Close button

Китай запустив на орбіту нову ракету-носій

Китай запустив на орбіту нову ракету-носій

Китайська ракета середнього класу "Чанчжен-8" ( "Великий похід-8", CZ-8) у вівторок стартувала на орбіту з секретним супутником XJY-7 і групою космічних мікроаппаратов, пряма трансляція велася на китайському сайті DouYu, повідомляє Интерфакс.

Це перший політ новітньої китайської ракети. Запуск був здійснений о 07:37 з космодрому Веньчан на острові Хайнань.

Ракета виведе на сонячно-синхронну орбіту секретний супутник XJY-7 для випробувань технологій, розроблених Китайською академією космічних технологій (CAST). На борту також мікросупутник ET-SMART-RSS (ETHSAT-6U) або "Чжисінь-1A", створений для Ефіопії, апарат дистанційного зондування Землі "Хайс-1" і черговий супутник зв'язку "Тяньц" (Apocalypse 12).

Новітня двоступенева китайська ракета-носій "Чанчжен-8" здатна виводити на геосинхронну перехідну орбіту до 2,8 тонн корисного навантаження, на сонячно-синхронну орбіту висотою 700 км - до 5 тонн і 7,6 тонн на низьку навколоземну орбіту.

У перспективі першу сходинку нової ракети з бічними прискорювачами в варіанті "Чанчжен-8R" планується адаптувати для багаторазового використання. Вона повинна буде після старту ракети здійснювати керовану вертикальну посадку на морську платформу. Двоступенева "Чанчжен-8" має стати основою носія багаторазового використання для комерційних запусків.

Новини

Популярні теми форуму

analytics