Close button

Лікар: відновлюються чи легкі після COVID-19

Лікар: відновлюються чи легкі після COVID-19

У пацієнтів, які перехворіли на легкої або середньої формою коронавируса, період відновлення легких становить до 2-3 місяців, повідомляє Обозреватель.

Як розповіла ТСН лікар-фтізіопульмонологіі Київської міської клінічної лікарні №5 Ганна Анікєєва, якщо легка форма, то легкі відновлюються повністю, а якщо важка пневмонія, то можуть залишатися рубцеві фіброзні зміни, на кшталт шрамів на шкірі.

"Чи має це якісь наслідки? Швидше, відстрочені. Тобто шрами зменшують поверхню легких, котра проводить кисень. З віком може з'являтися задишка. Але це тільки в разі, якщо людина перехворіла важко", - зазначила вона.

За словами Анікєєва, пацієнти, які мали важку форму COVID-19, можуть довше потребувати кисню і навіть амбулаторне лікування продовжувати вдома з кисневим концентратором.

"Час перебування на конценраторах різне: від декількох днів до тижнів", - зазначила вона.

Для відновлення лікар порекомендувала прогулянки на свіжому повітрі, збалансоване харчування, дихальні вправи: видих через прикриті губи.

"Але найголовнішою і фізіологічно близькою є ходьба. Спокійні прогулянки лісом", - додала Анікєєва.

Що стосується харчування, то фізіопульмонолог радить вживати різноманітну їжу, збагачену вітамінами і рослинними жирами, наприклад, рибу.

Новини

Популярні теми форуму

analytics