Close button

Посилення карантину: чи зможуть повернутися заробітчани

Посилення карантину: чи зможуть повернутися заробітчани

За підрахунками Мінсоцполітики, понад три мільйони українців працюють за кордоном на постійній основі. Найбільш популярними країнами для трудової міграції до цьогочасу залишаються сусідня Польща, а також Італія, Чехія та Німеччина. При цьому найпопулярнішим коридором для грошових переказів є Україна - США - звідти за останній рік надійшло найбільше коштів, повідомляє Вести.

Напередодні різдвяних свят суми переказів традиційно збільшилися. Адже не всі можуть собі дозволити повернутися додому, ось і відправляють сім'ям в якості подарунків гроші.

Хоча все ж чимало заробітчан їдуть святкувати Різдво і Новий рік додому, до рідних. Однак у 2020 році пандемія істотно ускладнила цей шлях - більшість заробітчан вважали за краще залишитися на свята в Європі, побоюючись повного локдауна.

Як пройде Новий рік і Різдво для українських мігрантів в Європі.

Польща

Пасажиропотік в цьому році, в тому числі й на найпопулярнішому напрямку - на польсько-українському кордоні - впав у три рази. У відомстві поки не підраховували, істотно чи збільшилася кількість людей, які бажають перетнути кордон перед святами, проте відзначають, що в порівнянні з минулими роками, їх буде в рази менше.

У сусідній Польщі, де, за різними оцінками, працюють від одного до півтора мільйона українців, вводиться загальнонаціональний карантин з 28 грудня по 17 січня. Тут закриються гірськолижні траси й торгові центри (крім продуктових магазинів), а напередодні Нового року навіть заборонять пересуватися між містами. Крім того, в новорічну ніч в Польщі буде діяти "комендантська година" - з 21:00 31 грудня до 6:00 1 січня.

Зараз перетнути українсько-польський кордон можна в таких пунктах пропуску:

  • автомобілем або автобусом: Ягодин - Дорогуськ (Волинська область), Рава-Руська - Гребенне (Львівська область), Краковець - Корчова (Львівська область), Шегині - Медика (Львівська область), Будомєж - Грушів (Львівська область);
  • пішки: Шегині - Медика (Львівська область).

На кожному українському пункті пропуску працює санітарно-контрольний пост. Приїжджим перед в'їздом на КПП обов'язково вимірюють температуру.

Втім, попри відкриті кордони, далеко не всі українці вирушать святкувати до сімей. За даними опитування, проведеного польським кадровим агентством EWL, 84,5% опитаних українців залишаться на різдвяно-новорічний період в Польщі. Причому, дві третини з них будуть відзначати свята без сім'ї вперше. Лише 9% українців готові поїхати на зимові свята на Батьківщину.

Не збирається їхати додому й українка Тетяна. За її словами, зараз немає гарантії, що вона зможе повернутися назад, тим більше з "купленим" запрошенням на роботу.

"Я і багато моїх знайомих працюють тут по" купленому" запрошенні, а не від роботодавця, у якого вони трудяться. Якщо я зараз поїду додому, потім на кордоні можуть виникнути питання, ризикувати не хочеться. Кордони можуть закрити в будь-який момент - з'являються нові штами якісь, і заражених тут все більше ", - говорить Тетяна і додає, що не хоче наражати на небезпеку близьких, які знаходяться в групі ризику. "У мене мама - діабетик, вона доросла жінка ... Мої знайомі теж вважали за краще сидіти тут, щоб в першу чергу не заразити близьких вдома", - розповідає вона.

Тетяна каже, що зараз на ринку праці в Польщі досить напружена ситуація. Наприклад, у 2020-му з-за проливних дощів зіпсувався урожай полуниці, тому роботи по збору ягід в кінці літа і восени майже не було. "Я приїхала в Польщу на початку жовтня. Поки відсиділа карантин, вже не було цієї роботи, довелося шукати місце заново ", - розповідає вона.

За словами Андрія, який працює в Польщі близько п'яти місяців, роботи дійсно стало менше, до того ж істотно впала зарплата. "Поляки бояться брати людей через пандемію, дуже обережно до цього ставляться ... Зарплати менше стали, і роботи в принципі мало", - говорить Андрій. Тому ризикувати втратити роботу і їхати на свята додому мало хто буде.

Чехія

У Чехії також підсилюють карантин до різдвяних свят. За словами міністра внутрішніх справ Яна Гамачека, незабаром країна повернеться до так званого четвертого рівня обмежень. Це означає, серед іншого, закриття ресторанів і магазинів, що продають другорядні товари. Хоча тільки 3 грудня у Чехії перестала діяти комендантська година, відкрилися всі магазини й ТЦ.

За даними українського МОЗ, Чехія знаходиться в "червоному" списку країн. Тобто там показник захворюваності Covid-19 перевищує аналогічний показник в Україні. Всі, хто перетинатиме кордон України з Чехії, направляються на обов'язкову обсервацію або самоізоляцію на 14 днів.

При цьому Чехія залишається однією з найпопулярніших серед українців країн для роботи поряд з Польщею та Німеччиною. В кінці 2019 року Чеська Республіка збільшила квоту для українських мігрантів з 19 600 до 40 тисяч осіб. Це найбільша квота для трудових мігрантів в країні. За неофіційними даними, тут працюють майже в кілька десятків разів більше заробітчан - обсяги грошових переказів з Чехії в Україну у 2019-му склали 1,1 мільярда доларів.

Втім, за даними аналітиків Jooble, в цілому активність в пошуку роботи в Чехії знизилася на 17%, в порівнянні з 2019 роком. За даними Антона Мартиненко, який вже понад рік працює на заводі в Чехії, офіційно працевлаштовані українці мають безліч привілеїв. Працівникам деяких заводів і підприємств виплачували допомогу в той час, коли в країні був повний локдаун. Крім того, затриматися в країні також стало простіше - робочу візу стали продовжувати швидше і без особливих бюрократичних зволікань.

"Коли ми вийшли з карантину, нам скоротили робочий день, забезпечили масками, антисептиками, деяких навіть захисними костюмами. Постійно працював медпункт, давали лікарняні без проблем, зарплату не урізали", - розповів Антон. За його словами, так пощастило не всім. Тим, хто був влаштований неофіційно, урізали зарплати, багатьох звільняли, і їм доводилося в екстреному порядку шукати нове місце роботи.

Антон каже, що на Новий рік і Різдво додому не поїде. Його колеги-українці й знайомі також прийняли рішення залишитися в Чехії. "Ніхто не хоче сидіти в ізоляції, плюс потім складно буде добиратися назад - тут вирішили посилити карантин", - розповідає він.

Німеччина

Німеччина - це країна, яка відносно легко пережила першу хвилю коронавируса. Втім, в жовтні все ж вирішили ввести частковий локдаун - тоді влада максимально обмежила роботу установ, пов'язаних з дозвіллям і таких, які передбачають масові скупчення людей, але не стали закривати економіку повністю. Ці заходи продовжували вже двічі, востаннє - до 10 січня. Одночасно з 23 грудня по 1 січня передбачена так звана "різдвяна амністія". Це означає, що в цей період на сімейних зустрічах разом можуть зібратися до 10 осіб (зараз діє обмеження в п'ять осіб, не рахуючи дітей).

До слова, Німеччина - це одна з найпопулярніших країн для українських трудових мігрантів - щомісячний заробіток на німецьких підприємствах може становити близько 2500 євро, що в два рази перевищує зарплату в Польщі і Чехії. Однак за останній час німецька поліція провела цілу серію вибіркових перевірок мікроавтобусів з українськими, польськими та чеськими номерами. В результаті цих рейдів було затримано близько трьохсот осіб, більшість з яких негайно депортували з країни, з забороною в'їзду на 2,5 року. До слова, за даними німецького МВС, в 2019 році з країни найчастіше висилали саме українців - 1252 особи на 11 тисяч депортованих мігрантів.

За словами перевізників, українці дійсно хочуть потрапити до Німеччини, втім вимоги до перевезення пасажирів через кордон стають все суворіше. Саме тому проїзд істотно подорожчав, але навіть це не вирішує проблеми, багато водіїв планують відмовлятися від перевезень, тому що це вже невигідно.

За словами Ольги, яка два роки живе в Берліні, все її знайомі - мігранти з України і до цього рідко їздили додому на новорічні свята. В цьому році вони теж вирішили святкувати в Німеччині, хоча країна і знаходиться в "зеленій" зоні.

"Я і сама не їздила додому вже понад три роки, але мій знайомий стабільно їздив на всі свята - на Різдво, Великдень, дні народження. У цьому році він втратив роботу, зараз посилено шукає місце. Перевізники стали майже вдвічі більше брати, тому буде сидіти в Берліні ", - розповідає вона.

Італія

Італія - це третій поширений напрямок міграції української робочої сили (11,3%). Відомо, що у 2017 році там офіційно працювало 146 700 осіб. Згідно з даними італійського інституту статистики ISTAT, зараз в Італії проживає близько 239 400 українців. У 2019 грошові надходження з Італії склали 498 мільйонів доларів. Втім, в країні працює багато неофіційних мігрантів, деякі експерти оцінюють кількість українських заробітчан в 700 тисяч осіб.

Італійська влада ухвалили рішення ввести повний локдаун на всій території країни з 24 грудня по 6 січня. На вказаний період в країні буде діяти найвищий рівень коронавірусних обмежень. Вихід з дому без необхідності заборонений, як і переміщення між регіонами країни. 28, 29 і 30 грудня, як і 4 січня, обмеження трохи послаблять - людям дозволять виїхати зі свого міста.

Опитані українці, що працюють в Італії, кажуть, що не планували їхати додому на свята. Більш того, вони стверджують, що через обмеження їх можуть просто не випустити додому. "Я не бачила маму вже майже два роки. Вона намагалася виїхати додому ще навесні на Великдень, але не вийшло через серйозні обмеження ... На Різдво навіть не планує їхати - вона може не потрапити назад і втратити роботу ... Вона, ймовірно, і в новорічну ніч працюватиме ", - розповідає Ольга, мама якої довгий час працює в Італії.

Найчастіше українці в Італії працюють доглядальницями - за це платять близько 1500 євро. Під час карантину багато з них втратили роботу - сім'ї приймають рішення доглядати за дорослими батьками самостійно через економічну кризу і високого ризику зараження. За словами Ольги, під час пандемії безробітним італійцям виплачували допомогу, але це не поширювалося на іноземців. Крім того, попри те, що у багатьох українців закінчувався термін перебування в Італії, у зв'язку з надзвичайним станом, депортації не було і, швидше за все, не буде в найближчому майбутньому.

Новини

Популярні теми форуму

analytics