Close button

Шафран: що відомо про найдорожчу в світі спецію

Шафран: що відомо про найдорожчу в світі спецію

Найдорожча й одна з найдавніших. Ми зацікавилися спецією "на вагу золота" - шафраном. В середні віки через нього навіть воювали, повідомляє ТСН.

Про те, чому крихітна щіпка коштує як два кілограми м'яса, з чим її їдять, кому корисний шафран і чи можна його виростити в Україні - читайте далі.

Спецією з шафрану часто хизуються імениті шеф-кухарі світу, оскільки додавати її можна мало не до будь-якої страви.

Наприклад, Віктор Палевскій вирішив додати шафран до креветок з пастою каррі. "Не будемо додавати багато каррі, тому що шафран - тендітна приправа, яку треба забивати спеціями, - розповідає шеф-кухар. - У нього є своєрідний аромат квітів, схожий на сіно".

За словами Палевського, шафран варто додавати в блюдо в кінці, а спочатку - замочити для розкриття аромату. На смак шафран інтенсивний - гіркий і пряний, але водночас солодкуватий. З іншими спеціями його не сплутати.

Екзотичну приправу можна додавати не тільки в основні страви, а й в десерти. Наприклад, в панакоту з шафраном і трояндою.

На вінницькому ринку грам шафрану коштує 250 гривень. На кілограм орієнтовно витрачають 170 тисяч квітів крокусу - звідси й ціна.

В Україні сезон шафрану в розпалі спочатку листопада. Маленькі ніжні квіточки крокусів розквітають в кінці жовтня, і збирають їх тільки вручну. Збір квітів триває кілька тижнів поспіль з 6:00 ранку до полудня, і одна цибулина може давати до 9 квіточок.

Зібрані на полі квіти перебирають і видаляють те, що стане приправою. Це треба робити дуже обережно, але це під силу навіть дітям. На Херсонщині шафрановий бізнес - в основному сімейний.

Щоб взяти кілограм квіточок, одній людині потрібна приблизно година. Відібраний шафран сушать, а з квітів можна робити чай.

52e0d2404a55ab14f6d1867dda2931761136d6ed

Не тільки через користь, але через дуже копітку працю шафран є в тому числі й найдорожчою у світі приправою, каже фермер Віталій Шакало.

"Ми продаємо свою спецію від 150 до 200 гривень за 1 грам. Тобто, гуртова ціна - 150 тисяч гривень за кілограм", - розповідає він.

Віталій першим в Україні почав експериментувати з шафраном. 5 років тому він посадив на пробу кілька соток в Любимівці на Херсонщині.

"У перший рік, коли ми тільки починали займатися цим, ми за рік розпродали 5 грамів спеції. На другий рік ми продали 250 грамів спеції. На сьогодні це вже десятками кілограмів вимірюється", - зазначає фермер.

Шафран з Любимівки замовляють ресторани та магазини здорового харчування, але 90 відсотків продукції люди купують безпосередньо через соцмережі.

Зараз крокуси вирощують і в інших регіонах країни. Одна цибулина коштує до 15 гривень, а великі партії - 300 гривень за кілограм. Щоб отримати 150 тисяч за кілограм спеції - потрібен стартовий капітал, земля і багато праці.

Секрет замінника шафрану розкриває Ольга Буравчук. Вона зрізає і сушить пелюстки звичайних темних чорнобривців. Без них вона майже нічого і не готує. У тісті з яєць, масла і муки у неї найбільше свіжих пелюсток квітів. Зверху на тісто вона знову додає пелюстки й випікає.

А ось вінницький шеф-кухар Віктор Палевскій знає, як відрізнити підробку від справжнього шафрану: "Дивіться, він спотворений весь, а справжній шафран має прямі волокна і всі однакові".

Унікальність шафрану не тільки в його вартості, а й в користі. Ця спеція, каже шеф-кухар, підвищує імунітет і виводить токсини, а ще має протизапальний ефект і прискорює обмін речовин. Чай з шафрану заспокоює й підіймає настрій.

Оксана Сопровіч

Новини

Популярні теми форуму

analytics