpress повідомив, що вперше "британський варіант" коронавируса було виявлено ще у вересні. У листопаді цей штам викликав спалах захворюваності в Кенті, яка перекинулася на Лондон і Ессекс. Британські вчені відзначили, що цей варіант поширюється на 70% швидше, ніж попередні штами, але немає доказів, що новий штам викликає більш високу летальність або знижує ефективність вакцинації.

Новий штам має 23 відмінності, в тому числі за способом зв'язування вірусу з клітинами людини, деякі вчені все ж вважають, що цього достатньо, щоб вплинути на ефективність вакцин.

Новини

Популярні теми форуму

analytics