Close button

Хто такий Юрій Вітренко, який виконує обов'язки міністра енергетики

Хто такий Юрій Вітренко, який виконує обов'язки міністра енергетики

Кабмін призначив колишнього топменеджера "Нафтогазу" Юрія Вітренка першим заступником нині відсутнього міністра енергетики, повідомляє Depo.ua.

Тобто поки що Вітренко буде виконувати обов'язки міністра.

Ми пропонуємо дізнатися більше про професійний і політичний шлях Юрія Вітренка.

Отже, пану Вітренко 44 роки. Він народився в Києві, в родині політика Наталії Вітренко, відомої своїми проросійськими поглядами. Закінчив магістратуру КНЕУ з червоним дипломом за фахом "Управління міжнародним бізнесом", навчався в аспірантурі Інституту міжнародних відносин.

У загальнополітичному медійному просторі його ім'я спливло півтора року тому, коли новообраний президент Володимир Зеленський підшукував прем'єра. Прізвище нафтогазівця тоді з'явилося в шортлисті кандидатів начебто з легкої руки Ігоря Коломойського.

Однак колишньому власнику "Приватбанку" тоді не вдалося дотиснути тему з призначенням Вітренко і крісло прем'єра пішло до Пінчука і "соросят", чиїм висуванцем став Олексій Гончарук. А потім прийшов час каденції ставленика людини Ахметова, який зміг сформувати свій вплив в оточенні президента і посадити в уряд не тільки свого прем'єра, а й керівника міністерства енергетики та інших своїх висуванців. Хоча прізвище Вітренко і тоді спливало в момент нового прем'єрського кастингу, але в результаті Коломойському залишилося чекати більш слушної нагоди.

Вітренко зосередився на боротьбі за "Нафтогаз" і зазнав значних утисків. Здається, його прізвище намагалися викреслити з усіх можливих списків, які тільки можуть потрапити на очі президенту. Чимало цьому сприяв і сам претендент, завдяки своєму, скажімо так, непростому характерові, створивши навколо себе певний вакуум.

Юрій Вітренко так чи інакше пов'язаний з "Нафтогазом" ще з 2002 року, коли він влаштувався туди помічником заступника голови правління. Незабаром після перемоги Ющенка у 2005 році останній якось поцікавився у тодішнього керівника НАК Івченко, чи дійсно у нього працює син Наталії Вітренко? В той момент це було сприйнято мало не як ідеологічна диверсія і Вітренку довелося звільнитися і зайняти себе на якусь малопомітну роботу в Лондоні.

Втім, вже незабаром, у 2006-07 роках, коли ще Ющенко і не збирався поступатися своїм місцем Януковичу, знову повернувся в "Нафтогаз" - тепер на посаду радника голови правління. Вітренко навіть встиг взяти участь в доленосних переговорах в Москві, після яких Юлія Тимошенко, тодішній прем'єр підписала сумнозвісне газову угоду, яка в результаті вилилося в подорожчання газу для України й призвело до виникнення схеми "Росукренерго".

За часів Януковича Вітренко був змушений знову піти з "Нафтогазу" і разом зі своїм товаришем Андрієм Коболєвим зайнявся приватним бізнесом. Але після Майдану і вигнання Януковича в черговий раз повернувся. І протримався там до весни 2020 року.

Тривалий конфлікт з Коболєва досяг апогею під час весняного перепідписання контракту з останнім. І коли керівник НАК отримав продовження своїх повноважень ще на 4 роки, доля Вітренко було по суті вирішена - йому залишалося тільки доопрацювати відведений договором термін і знову шукати собі заняття поза державними стінами. При цьому ображений Вітренко фактично звинуватив Зеленського і його оточення в потуранні інтересам Росії та олігархам: "Росія зрозуміла, що Коболєв сам по собі їм нічим не загрожує. Швидше навпаки. До того ж, є "мирний" процес, який просуває Єрмак. Також є впливовий політик-силовик Аваков, і впливовий бізнесмен Коломойський, яким подобається Коболєв. І є Зеленський, якому доводиться балансувати. З огляду на ці факти, і виникає логічне пояснення, кому потрібен Коболєв на чолі Нафтогазу".

Багато в цей момент передбачали Вітренко забуття. Але в середині грудня його раптом стали називати найбільш актуальним кандидатом на посаду пішого віцепрем'єра і міністра енергетики. Кандидатуру Вітренко винесли на голосування у Верховну Раду, проте він набрав лише 186 голосів. Проти проголосували 19 нардепів, утрималися - 88. Ще 43 не брали участь в голосуванні.

Примітно, що в той період Юрію Вітренко терміново вирішили виплатити давню премію в розмірі $4 млн, яку він заробив під час роботи в "Нафтогазі", знявши таким чином конфлікт інтересів.

Публічно сталася словесна перепалка між Разумковим і президентом на з'їзді "Слуги народу": Разумков запитав чи не соромно ексзаступнику глави "Нафтогазу" відсуджувати у держави 8 млн доларів за Стокгольмський арбітраж і чи не соромно йому за те, що підняв ціну на газ удвічі . Відповіді Вітренко, який теж був присутній на зборах, не відрізнялися оригінальністю, він сказав те, що і завжди - про перемогу над Росією.

Новини

Популярні теми форуму

analytics