Close button

"Будуть ще нові штами": коронавірус продовжить мутувати

"Будуть ще нові штами": коронавірус продовжить мутувати

Великобританія заявила про появу нового мутованого штаму коронавируса "VUI - 202012/01", який передається набагато легше, ніж його попередники, повідомляє УНИАН.

Лікар Рівненської обласної дитячої лікарні Павло Сільковський розповів, що мутація коронавируса була прогнозованою і в цьому немає нічого дивного, а страх людей перед новою хворобою "підігрівають" вчені.

"У мене таке враження, що страх і паніка настільки заволоділи людством, що просвіту в найближчій перспективі не видно. Прикро, що на підтримку цього страху задіяно і наукове співтовариство. Виявили новий штам вірусу. Але з самого початку всім було відомо, що це РНК -містять вірус і він може швидко мутувати ", - розповів нам Павло Сільковський.

Лікар провів паралелі між коронавірусів і грипом, зазначивши, що щорічно грип також мутував, втім, уже зараз його в Україні майже немає.

"З іншого боку, практично щороку ми мали новий штам вірусу грипу. І як же людство продовжувало жити. І кордони не закривалися, і літаки продовжували літати. А тепер локдаун за локдауном, обмеження, комендантські години. Але коронавірус почав розвиватися приблизно рік тому . І що дивного, що новий рік приніс новий штам? З грипом раніше було так само. Але вже новий рік, а у нас практично немає грипу. Тоді як раніше до нового року ми мали вже значну кількість хворих ", - зазначає медик.

Павло Сільковський передбачає, що люди, які перенесли Коронавірусние хвороба, є більш стійкими до грипу.

"За моїми спостереженнями ті, які на початку 2020 го перехворіли звичайним грипом і ГРЗ, потім деякий час не хворіли COVID-19 навіть після підтвердженого контакту з хворими. Припускаю, що перехворіли COVID-19 будуть більш стійкими до захворювання на грип в цьому році. чому немає досліджень з цього приводу? Щоб хоч якийсь оптимізм на тлі світової істерії ", - сказав лікар.

На думку Павла Сільковського, нові штами коронавируса будуть з'являтися все більше, тому люди повинні морально бути до цього готовими.

"Моя позиція - треба навчитися з цим жити. Так, повинні бути деякі нові правила поведінки і комунікації. Але закривати все навколо, лякатися один одного, істерія - не вихід. Інакше від страху помреш швидше, ніж від нових штамів. Тому що вони будуть все нові і нові. Можна заборонити весь транспорт - тоді гарантовано не буде ДТП і смертей від них. Але ж це принесе нові проблеми. чи не так? так і тут. Потрібно впроваджувати розумні і логічні правила, а не продукувати все нові заборони і покарання ", - вважає Павло Сільковський.

За словами лікаря, панікувати щодо появи нового штаму коронавируса не потрібно.

"У нас нарощені потужності лабораторій, збільшується кількість ліжок з киснем, лікарі мають великий досвід. Сьогодні ми набагато більше готові до зустрічі з новими штамами, ніж рік тому. Те навіщо тоді лякатися?", - додав медик.

Новини

Популярні теми форуму

analytics