Close button

Як затримка вакцинації вплине на позиції Зеленського

Як затримка вакцинації вплине на позиції Зеленського

Президент Володимир Зеленський визнав, що Україна ризикує пізно почати масову вакцинацію від коронавірусу, не маючи пріоритету в отриманні вакцини Pfizer / BioNTech та інших західних препаратів, повідомляє Страна.ua.

На думку глави держави, така ситуація може серйозно вплинути на настрої всередині країни та нанести "геополітичний удар" по її стратегічного курсу на партнерство з США з іншими західними країнами, які, виходить, проігнорували інтереси союзника.

Експерти додають: фактор термінів прищеплювальної кампанії вдарить і по позиціях самого Зеленського, посиливши опозицію, яка спробує перехопити ініціативу в Офісу президента в питанні вакцини.

Президентські закиди

В інтерв'ю американському виданню The New York Times президент Зеленський зізнався, що Україна опинилася в скрутному становищі, не зумівши домовитися про початок поставок вакцини, спільно розробленої американською Pfizer і німецької BioNTech.

США, які уже почали масштабну вакцинацію, заборонили експорт виробленої всередині країни вакцини до забезпечення потреб власного населення, що може розтягнутися на місяці. Вакцину Pfizer будуть випускати й на європейських майданчиках, але, судячи з усього, там Києву теж відмовили в перших партіях. Вони підуть до Великобританії та 27 країн Євросоюзу, теж почали власні кампанії.

Таким чином, терміни вакцинації в Україні значно зсуваються. І це викликає невдоволення Зеленського.

"Звичайно ж, будь-який закон, який блокує експорт вакцини, я як президент не можу підтримувати просто тому, що це ще один крок до того, що ми можемо бути в кінці черги по вакцинації, а значить, більше українців загине. Я не можу підтримувати будь-яке подібне законодавство будь-якої країни, навіть якщо це наш стратегічний партнер, незалежно ні від чого", - заявив український президент.

На його думку, Вашингтон і Лондон, навпаки, могли б "дуже сильно вплинути на те, щоб Україна була в пріоритеті країн Європи, які отримують вакцину першими".

В іншому випадку Зеленський бачить серйозні ризики з урахуванням фактора Росії. Українська влада відмовляється закуповувати російську вакцину "Супутник V". Але на відміну від західних партнерів Москва демонструє готовність йти назустріч (і навіть розгорнути її виробництво на українських підприємствах), і це може вплинути на пріоритети українського суспільства.

"Я вважаю, що це питання (терміни продажу вакцини - Ред.) може стати ще одним геополітичним ударом, це буде ще одна найсильніша інформаційна війна з боку Росії, і тут вже все в руках Сполучених Штатів Америки. Чому? Тому що вакцину "Супутник" сьогодні пропонують в суспільстві й в інформаційному просторі України. Російська Федерація використовує для цього телеканали, в тому числі українські, які є союзниками політики Російської Федерації. Звичайно ж, пояснити українському суспільству, чому, якщо Америка і Європа не дають тобі вакцину, ти не повинен брати її у Росії, - будь-якій людині, яка помирає, пояснити це неможливо", - говорить Зеленський.

Він ухилився від відповіді, чи буде Київ закуповувати російську розробку, якщо вона отримає визнання в усьому світі, проте в його відповіді є натяк, що влада може погодитися на вироблені в Росії західні вакцини.

"Україна буде боротися за те, щоб наші партнери дали нам вакцину, яка підтверджена - Moderna, Pfizer, AstraZeneca. Це те, що підтверджено. Ми розуміємо, що деякі з цих компаній мають заводи по всій Європі та навіть в Російській Федерації, наскільки мені відомо. Тому тут питання перш за все в якості вакцини", - сказав президент.

Відзначимо, що в Росії (в Калузі), є завод у компанії AstraZeneca, яка як раз вчора підписала угоду про співпрацю з розробником російської вакцини компанією "Гамалія".

"Завдання - дотягнути до поставок"

Зі сказаного Зе можна зробити наступні висновки.

Ситуація з поставками вакцини від коронавірусу в Україні, по всій видимості, дійсно важка. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов рапортує про завершення підготовки Національного плану впровадження вакцинації від COVID-19, але препаратів немає. Україна ризикує відстати з термінами масштабної вакцинації від більшості розвинених держав, включаючи Росію.

Впливовий журнал The Economist відносить Україну до групи країн, де люди отримають широкий доступ до вакцини останніми у світі - в проміжку з квітня 2022 року до кінця 2023-го. І в цьому плані ми знаходимося в одному ряду з найбіднішими країнами Африки та Азії.

карта вакцинации планеты

Зеленський просить західні країни допомогти "стратегічному партнерові" і, щоб точно достукатися, вдається до улюбленого прийому післямайданної влади - зіграти на протиріччях між Заходом і Росією.

"По суті Зеленський намагається шантажувати, в першу чергу Америку, Росією", - коментує політолог Руслан Бортник.

"Раніше до цього прийому в стосунках із Заходом вдавався президент Петро Порошенко: мовляв, Україна - на вістрі опору Кремлю, тому ви повинні нам допомагати. Тепер його застосовує Зеленський. Але це не спрацює: і США, і Великобританія, і інші країни-партнери Україна керуватимуться національними інтересами. Вони будуть забезпечувати спочатку свої потреби", - говорить політолог Анатолій Октисюк.

Не випадково Зе заговорив про те, що білявакцинні теми й зокрема відмова Києва від російської пропозиції щільно зайшли в інформаційний простір України. На думку політолога Бортника, президент розуміє, що ця дискусія в ЗМІ ведеться в невигідному для нього ключі.

"Тільки офіційно в Україні захворіли за час пандемії близько мільйона людей. А, за неофіційними даними, хворих набагато більше: можна цю цифру множити на два-три. У таких умовах питання вакцинації стає соціальним і, що важливіше для політика Зеленського - електоральним фактором. звертаючись до країн-партнерів, президент як би говорить, що якщо Захід не поставить Україну свої вакцини, це підірве легітимність влади в очах, перш за все, тих виборців, які вважають, що це вона повинна забезпечити епідемічну безпеку країни", - говорить експерт.

На його думку, команда Зеленського на цьому грунті вже програє тим політичним силам, які обіцяють виконати функцію держави - дати суспільству вакцину. Це, наприклад, ОПЗЖ, яка виступає за використання російської вакцини й веде переговори про її виробництві в Україні.

Попри те, що соцопитування показують великий відсоток принципових противників вакцинації (згідно з виміром соціологічної групи "Рейтинг" наприкінці листопада, 40% респондентів не підуть вакцинуватися ні за яких умов), все ж таки запит в суспільстві на вакцинацію все-таки великий. І, в міру розгортання в глобальному масштабі кампанії за щеплення, відсоток людей, які вважають її необхідною, зросте і в Україні.

Масла у вогонь може підлити ще й Захід, якщо введе обмеження на в'їзд не вакцинованим українцям.

"Думаю, влада буде годувати суспільство сніданками. Або піде в хід піар, якщо розживуться маленької партією: ось, ми вже почали колоти. Завдання буде дотягнути до поставок будь-який з західних вакцин", - говорить Бортник.

Правда, якщо в тій же Росії на той час буде проведена масова вакцинація, а наша країна так і не отримає великі партії західної вакцини, відмовившись при цьому від "Супутника", то це може бути сильним ударом не тільки особисто по Зеленському, а й по довірі громадян до геополітичного курсу України.

Власне, про це президент і попереджає американців у своєму інтерв'ю.

Денис Рафальський

Новини

Популярні теми форуму

analytics