Close button

Чому Зеленський став готувати українців до російської вакцини

Чому Зеленський став готувати українців до російської вакцини

Фактично зараз Банкова вступила в конкуренцію з Медведчуком за контроль над бізнес-напрямом з виробництва вакцини, повідомляє Деловая столица.

В останній тиждень в фокусі світової уваги - початок вакцинації від COVID-19. Нагадаємо, що 14 грудня вакцинація населення стартувала в США і Канаді, 15 грудня - у Великобританії. 17 грудня президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, що вакцинація розпочнеться в усіх країнах ЄС з 27 по 29 грудня.

Звичайно, ці новини не могли не викликати інтересу в українців: а коли вакцинація розпочнеться у нас? І тут від західних ЗМІ прийшла шокуюча інформація, яка викликала великий резонанс в українських медіа та соціальних мережах: Україна отримає вакцину не раніше квітня 2022 р.

Навіщо Зеленському знадобився московський кореспондент

Однак ця скандальна історія швидко отримала продовження. 19 грудня на офіційному сайті президента України з'явився повний текст інтерв'ю Володимира Зеленського московського офісу газети The New York Times. Вибір саме московського офісу міг би здатися дивним, але хто б ще здогадався запитати Зеленського про російську вакцину. А для московського кореспондента NYT Ендрю Крамера абсолютно природно було поставити запитання: "Якщо російська вакцина "Супутник" задовольнить вимоги України, ви дозволите її виробництво на території вашої країни?"

Тут важливим є той факт, що на сайті самої газети це інтерв'ю вийшло в короткому переказі Крамера, однак на Банковій цим не задовольнилися і виклали на сайті президента України повну стенограму бесіди. Це означає, що головна цільова аудиторія цього інтерв'ю - не стільки читачі NYT, скільки українці, яким Банкова терміново захотіла дещо вселити. Що саме? Про це неважко здогадатися, якщо звірити два тексти - на сайті NYT і на сайті президента України - в тих фрагментах, які стосуються вакцин від COVID-19.

Ось що розповідає Крамер:

"Коли мова зайшла про вакцини від коронавірусу, Зеленському було важко стримати розчарування через Трампа і його розпорядженням про заборону експорту вакцин. Перед забороною Україна вела переговори з Pfizer, Moderna і Johnson & Johnson про прискорення поставок, але тепер змушена задовольнятися своїми першими комерційними поставками вакцини на кілька місяців пізніше, ніж очікувалося, через розпорядження пана Трампа.

Росія з радістю скористалася забороною США на експорт в пропагандистських цілях, висуваючи ідею про те, що Україна з такими друзями могла б розглянути можливість звернення до Москви за рятівними вакцинами - незалежно від того, що Росія також підтримує сепаратистську війну. "Звичайно, неможливо пояснити українському суспільству, чому, коли Америка і Європа не дають вам вакцини, ви не повинні отримувати вакцини з Росії", - сказав Зеленський. За його словами, він готувався до "інформаційної війни" з цього питання".

Меседж Зеленського українцям

У стенограмі на сайті президента України є кілька важливих моментів, які не відбиті в переказі Крамера. Перш за все, Зеленський прямо перекладає з себе на США відповідальність за відсутність в Україні вакцин від COVID-19.

"Я зіткнувся з тим, що втрачені позиції України у світі та Європі з точки зору пріоритетності країн. Ми не входимо в список країн, які першими отримують вакцину, - скаржиться Зеленський, замовчуючи про те, що він сам провалив переговори з виробниками вакцин. - Я вважаю, що саме США і Великобританія сьогодні могли б дуже сильно вплинути на те, щоб Україна була в пріоритеті країн Європи, які отримують вакцину першими. Я вважаю, що це питання може стати ще одним геополітичним ударом, це буде ще одна найсильніша інформаційна війна з боку Росії, і тут вже все в руках Сполучених Штатів Америки".

Тобто Крамер абсолютно неправильно зрозумів Зеленського. Крамер зі слів співрозмовника зробив висновок, що "він готувався до "інформаційної війни" з цього питання", а насправді Зеленський перекладає інформаційну війну з Росією з питання про вакцини на Вашингтон і підкреслює: "Тут уже все в руках США".

А що ж сам Зеленський? Сам Зеленський умиває руки й оголошує українцям: мовляв, Захід нас кинув з вакциною, тому будемо закуповувати російську, як тільки підтвердиться її безпека. Зрозуміло, буквально ось прямо такими словами він не говорить, але меседж його саме таким є.

"Звичайно ж, пояснити українському суспільству, чому, якщо Америка і Європа не дають тобі вакцину, ти не повинен брати її у Росії, - будь-якій людині, яка помирає, пояснити це неможливо", - сказав Зеленський Крамеру. Крамер пошкодував співрозмовника і викинув слова "будь-якій людині, яка помирає". Добре, що в NYT не з`явилося це формулювання. Бо навіщо нам зайва ганьба на весь світ - що у нас президент думає, ніби вакцина рятує вмираючих.

Насправді "будь-якій людині, яка помирає" вже глибоко байдуже, дають нам вакцину чи ні, бо вакцина - для здорових, а не для хворих. Хворим ніяка вакцина абсолютно не може допомогти.

Але Зеленському важливо викликати сильну емоцію у народу (який в більшості своїй не відає різниці між вакциною і ліками). Ось він і волає до народу: мовляв, он скільки людей помирає без вакцин, а все тому, що США затиснули вакцину.

І вже після цього, коли потрібна емоція викликана, Зеленський починає вселяти українцям необхідність зробити щеплення російською вакциною, як тільки він вважатиме, що вона безпечна. "Україна насамперед базує своє рішення на тому, щоб вибрати безпечну вакцину", - говорить він Крамеру. Той його прямо запитує: "Ви готові брати "Супутник", якщо він буде безпечний?" "Все дуже просто. Україна буде рятувати своїх людей", - відповідає Зеленський. І потім підкреслює ще раз: "Тут питання перш за все в якості вакцини".

Як Нетаньяху спростував Зеленського

Щоб оцінити подальші перспективи, потрібно розуміти, що зараз у Зеленського в цій історії є два рушійних мотиви. По-перше, це мотив виправдання. Банкова дуже боїться зізнатися у своїй провині.

У зв'язку з цим нагадаємо, які гучні обіцянки роздавав Зеленський раніше. Процитуємо президентський сайт. 25 липня Зеленський пообіцяв: "Україна повинна бути серед перших країн, які зможуть закупити вакцину". 1 жовтня він знову пообіцяв: "Тільки з'явиться в тій чи іншій країні вакцина, а зараз у багатьох європейських країнах і у світі заявляють про те, що є вакцина, або вона з'явиться, або відбудуться випробування, у всіх різні етапи, то у нас будуть контракти на поставку вакцини в Україну".

Але ніяких контрактів з виробниками вакцин наша влада досі так і не уклала. І тепер в інтерв'ю NYT Зеленський перекладає відповідальність на США. "Переговори про закупівлю вакцини Pfizer - вони були зупинені через нещодавню заборону експорту препарату з США?" - питає його Крамер. "Звичайно ж, будь-який закон, який блокує експорт вакцини, я як президент не можу підтримувати просто тому, що це ще один крок до того, що ми можемо бути в кінці черги по вакцинації", - відповідає Зеленський.

Наочним спростуванням йому став прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, який 19 грудня в прямому ефірі першим в країні вакцинувався від коронавірусу - саме вакциною Pfizer. Після вакцинації Нетаньяху заявив, що до кінця грудня в Ізраїлі повинні прибути мільйони доз вакцини Pfizer. Також він закликав зробити щеплення від коронавірусу всім ізраїльтянам.

Трамп дійсно підписав 8 грудня виконавчий указ, який забезпечує американцям першочерговість в отриманні американських вакцин від COVID-19. Однак Pfizer виробляє свою вакцину не тільки в США, але і в Європі, де компанія має потужну мережу заводів в дев'яти країнах. До того ж свою вакцину Pfizer розробила спільно з німецькою компанією BioNTech, яка ніякими заборонами на експорт не пов'язана. І звичайно ж, обидві компанії намагаються виконати всі свої зобов'язання за контрактами. Так що справа все-таки не в Трампа, а в тому, що Зеленський, на відміну від Нетаньяху, не доклав достатніх зусиль до того, щоб роздобути контракти з виробниками вакцин.

Можна навести приклади й з-поміж країн, що розвиваються, які не віднесеш до найбагатших. За даними агентства Bloomberg, вже законтрактували вакцини різних виробників в обсязі, якого вистачить приблизно на половину (від 60 до 40%) населення, Бразилія, Коста-Ріка, Панама, Єгипет, Індонезія, Еквадор, Аргентина. А в України - контрактів немає. І винні США?

Конкуренція Зеленського і Медведчука

По-друге, крім виправдання, не менш важливий рушійний мотив Банковій - корисливий. Знаючі люди розповідають офф-рекордс, що спроби представників української влади укласти прямі контракти із західними виробниками вакцин зірвалися через те, що не було можливості отримати відкати від цих угод. А з російською стороною такої проблеми немає, навпаки, вона, кажуть, сама наполегливо пропонує вигідний відсоток.

Втім, справа не тільки в цьому. У Зеленського була ідея вмовити західних розробників вакцин налагодити виробництво в Україні. Але це не вийшло. Зате розробники "Супутника V" не просто згодні, але і готові доплатити в потрібну кишеню за таку можливість.

Ідею виробництва в Україні російської вакцини активно просуває Віктор Медведчук. В останні дні він відзначився новими заявами типу "Відмова від виробництва вакцини на території України - це злочин діючої влади". Медведчук запевняє, що вже зараз можна налагодити виробництво російської вакцини на підприємстві "Біолік" в Харкові. І що це будуть нові робочі місця, відрахування до бюджету, демонстрація того, що Україна знову може стати серйозним гравцем на світовому фармацевтичному ринку.

Фактично зараз Зеленський вступив в конкуренцію з Медведчуком за контроль над цим бізнес-напрямком. Потрібна аргументація для народу вже знайдена. Залишилося просто нічого не робити для отримання західних вакцин - і потім сказати: ну ось, у нас все більше людей помирає без вакцин, будемо всіх рятувати російським "Супутником V".

Юрій Вишневський

Новини

Популярні теми форуму

analytics