Close button

Українці не платять податки

Українці не платять податки

В Україні прозорий облік фізосіб-підприємців, введення обов'язкових касових апаратів і скорочення тіньової зайнятості могли б принести до бюджету в цілому до 180 млрд грн, повідомляє Обозреватель.

Цих грошей вистачило б на підвищення зарплат медикам в середньому до 23 тис. грн, як просив міністр Максим Степанов, вистачило б коштів і на вакцини, і на підвищення пенсій.

Замість цього "слуги народу" продовжують заганяти економіку в тінь: фізособам-підприємцям ( "ФОПам") дозволили працювати без обліку, а в бюджеті на 2021-й найважливішими статтями витрат виявилися зміст самої влади і погашення боргів.

Скільки податків недоплачують "ФОПи" і неофіційно оформлені українці.

Влада грають в популізм, а бюджет тріщить по швах

Українці за рік витрачають приблизно 3 трлн грн, при цьому через податкову проходять платежі за все на 1,2-1,8 трлн грн, розповів в ефірі "Свободи слова Савіка Шустера" глава ДПС Олексій Любченко. Як підрахували у відомстві, якби всі операції проводили "в білу", бюджет міг би додатково отримати близько 50 млрд грн.

Якщо при цьому хоча б частину зарплат вивести з тіні, грошей вистачило б і на підвищення зарплат медикам, і на фінансування всіх медичних програм, і на закупівлю необхідної кількості вакцин. Зараз приблизно 4,1 млн українців не показують взагалі ніяких доходів, але при цьому живуть на якісь гроші. Припустимо, що кожен з них показав дохід хоча б розміром з мінімалку, тільки в січні 2021-го бюджети різних рівнів додатково б отримали 10,2 млрд грн. За рік це більше 122,4 млрд грн. В сумі це вже 177,4 млрд грн в рік.

Коли вам здається, що ви платите податки "не зрозуміло за що", згадайте, що лікар у вашій районній лікарні працює на зарплату в 5-7 тис. грн, а левова частка пенсіонерів отримує від держави близько 2 тис. грн на місяць. Чи можливо вижити на таку суму? Де взяти гроші, коли не платять податки мільйони.

Порушення є і на рівні великого бізнесу, з ними також потрібно боротися. Однак виправити ситуацію не вийде, поки кожен українець не зрозуміє, що платити податки в своїй державі - честь. Поки що відбувається зовсім навпаки.

Ще в 2004-му в країні офіційно працювали 19,2 млн чоловік. Зараз всього близько 11,2 млн. З урахуванням загальної кількості бюджетників і пенсіонерів, на одного працюючого, як каже Любченко, "два з ложками". Тобто один платників податків повинен містити двох осіб, які живуть за рахунок бюджету.

На яку пенсію можна розраховувати в такій ситуації? Де брати гроші на гідні зарплати медикам, військовим? Влада при цьому замість того, щоб навести порядок, погіршує ситуацію. "Кожен раз, купуючи товар і отримуючи за нього чек ви віддаєте 1 грн до бюджету", - розповів Любченко. А якщо купуєте товар без чека, ймовірно, ця ж гривня йде в кишеню "підприємцю".

Як змінилася кількість працюючих українців

З грошима бізнес розлучатися не хоче, тому Україна - єдина країна в ЄС, де діють особливі правила майже для двох мільйонів підприємців ( "ФОПи"). Наприклад, в середньому в минулому році "ФОП" на спрощеній системі платив 2,36 тис. грн податків і внесків на місяць. Лікар, який заробляє "чистими" 7 тис. грн, платить щомісяця майже 3 тис. грн до бюджету. Чомусь бізнес має право платити в бюджет мінімум. При цьому підприємці ще й приховують свої реальні обороти: вони не хочуть встановлювати касові апарати або програмні реєстратори, тому що в такому випадку виявиться, що багато хто з них вже давно перевищили ліміти і повинні платити повні податки.

Президент Володимир Зеленський, його фракція в парламенті і його прем'єр-міністр Денис Шмигаль в черговий раз пішли на поступки тіньовикам і дозволили не вводити облік в 2021-м. А це знову удар по бюджету. Гроші залишаються в тіні, заробляють контрабандисти, тіньовики, а бюджетники, які повинні допомагати їм у лікарнях і вчити їх дітей, отримують копійки.

Як врятувати ситуацію

Ввести обов'язковий облік і проводити всі операції через касові апарати. Відповідний закон уже прийнятий, але "слуги" переносять нововведення. В результаті бюджет продовжує втрачати мільярди гривень, грошей на бюджетників, на пенсіонерів катастрофічно не вистачає.

Екс-міністр соцполітики Андрій Рева пропонує "почистити" списки тих, хто має право знаходиться на єдиному податку. Залишити в ньому тільки тих, хто дійсно потребує підтримки, інших же перевести на загальну групу.

"Повинен бути новий закон, в якому варто описати ознаки трудових відносин для фізосіб-підприємців. У нас же зараз усіх оформляють як ФОП і це вже просто податковий офшор всередині країни", - говорить Рева.

Без прозорого обліку обороту, без сплати податків і без офіційного оформлення ситуацію в країні змінити неможливо. Чесно платити податки - відповідальність кожного з нас. І поки держава не почне виводити бізнес з тіні, ситуація в країні не покращиться.

Новини

Популярні теми форуму

analytics