Close button

Вчені засумнівалися в даних про новий штам коронавируса

Вчені засумнівалися в даних про новий штам коронавируса

Вчені вимагають внести ясність в заяву про те, що новий варіантний штам COVID-19 на 70% більше заразний, ніж його попередня версія. Британського прем'єр-міністра Бориса Джонсона закликали опублікувати неспростовні докази даних про мутувати коронавірус, повідомляє МК.ru.

У Британії і навколо неї розгорається паніка з приводу поширення нового варіанту коронавируса, який, за словами прем'єра Бориса Джонсона може виявитися на 70 відсотків більше заразним, ніж попередні штами, і може зруйнувати національну систему охорони здоров'я. Ці побоювання стали основною для введення строгих обмежень, які в Сполученому Королівстві були сприйняті як «скасування Різдва» для мільйонів жителів.

Тим часом, як повідомляє Daily Mail, в науковому співтоваристві лунають скептичні голоси з приводу заразність нового штаму. Зокрема, професор доказової медицини факультету первинної медико-санітарної допомоги Оксфордського університету в Наффілд Карл Хенеган скептично оцінив озвучену прем'єром цифру в 70%:

«Я займаюся цією роботою 25 років і можу сказати, що ви не можете встановити кількісне число за такий короткий період часу».

За слова професора, «всі експерти говорять, що ще рано робити такий висновок».

Професор Хенеган стверджує, що, безсумнівно, цей час року, «розпал вірусного сезону», стало важким періодом для Національної служби охорони здоров'я. Але він сказав, що відсутність підстав для цифр підриває довіру суспільства.

«Хотілося б мати дуже чіткі докази, а не« ми думаємо, що це більш передавання », щоб ми могли бачити, є це чи ні, - каже професор Карл Хенеган. - Це має величезні наслідки, це викликає страх і паніку, але ми не повинні потрапляти в таку ситуацію, коли уряд публікує дані, які не піддаються кількісній оцінці ».

Новий варіант коронавуірса був знайдений 20 вересня в Кенті. І до середини листопада 28% випадків захворювання в Лондоні були пов'язані з цим захворюванням. А за тиждень, що починається 9 грудня, на нього припадало 62% випадків зараження.

Професор Хенеган сказав, що якби це було правдою, і новий варіант був би більш передавальним, «слід заблокувати всю країну», оскільки люди, які вилітають із столиці, щоб уникнути обмежень, можуть поширювати його.

Оголошуючи про нові обмеження четвертого рівня, Борис Джонсон звинуватив новий штам COVID і сказав, що «він може бути на 70 відсотків більше передавальним, ніж старий варіант». Глава уряду також сказав, що новий вірус може підвищити швидкість відтворення, відому як R, на 0,4. Коли R більше 1, вірус зростає. Якщо він нижчий 1, він зменшується. За словами прем'єра, ця цифра, отримана в результаті аналізу, проведеного урядовим консультативним органом The New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group (Nervtag), є «попередніми даними» і «підлягає розгляду».

Але, як заявив Борис Джонсон, «це краще, що у нас є на даний момент. Ми повинні діяти відповідно до наявної у нас інформацією, тому що вона поширюється дуже швидко ».

Зі свого боку, голова Nervtag і професор нових інфекційних захворювань в Центрі тропічної медицини та глобального охорони здоров'я Оксфордського університету Пітер Хорб заявив, що цифра в 70 відсотків заснована на «сходяться даних»:

«Це включає, крім іншого, швидкість зміни частоти виявлення варіанту (швидкість росту) і кореляцію між значеннями R і частотою виявлення нового варіанту».

У протоколі засідання Nervtag від 18 грудня йдеться, що у них є «помірна впевненість» в тому, що новий варіант, відомий як VUI-202012/01, «демонструє істотне підвищення проникності в порівнянні з іншими варіантами». Цей варіант продемонстрував експоненціальне зростання, коли були введені національні заходи ізоляції, йдеться в протоколі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics