Close button

Нестиковки в статистиці: українців готують до скасування локдауна?

Нестиковки в статистиці: українців готують до скасування локдауна?

На вихідних вийшло інтерв'ю Володимира Зеленського, де він заявив, що ситуація з коронавірусом стабілізувалася, повідомляє Страна.ua.

І ніби на підтвердження цих слів - статистика знову радикально покращилася буквально на наступний день. Знизившись до шести з гаком випадків за добу.

При цьому ставлення влади навіть до нинішнього варіанту карантину - досить дивне. Прямо під вікнами Офісу президента щодня йдуть масові гуляння, де велика кількість людей (половина яких без масок), не дотримуючись дистанції катаються на ковзанах і п'ють глінтвейн. Панує атмосфера цілковитої безпечності.

Ми розбиралася, що відбувається зі статистикою насправді. І наскільки буде виправданим після такого рекордного падіння числа захворілих введення локдауна, який обіцяють в січні.

Що відбувалося з "короною" на минулому тижні

Вже другу неділю поспіль в Україні фіксується аномально низька кількість хворих - трохи більше шести тисяч на добу.

Та й в цілому за минулий тиждень число нових випадків жодного разу не досягло околорекордних значень. І коливалося в межах 8-12 тисяч. Це мало з оглядкою на листопад, де добовий приріст був на рівні 14-16 тисяч.

Все це дає відчутне зниження захворюваності. Судячи з графіку сервісу Worldometer, коронавірус в Україні впевнено йде на спад, починаючи з кінця листопада.

%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0(2).png

Правда, є в такою райдужній статистиці певні нестиковки.

По-перше, госпіталізації. Вони залишилися на рівні позаминулого тижня, а вона показувала антирекорди по тим, хто потрапив до лікарень.

Минулого тижня ситуація навіть погіршилася: майже щодня число госпіталізованих брало середню висоту в три тисячі чоловік. Що не корелює зі зниженням приросту по захворюваності, про яку говорять у владі.

Хоча якраз саме ці два показники повинні чітко збігатися: адже в Україні тестують лише тих, хто звертається вже з яскраво вираженими симптомами ковіда.

По факту, поки число нових інфікованих падає, госпіталізованих навпаки - зростає. Так, в останній тиждень листопада ми мали в середньому півтори тисячі госпіталізацій на добу. А зараз - три тисячі. Тобто вдвічі більше.

По-друге, смертність. У будні дні вона стабільно вище 200 випадків за день.

При цьому нових хворих вже третій тиждень фіксується менше - зараз їх кількість на рівні першої половини листопада. Відзначимо, що тоді число смертей не доходила до двохсот. А зараз підбирається вже до трьох сотень на добу.

Тобто чергова і очевидна нестиковка в статистиці.

%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%

Ну, і варто звернути увагу на те, що знову роблять мало ПЛР-тестів.

Тільки тричі за останні дев'ять діб МОЗ зміг досягти рівня в 40 тисяч тестів. Решту днів - 20-30 тисяч. Але ж були дні, коли робилося по 50 тисяч досліджень в день. І влада збиралася вийти на рівень в 70 000 тестів.

Більш того, минулого тижня глава МОЗ заявив, що розширять число людей, що мають право на безкоштовний ПЛР-тест. Таким чином збільшать охоплення по контактним особам хворих людей.

Правда, поки про цю новацію нічого не чути. І в реальності число тестів продовжує триматися на низькому рівні.

А чи потрібен тепер локдаун?

Отже, ми бачимо, що низькі показники - швидше за все плід маніпуляцій зі статистикою. І реальної картини вони не відображають.

Відповідно, можна припустити, що справжня ситуація важче. І це підтверджується намірами влади ввести локдаун з 8 по 24 січня.

Дані плани поки ніхто не відміняв. Хоча не зовсім зрозуміло, як тепер МОЗ збирається доводити необхідність нового супер-карантину. Адже, якщо вірити даним відомства, захворюваність у нас неухильно йде на спад.

Тому є два варіанти розвитку подій.

Перший - ближче до заявлених дат локдауна захворюваність раптом виросте, що послужить формальним приводом закрити країну з 8 січня.

Другий - локдаун вирішили не вводити (або ввести його в більш м'якому варіанті), тому і женуть статистику вниз.

Імовірність такого сценарію не нульова. Оскільки економічні проблеми в країні і без локдауна дуже серйозні. У бюджеті дірка, а зовнішнє фінансування по лінії МВФ заморожено. Втрачати в таких умовах податки від підприємців, що закриються на карантин, - рішення важке.

Таким чином, нинішні чудеса статистики можуть бути покликані, в разі потреби, обгрунтувати і відмову від локдауна або його значне пом'якшення.

Вікторія Венк

Новини

Популярні теми форуму

analytics