Close button

Зеленський і дороги: як президент помилився у 36 разів

Зеленський і дороги: як президент помилився у 36 разів

За 2020 року було побудовано і відремонтовано 4 тис. кілометрів доріг. Це хоч і рекорд, але показник не так далекий від показників попередніх років, щоб про це нерозумно хвалитися на весь світ, повідомляє Деловая столица.

Запаморочення від дорожніх успіхів

Президента Володимира Зеленського під час інтерв'ю виданню New York Times охопило запаморочення від успіхів. Інакше як по-іншому назвати те, як він описав успіхи в головній своїй програмі - дорожнього будівництва "Велике будівництво".

"Ми це вже зробили, і це підтверджено, 4000 км. доріг цього року, що перевищує загальну кількість кілометрів доріг, зроблених за попередні 10 років. За рік ми зробили в 10 разів більше, ніж за 10 років в сумі", - сказав ідейний натхненник закочування в асфальт мільярдів гривень українських платників податків, виділених на медицину.

Підрахуємо, чи відповідає дійсності ця похвальба.

Президент використав розмите формулювання, тому будемо вважати, що під виразом "побудували дороги" мається на увазі - відремонтували і створили нові, як заведено в офіційних повідомленнях.

Отже, в цьому році владі вдалося збільшити кілометраж відремонтованих і побудованих доріг, досягнувши позначки в 4 тис. км. (якщо "Укравтодор" нам каже правду). Але за попередні до "Великого будівництва" Зеленського 10 років (тобто за 2010-2019 рр.) в Україні було відремонтовано та побудовано 14,6 тис. км доріг. Це в 3,65 рази перевищує показники поточного року, а ніяк не в 10 разів менше. Виходить, Зеленський в 36 разів завищив свої досягнення.

Щоб не помилитися настільки жахливо (якщо це дійсно була помилка, а не дурна похвальба), Зеленському досить було хоча б почитати звіти "Укравтодору", з яким він і депутати від "Слуги народу" в цьому році виділили безпрецедентне фінансування - 136 млрд грн. Ще на початку цього року "Укравтодор" рапортував про результати за минулий, 2019 р., в якому команда нинішнього президента встигла трохи покермувати дорожнім будівництвом - тоді було побудовано і відремонтовано 2,4 тис. км доріг.

Але й у попередніх президентів було чим пишатися в плані дорожнього будівництва. Найпродуктивнішим роком Петра Порошенка (хоча він дорогами особливо і не займався - це була доля Кабміну) виявився 2018 р. - тоді вдалося досягти позначки ремонту і будівництва в 3,8 тис. км. Навіть у Віктора Януковича були періоди активної дорожньої лихоманки - у 2011 році в Україні було збудовано та відремонтовано 2 тис. км доріг, у 2012 р. - 1,6 тис. Ті результати були пов'язані з підготовкою до Євро-2012 - країна намагалася хоч щось зробити, щоб уболівальники доїхали до стадіонів і змогли поїздити по країні.

Чи не відстав від "попередники"

Втім, Зеленський - не єдиний, хто при описі своїх успіхів оперує формулою "ми зробили більше, ніж за 10 років до нас". Наприклад, в листопаді 2011 року тодішній прем'єр-міністр Микола Азаров, описуючи досягнення свого уряду, заявив, що при ньому "за останні два роки в державі побудовано більше масштабних об'єктів інфраструктури, ніж за 10 попередніх років".

І практично кожен уряд вважав своїм обов'язком пообіцяти, що побудує більше дрог, ніж "попередники".

До слова, Зеленський - не перший, хто намагався боротися з економічним спадом, вкладаючи мільярди в будівництво автодоріг. Під час перебування прем'єр-міністром Юлія Тимошенко також бачила в цьому спосіб боротьби з наслідками кризи 2008 р. Що цікаво, у неї були майже такі ж цифри, як у Зеленського - вона обіцяла побудувати 3,5 тис. км доріг і витратити на це порівнянну суму - 118 млрд грн.

Але і в наступному році нас, скоріше за все, чекає черговий бум дорожнього будівництва "від Зеленського". Державний бюджет на 2021 рік передбачає виділення на дорожнє будівництво 57,8 млрд грн. Крім того, очікується і освоєння грошей, наданих західними партнерами - минулого тижня Європейський банк реконструкції і розвитку і Кабмін підписали кредитну угоду на 450 млн євро, які підуть на реалізацію проєкту "Розвиток транс'європейської транспортної мережі (Україна - дорожні коридори)".

Олександр Суков

Новини

Популярні теми форуму

analytics